NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Szczepionka przeciw rakowi szyjki macicy
Autor Wiadomość
ALICE 
Gaduła

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Śro Lut 02, 2011 8:21 pm   Szczepionka przeciw rakowi szyjki macicy

Witam wszystkich którzy chcą sie wypowiedziec w tym temacie
Dostalam pismo,że moja 12-letnia córka może byc zaszczepiona tą szczepioną.I mam w związku z tym niezły dylemat.Poczytałam trochę w internecie na ten temat i tak na prawdę to się troche przestraszyłam co tam piszą.Nie ma wystarczających badan,są skutki uboczne,a nawet przypadki śmiertelne.
Może ktoś już zmierzyl się z tym problemem?Jeśli może to proszę ,aby podzielil się ze mną swoimi spostrzeżeniami.
Szczepic czy nie?-trudne pytanie.

mariola 784 
Super gaduła

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Śro Lut 02, 2011 9:25 pm   

Ja dostalam zaproszenie na szczepienie corki juz dwa lata temu .Nie szczepilam .Dlaczego ?W polsce zeby kobieta mogla przyjac szczepionke musi przejsc badania wczesniej ,jezeli wyniki badan nie sa idealne ,kobiety tej szczepionki nie moga przyjac.Tutaj robione byly masowe szczepienia bez badan kontrolnych.Jak lekarze twierdza nie sa potrzebne .Bo niby tak mlode dziewczynki nie cierpia na zadne wirusy .Co jest oczywiscie nie prawda.Po drugie szczepionka jest bardzo mloda nie znane sa do konca wlasciwosci tej szczepionki .Sama musisz zdecydowac czy szczepic nikt za ciebie nie dokona wyboru.Ja nie pozwolilam robic krolika doswiadczalnego ze swojego dziecka ,Pytalam ginekologa o ta szczepionke tutaj ,powiedzial nie szczepic. :039:

Katje 
Gaduła

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Śro Lut 02, 2011 11:31 pm   

Sama kiedys mialam podobny dylemat, z tym, ze ja chcialam sama z siebie sie zaszczepic. Rozmawialam z zaprzyjaznionym Ginem w Polsce i potem z rodzinnym w Nl (ktory rowniez jest polakiem) i wnioski z tego byly takie, ze warto sie zaszczepic, zeby w przyszlosci nie miec nieprzyjemnosci. To bylo chyba w 2007 o ile dobrze pamietam, wiec to bylo cos nowego, ale obaj lekarze byli przekonani, ze warto sie zaszczepic. Podejrzewam, ze ta szczepionka teraz jest pewnie bardziej dopracowana niz wtedy, wiec pewniej i bezpieczniejsza.
Co do badan itp. to my mamy swoje przyzwyczajenia, latanie po specjalistach, poradniach, badania itp. tutaj maja do tego troche inne podejscie, z drugiej strony wychodzimy z zalozenia ze 12latki raczej nie sa jeszcze aktywne seksualnie. Idealny wiek, by zaszczepic.
Kazda szczepionka ma swoje plusy i minusy, nawet glupia szczepionka na grype moze okazac sie smiertelna.
Ja jestem za tymi szczepieniami, HPV raczej do przyjemnych chorob nie nalezy, nawet jesli szansa na zarazenie sie nie jest duza (chociaz patrzac na obecna rozwiazlosc seksualna to bedzie ona rosla) to warto sie 'zabezpieczyc' na taki wypadek ;)
Jest dobra Polska strona, gdzie mozna zadac pytania sepcjaliscie, nie wiem, moze bylas juz tam; http://www.hpv.pl/questions .

Aleksandra_ 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Wto Lut 15, 2011 11:40 pm   

W polsce za taka szczepionke niestety treba slono zaplacic. Moje zdanie jest takie, jezeli nie jestes w wysokiej grupie ryzyka (nikt w rodzinie nie mial raka) po co obciazac cialo szczepionka. jesli jestes lepiej sie zaszczepic. jesli ktos z rodziny mial raka w holandii mozna sie zglosic do lekarza rodzinnego powiedziec, ze jest sie w grupie ryzyka, on skieruje cie na badania genetyczne, ktore wykarza czyjestes obciazona genen czy nie. wtedy wiadomo czy szczepic sie czy nie. ja w temacie raka (niestety jeste bardzo obeznana) ...

ALICE 
Gaduła

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Śro Lut 16, 2011 9:07 pm   

Gdyby w rodzinie były przypadki zachorowan na raka,wtedy nie mialabym żadnych wątpliwości,tylko zaszczepilabym natychmiast.
Pytałam kilku dziewcząt o skutki uboczne po szczepieniu i wszystkie czuły sie dobrze,więc ....po co z góry szukac problemu?Na prawdę nie wiem co robic...Ale chyba zaszczepię.Moje myśli są bardziej skierowane w tym właśnie kierunku.

Aleksandra_ 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Śro Lut 16, 2011 9:41 pm   

skoro nie ma skutkow uboznych to lepiej zaszczepic. pomoze a nie zaszkodzi.

sylwia_lelystad 
Gaduła nad gadułami :-)
zajeta..xD

Pomogła: 13 razy
Wysłany: Czw Lut 17, 2011 10:45 am   

Skutki uboczne szczepionek czasem wychodza nawet dopiero po kilku latach, wiec to nie jest takie " na drugi dzien jest ok wiec jest super"

:039:

Aleksandra_ 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Czw Lut 17, 2011 4:27 pm   

Mysle, ze gdyby byly jakies duze skutki uboczne to te szczepienia nie byly by takie popularne. Na pewno szczepionki sa testowane.

sylwia_lelystad 
zajeta..xD

Wysłany: Czw Lut 17, 2011 4:43 pm   

Dla malutkich dzieci tez sa popularane a czytalas o skutkach ubocznych ?

:039:

[ Dodano: Czw Lut 17, 2011 4:44 pm ]
Popularne nie znaczy dobre - mylisz pojecia.

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Czw Lut 17, 2011 5:14 pm   

Aleksandra_,

Cytat:
Na pewno szczepionki sa testowane

oczywiscie ze sa testowane ,a jakze moglo by byc inaczej

testowane sa na nas poczawszy juz od noworodka....
no nie ulega watpliwosci jestesmy tzw proefkonijnen

( ͡° ͜ʖ ͡°).

sylwia_lelystad 
zajeta..xD

Wysłany: Czw Lut 17, 2011 6:28 pm   

Gochna H napisał/a:
no nie ulega watpliwosci jestesmy tzw proefkonijnen
:038:

Aleksandra_ 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Czw Lut 17, 2011 6:34 pm   

Moje zdanie jest takie, zeby sie zaszczepic. Widzialam jak rak zabija moich najblizszych i nikomu tego nie zycze. A to czy ktos sie zaszczepi czy nie to juz jego wybor.

Odpowiedz do tematu