holenderskie prawo jazdy - pytanko |
Autor |
Wiadomość |
mlubinski
Super gaduła
|
Wysłany: Pią Sty 07, 2011 8:57 am holenderskie prawo jazdy - pytanko
|
|
|
Witam,
Ponieważ chcę dziś jechac do gemeente, żeby zmienić moje prawo jazdy na holenderskie (celem zakupu auta w NL i jego rejestracji/ubezpieczenia) mam takie pytanko:
Czy w trakcie "zmiany" prawka z PL->NL, mogę kupić auto w NL i je ubezpieczyć na "holenderskie pj"? Czy raczej będę musiał czekać aż prawo jazdy zostanie wyrobione? |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze

Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Pią Sty 07, 2011 9:11 am
|
|
|
zasadniczo to auto mozesz kupic i zarejestrowac bez posiadania nl prawka. do rejestracji wystarczy wyciag z gemeente o zameldowaniu + np. paszport. |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
mlubinski
Super gaduła
|
Wysłany: Pią Sty 07, 2011 9:15 am
|
|
|
zaq napisał/a: | zasadniczo to auto mozesz kupic i zarejestrowac bez posiadania nl prawka. do rejestracji wystarczy wyciag z gemeente o zameldowaniu + np. paszport. |
no właśnie wczoraj czytałem na niedzieli, że znakomita większość ubezpieczalni w NL nie akceptuje PL prawa jazdy, a nie chce być zmuszony do wybrania najdroższej
więc jak to jest?
które ubezpieczalnie akceptują na pewno PL prawko? |
|
|
|
|
zaq

Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Pią Sty 07, 2011 9:16 am
|
|
|
ja ubezpieczalem w abn i nikt mnie o zadne prawko nie pytal (ani pl, ani nl) |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
|
|
|
|
mlubinski
Super gaduła
|
Wysłany: Pią Sty 07, 2011 9:23 am
|
|
|
zaq napisał/a: | ja ubezpieczalem w abn i nikt mnie o zadne prawko nie pytal (ani pl, ani nl) |
hmm no wczoraj przy okazji zakladania konta w abn dla zony, zapytalem o ubezpieczenie auta to mi babeczka od razu powiedziala, ze musi byc NL prawko
w sumie problem to żaden wymienić, ale jak się czeka 3-6tyg na wymiane, to pewnie kupić auta ni da rady
Zaq, a powiedz mi - w abn zaakceptowali PL zniżki? bo tak wysłałem już do 5 ubezpieczalni pytanie i żadna z nich nie akceptuje |
|
|
|
|
zaq

|
Wysłany: Pią Sty 07, 2011 9:28 am
|
|
|
moje zaakceptowali (allianz + pzu).
zeby bylo smieszniej, to przy kupowaniu polisy nie mialem jeszcze tych zaswiadczen... sprzedali mi ubezpieczenie ze znizkami, ale z zastrzezeniem, ze mam im je do miesiaca dostarczyc.
samo rejestrowanie samochodu tez bylo zabawne, bo kobieta na poczcie dostala ode mnie tylko paszport, a adres jej dyktowalem (nawet nie zapytala o prawko, ani o wyciag z gemeente) no i niestety wpisala go z bledem, przez co pierwsza wersja dowodu zostala zle wydrukowana i robila wszystko jeszcze raz (a po kilku dniach z rdw przyszly 2 listy, z informacja o podatku za 2 auta i trzeba to bylo odkrecac)... |
|
|
|
|
mlubinski
Super gaduła
|
Wysłany: Pią Sty 07, 2011 9:35 am
|
|
|
dobrze wiedziec, czyli jesli wybiore sie kupic auto, zaplace sprzedającemu (komis) kase za auto+aflevering kosten to po tym musze jeszcze gdzies to auto rejestrowac, czy w takim razie auto jest "rejestrowane" przez komis? |
|
|
|
|
zaq

|
Wysłany: Pią Sty 07, 2011 9:38 am
|
|
|
w komisie pewnie rejestracje zrobia w ramach "przygotowania auta".
ja kupowalem od osoby prywatnej i musialem sie z nia wybrac na pocze. rejestracja to jakies 5min i niecale 10e. |
|
|
|
|
mlubinski
Super gaduła
|
Wysłany: Pią Sty 07, 2011 9:42 am
|
|
|
zaq napisał/a: | w komisie pewnie rejestracje zrobia w ramach "przygotowania auta".
ja kupowalem od osoby prywatnej i musialem sie z nia wybrac na pocze. rejestracja to jakies 5min i niecale 10e. |
ok, dobrze wiedziec - ok, dzięki wielkie za pomoc
teraz tylko sie przejechac do komisu i kupować |
|
|
|
|
zaq

|
Wysłany: Pią Sty 07, 2011 9:53 am
|
|
|
nie ma za co.
powodzenia i udanych zakupow |
|
|
|
|
mlubinski
Super gaduła
|
Wysłany: Pią Sty 07, 2011 10:09 am
|
|
|
zaq napisał/a: | nie ma za co.
powodzenia i udanych zakupow |
dzięki - czekam zatem na potwierdzenie zniżek i uderzam po autko
swoją drogą biorę Audi A2 i może zatrzymam moje obecne audi na PL blachach dla żony |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Pią Sty 07, 2011 11:52 am
|
|
|
ASR i Reaal nie robia problemu przy pl-prawku - testowane.
Na czas wymiany prawka PL <=> NL nie mozesz teoretycznie jezdzic autem, ale ja sobie skserowalem polskie + wozilem swistek o wymianie prawka. Czekalem jakies 2.5tyg.
Reaal naliczylo mi znizki w tyl - tzn ubezpieczylem auto ale nie mialem potwierdzenia znizek wiec placilem normalna stawke, po 2 miesiacach dostarczylem papierek z PZU i mi naliczyli znizki od poczatku ubezpiecznia. |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
Ostatnio zmieniony przez m4rcin Pią Sty 07, 2011 11:53 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
mlubinski
Super gaduła
|
Wysłany: Pią Sty 07, 2011 12:16 pm
|
|
|
ok, dzieki Marcin za odp. Na razie sprobuje bez wymiany prawka, moze sie uda. Z ASR faktycznie dostalem informacje, ze akceptuja bez problemu (to samo netpolis) polskie znizki (po angielsku). |
|
|
|
|
janzia
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Sty 07, 2011 12:49 pm
|
|
|
Ubezpieczalnie nie interesuje czy ty masz prawo jazdy ty auto kupujesz i istnieje obowiązek jego ubezpieczenia jesteś jego właścicielem a jeździć może twój szofer,
A kupując auto jak nie masz żadnego holenderskiego dokumentu to musisz ze sobą zabrać wyciąg z gminy o zameldowaniu bo bez tego ci nie przepiszą auta a każdy sprzedający najpierw ci da papiery od auta i jak je przepiszesz dopiero ci da auto.
. |
|
|
|
|
.:Paco:.
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Nie Lip 01, 2012 10:12 am
|
|
|
odswieze...czy jak ma sie prawko NL to przy przerejestrowaniu na poczcie samochodu na zoltych blachach nadal jest potrzebny wyciag z GBA?? Myslalem,ze to tylko potrzebne jak sie rejestruje z polskim paszportem....moze dzieki prawku NL oni maja juz w systemie adres? |
|
|
|
|
|