NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Oszukana na Marktplaats.
Autor Wiadomość
aleksandra700 
Poczatkujacy
aleksandra700

Wysłany: Pią Lut 04, 2011 8:07 pm   Oszukana na Marktplaats.

Witam Wszystkich chciałam bym sie was doradzić,co mam zrobić w moim przypadku.3 TYG.TEMU ZAKUPIŁAM BUTY....wszystko było ok na początku .Czyli kontakt milowy i takie tam.A jak wpłaciłam kasę i po 2 tyg.Pisze do dziewczyny, dlaczego nie mam zakupionego towaru jeszcze w domu .Po prostu echo ,nie ma odzewu..Zostałam oszukana codziennie pisze e maile.ale nic ...Doradźcie co mam zrobić.To juz nie chodzi o kasę.Tylko tak porostu nie może być!!!I jakieś konsekwencje chyba może ponieś ta pani....

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Pią Lut 04, 2011 8:11 pm   

aleksandra700,

http://mededelingen.markt...fm?page_id=8276

Gryzomir 
Gaduła

Wysłany: Pią Lut 04, 2011 8:22 pm   Re: Oszukana na Marktplaats.

aleksandra700 napisał/a:
Witam Wszystkich chciałam bym sie was doradzić,co mam zrobić w moim przypadku.3 TYG.TEMU ZAKUPIŁAM BUTY....wszystko było ok na początku .Czyli kontakt milowy i takie tam.A jak wpłaciłam kasę i po 2 tyg.Pisze do dziewczyny, dlaczego nie mam zakupionego towaru jeszcze w domu .Po prostu echo ,nie ma odzewu..Zostałam oszukana codziennie pisze e maile.ale nic ...Doradźcie co mam zrobić.To juz nie chodzi o kasę.Tylko tak porostu nie może być!!!I jakieś konsekwencje chyba może ponieś ta pani....

Witam w klubie, mnie tez nacieli. Mam nadzieje, ze nie na duza kwote. Marktplaats to nie allegro ani nie ebay. Brak mozliwosci wystawiania ocen sprzedajacym powoduje, ze marktplaats jest najezony oszustami.
Poczta mozna ryzykowac zakupy jedynie u sprzedawcow, ktorzy uzywaja Paypal oferuje ochrone kupujacych i zwraca pieniadze za nie dostarczone zakupy (do pewnej kwoty). Oczywiscie PayPal oferuje bezpieczenstwo jedynie za tranzakcje ktore sa dokonane za posrednictwem tej firmy. W przeciwnym razie ryzyko jest ogromne. Poza tym sprawe tez mozesz zglosic na policje. Konto na PayPal mozna zalozyc za darmo na https://www.paypal.com/pl...&locale.x=pl_PL
Ostatnio zmieniony przez Gryzomir Pią Lut 04, 2011 8:26 pm, w całości zmieniany 2 razy  

Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Pią Lut 04, 2011 8:52 pm   

Jedna mała rada na przyszłość jak cos kupować z neta nie ważne czy markplats czy inne portale aukcyjne wybierać opcje płatności za pobraniem ... ( wtedy mamy pewność ze sprzedawca szybko wyśle towar bo na kasie mu pewnie zależy , chyba juz sie ludki nie bawią w wysyłanie kartofli ... )

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Pią Lut 04, 2011 8:53 pm   

i wtedy ubezpieczenie kupujacego z paypal szlag trafia ....

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

feel_x 
Super gaduła
feel_x

Wysłany: Pią Lut 04, 2011 9:29 pm   

moze nie kartofle ale kolega kupil za 500 euro turbine do vw a w paczce byly kawalki aluminum :D i tez niby za pobraniem.

Mucha_75 
Gaduła nad gadułami :-)
Mucha

Wysłany: Pią Lut 04, 2011 9:36 pm   

Radziłbym też uważać na fałszywki, moja żona sprzedawała cos przez marktplaats, dostała linka na maila od osoby kupującej, zawierającego niby stronę z pay pala, na którym rzekomo widniało wpłacone za transakcję 100 euro więcej niż wynosiła umówiona kwota. Po czym przychodził od tej osoby następny mail, z informacją, że przebywa obecnie na statku gdzies w azji, i te ekstra pieniądze są dla agenta firmy, który przyjedzie po towar. Po przelaniu przez Western Union owych 100 euro, na adres, uwaga.... w Nigerii, pieniądze widniejące na linku z Pay Pala, zostaną odblokowane. Zdaje się żona miała to samo przez M arktplaats, i e Baya, oczywiscie od razu zgłosiłem te sprawy odpowiednio do e Baya i Marktplaats, po czym dostałem informację, że owy proceder jest im znany, i sprawa jest już zgłoszona Interpolowi. Ale zastanawia mnie to, że żeby zgłosić sprawę Interpolowi, sporo osób musiało się dać naciągnąć ;) Jak można być tak naiwnym, hehe.

Alutka 
Super gaduła

Pomogła: 5 razy
Wysłany: Pią Lut 04, 2011 9:39 pm   

Witam,
Ja nigdy nie zostałam oszukana .Kupuję i sprzedaję na Marktplaats.
Jednak zwracam przy kupnie uwagę na to jak długo ktoś posiada konto.
Pozdrawiam,

Gryzomir 
Gaduła

Wysłany: Pią Lut 04, 2011 10:12 pm   

feel_x napisał/a:
moze nie kartofle ale kolega kupil za 500 euro turbine do vw a w paczce byly kawalki aluminum :D i tez niby za pobraniem.

Tak. A tym wszystkim najbardziej mnie wmurwia jak czytam w Holandii ze Polacy to zlodzieje i oszusci. W Polsce zamowilem turbine do swoje wozu za 500 euro i przyszla pieknie zapakowana kurierem. Nawet nie wiem skad. Wszystko zalatwialem na telefon i bez rachunku zeby bylo taniej.
Ostatnio zmieniony przez Gryzomir Pią Lut 04, 2011 10:13 pm, w całości zmieniany 1 raz  

doronio 
Super gaduła
->OPOLE.ZWM<-

Wysłany: Sob Lut 05, 2011 12:53 am   

Alutka napisał/a:
Witam,
Ja nigdy nie zostałam oszukana .Kupuję i sprzedaję na Marktplaats.
Jednak zwracam przy kupnie uwagę na to jak długo ktoś posiada konto.
Pozdrawiam,

Też mam metode.. wyszukuje w obrębie iluś tam kilometrów (zalezy jaki przedmiot chcę kupić) i jadę osobiście.. zazwyczaj koszty benzyny = koszty wysyłki ew. troche więcej.. ale pewniej.. tańsze rzeczy ryzykuje i przelewam pienądze.. póki co trafiałem na uczciwych sprzedawców ( suuuuuper oferty cenowe pomijam)
Ps. też zwracam uwaga na to od jak dawna ktoś działa na marktplaats.

mariola 784 
Super gaduła

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Sob Lut 05, 2011 5:43 am   

Jezeli mamy cos z mezem kupic przez internet ,wybieramy odleglosc i osobisty odbior .Ostatnia rzecza jaka kupilismy byl kalkulator do szkoly cena 90 euro ,Mlody chlopak przywiozl na umowione miejsce osobiscie i jeszcze opuscil 10 euro. :038:

Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Sob Lut 05, 2011 9:43 am   

Ja jak jestem w PL to wiekszosć rzeczy kupuje poprzez internet począwszy od opon zimowych , spręzyn do auta itp

Kupuje w taki sposób bo wiekszość rzeczy przez internet jest dużo tańsza...
Kurier dostarcza towar max do 1-3 dni

Jedna sprawa wybieram jednego sprzedawce i u niego kupuje rzeczy np do auta ( mimo tego ze u innych ta rzecz jest np troszkę tansza wole zapłacić wiecej ale wiem ze mam orginalne częsci ...

Pozdrooo

aleksandra700 
Poczatkujacy
aleksandra700

Wysłany: Sob Lut 05, 2011 11:00 am   

Dziękuje wszystkim za pomoc. :038:

Odpowiedz do tematu