Stacje LPG na drodze do Holandii |
Autor |
Wiadomość |
ugo
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Lut 14, 2011 10:17 am Stacje LPG na drodze do Holandii
|
|
|
Czy jest problem z tankowaniem LPG na autostradzie w Niemczech w drodze do Holandii (będę jechał przez Zgorzelec)? I jak jest w samej Holandii z LPG w sensie dostępności. Czy są wymagane przejściówki do tankowania?
Podobno w Niemczech i Holandii są samoobsługowe stacje LPG jak się na nich tankuje? |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Pon Lut 14, 2011 10:29 am
|
|
|
w DE sa stacje z wloskimi koncowkami (czyli uzywanymi w polsce) ale wiekszosc wymaga przejsciowek. Nakrecasz przejsciowke na zawor w aucie i dopiero na to nakrecasz pistolet (powodzenia dla tych co maja wlew pod zderzakiem).
Stacje z gazem w DE i NL sa samo-obslugowe.
W NL gaz na duzej czesci stacji, w DE nie zwracalem uwagi. |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
Estamos
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 6 razy Wiek: 40 Dołączył: 07 Kwi 2010 Posty: 426 Skąd: provincie Utrecht...
|
Wysłany: Pon Lut 14, 2011 12:08 pm
|
|
|
W DE pierwsza stacja z gazem jakieś 50 km za Berlinem. Pootem w strone Holandii na A2 i A30 co 30-50 km albo na stacji zaraz przy autostradzie lub na autohofie. Autohofy ciut tańsze.
Radzę kupić dobre i droższe przejściówki. Tanie czasem wkręcają się na zawsze...
W Holandii lepiej tankować na wioskach niż autostradach.
Stacja Shell w Amerongen gaz 62 centy Texaco przy zjezdzie na Bunnik 82 centy... |
|
|
|
|
ugo
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Lut 14, 2011 5:38 pm
|
|
|
Dzięki za konkrety, widziałem przejściówki po 25 zeta czy taka może być bo są też jakieś uniwersalne po 60PLN.
Czy płaci się gotówką w kasie po zatankowaniu czy jest jakiś inny system (np. karta bankomatowa)? |
Ostatnio zmieniony przez ugo Pon Lut 14, 2011 6:20 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Pon Lut 14, 2011 7:29 pm
|
|
|
uwaga w de nie wszystkie karty akceptuja - nie wszedzie da sie zaplacic holenderskim mastercardem, kredytowki akceptuja |
|
|
|
|
Estamos
Pomógł: 6 razy Wiek: 40 Dołączył: 07 Kwi 2010 Posty: 426 Skąd: provincie Utrecht...
|
Wysłany: Pon Lut 14, 2011 9:37 pm
|
|
|
Ja mam przejściówkę okrągłą taką, której czasem w de używam i holenderską za obie zapłaciłem 98 zł.
Z kartami bywa różnie, na stacjach przy autostradach jeszcze mi płatności karta nie odmówili, a naprawdę staram się odwiedzać różne stacje i autohofy.
Wiem że na małych stacjach z 3 dystrybutorami są problemy, w KFC nie wiem czy całych Niemczech cy tylko w Bad Oeyenhasen honorują tylko EC(wiem że to całe EC to tylko w Niemczech jest, i jest tam popularne) i w Kauflandach tez nie akceptują kart płatniczych Cirrus, Maestro. Kredytowe jak najbardziej. \
Niby pieniądz elektroniczny wyparł gotówkę, niestety tylko niby. |
|
|
|
|
Mathnl

|
Wysłany: Pon Lut 14, 2011 10:47 pm
|
|
|
Estamos napisał/a: | Kauflandach tez nie akceptują kart płatniczych Cirrus, Maestro | Jak najbardziej akceptuja |
|
|
|
|
Estamos
|
Wysłany: Wto Lut 15, 2011 5:54 am
|
|
|
Nie będę się sprzeczał. We Frankfurcie i Berlinie nie da się płacić Maestro.
Mam Wereldpas i nie mogłem tam zapłacić. |
|
|
|
|
ugo
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lut 15, 2011 11:52 am
|
|
|
Czyli najlepiej mieć gotówkę? To chyba wszędzie przyjmą? |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Wto Lut 15, 2011 1:58 pm
|
|
|
ale czesto z 100 czy 200 nie wydaja reszty... |
|
|
|
|
Estamos
|
Wysłany: Wto Lut 15, 2011 5:16 pm
|
|
|
Jeśli chodzi o Niemcy to polecam gotówkę. Żeby się nie zaskoczyć.
Holandia, tu chyba wszędzie można "pinnen".
Najlepiej mieć coś i na karcie i trochę gotówki. Czasem trzeba mandat zapłacić, albo automat płatniczy nie działa albo ma się złą kartę. To chyba najlepsze wyjście. |
|
|
|
|
ugo
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lut 15, 2011 5:28 pm
|
|
|
Mandaty płaci się gotówką?
Karty Visa chyba honorują? |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Wto Lut 15, 2011 5:35 pm
|
|
|
ugo, Cytat: | Mandaty płaci się gotówką? | zaskoczony ?
no mozna i gotowka, jak sie jest przejazdem ,przez dany kraj a zlapia za wykroczenie
to od reki wypisuja mandat
niestety albo stety ,ta praktyka jest juz powszechnie tu i zdaje sie w Niemczech tez stosowana .... |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Wto Lut 15, 2011 5:36 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Estamos
|
Wysłany: Wto Lut 15, 2011 10:01 pm
|
|
|
Powiem więcej.
Ci którzy zalegają z mandatami za parkowanie, czy Ciktórzy dostali jeszcze bloczek namandat kredytowany a nie zapłacili też powinni się bać.
Policja z Holandii i Niemiec umawia się na "akcje" kontroli pojazdów z tablicami polskimi, czeskimi etc.
Ostatnio taka większa akcja była przed świętami w grudniu. Okolice Twente. Albo płaciło się zaległość albo nie jechało dalej.
Tego nie jestem pewien ale podczas akcji sprawdzają też w bazie fotek z fotoradarów.
Dyskusja już schodzi na zupełnie inne tory, wydaje mi się że temat wyczerpany.
Jeszcze taki malutki tip:
http://www.gas-tankstellen.de/menu.php?jump=bab
to w Niemczech "szukaczka" stacji z gazem
A w Holandii są tacy mili, ze przy autostradzie jeśli stoi znak że następna stacja benzynowa za 35 km to albo ze znaczkiem LPG albo bez. Mała rzecz a nie trzeba zajeżdżać z pustym bakiem na każdą stację i sprawdzać jest tam gaz czy go "ni ma".
Udanej podróży autorze tematu, nie ma się czego bać. To nie trasa z Somalii do Nigru przez Botswanę i Togo:). |
|
|
|
|
|