NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Badania profilaktyczne u ginekologa
Autor Wiadomość
iwoncia22 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Lut 14, 2011 3:16 pm   Badania profilaktyczne u ginekologa

Byłam kilka dni temu u lekarza domowego i na moje pytanie o badania profilaktyczne u ginekologa, które w Polsce powinno sie robić raz w roku, odpowiedział, że takowych tu nie ma. Jest robiona cytologia kobietą, które ukońzyły 30 rok życia raz na 5 lat. Ja chciałbym jednak taie badanie profilaktyczne zrobić a na cytologie też nie zamierzam czekać 5 lat. Czy w związku z tym muszę jechać na badania do Polski czy jest jakaś możliwość zrobienia ich tuataj na miejscu w Holandii? Z góry dziękuję za informację.
Ostatnio zmieniony przez iwoncia22 Pon Lut 14, 2011 5:03 pm, w całości zmieniany 1 raz  

jagodka 
Gaduła nad gadułami :-)
zona udomowiona

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Pon Lut 14, 2011 3:58 pm   

Iwoncia, zapytaj raz jeszcze swojego lekarza rodzinnego czy nie mozna tych badn zrobic czesciej niz raz na 5 lat. w ub tygodniu moja lekarz rodzinna pobrala wymaz na badanie cytologiczne u siebie w gabineci. Bardzo mnie to zaskoczylo ze takie probki pobiera lekarz domowy a jednak :)

sylwia_lelystad 
zajeta..xD

Pomogła: 13 razy
Wysłany: Pon Lut 14, 2011 4:15 pm   

Tak takie probki pobiera lekarz rodzinny. Mysle ze ja powiesz spokojnie, ze chcesz takowe badanie zrobic to Ci zrobic - ale wlasnie rodzinny. Skierowania do ginekologa raczej nie daja. ( musi sie cos naprawde dziac)

:039:

iwoncia22 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Lut 14, 2011 4:17 pm   

Zostaje jeszcze kwestia badań profilktycznych. Trochę się przerazilam kiedy pani doktor powiedziała, że takowych nie ma. W końcu wszędzie mówią, żeby się kobiety badały. No a juz całkiem byłam zaskoczona, kiedy powiedziałam, że podejrzewam iż mam jakieś zapalenie czy cuś a pani goktor bez badania przepisała jedna globulkę :) No ale czytając to forum to pewnie tutejsza słuzba zdrowia jeszcze nieraz mnie zadziwi :)

sylwia_lelystad 
zajeta..xD

Wysłany: Pon Lut 14, 2011 4:23 pm   

O...nie no to wydaje mi sie przesada...jednak powinna Cie zbadac...pobrac wymaz itp....

Chodzi do lekarza czy do takiej ich asystentki ?

:039:

iwoncia22 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Lut 14, 2011 5:02 pm   

Byłam u lekarza, nie asystentki, też byłam baaaardzo zdziwiona.

sylwia_lelystad 
zajeta..xD

Wysłany: Pon Lut 14, 2011 5:05 pm   

Hmm nie no to juz troche przesada nawet jak na Holandie hehe

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Pon Lut 14, 2011 6:24 pm   

iwoncia22,

oj ,niestety nie jeden jeszcze raz przekonasz sie ze to nie Polska...

badania profilaktyczne dla kobiet obowiazujace tu, to mammografia i cytologia
nie spotkalam sie z czyms wiecej

prawde powiedziawszy nie cyrtola sie z tym co rok , lecz co piec lat
a i tak zarezerwowane jest dla kobiet dopiero od 30 roku zycia

Jesli chcesz przeprowadzic jakies bardziej ''skaplikowane'' badania ,to musisz miec skierowanie do ginekologa

a zobaczcie co powinno sie wykonywac (wedlug'' norm polskich '')

Cytat:
Przed 30 – tką powinnyśmy raz do roku zrobić USG piersi, cytologię, morfologię, OB, poziom cukru, badanie moczu i EKG, a co pół roku skontrolować ciśnienie krwi.

Panie między 30 a 40 rokiem życia powinny raz w roku wykonywać wszystkie badania podstawowe krwi i moczu oraz cytologię, a dodatkowo co dwa – trzy lata USG piersi (po 35 roku życia warto zastąpić je mammografią), co dwa lata USG przezpochowowe, co dwa lata rentgen płuc i co 3-4 lata badanie wzroku.

40 – tka to czas, kiedy lista badań nieco nam się wydłuży: do badań przeprowadzanych dotychczas dołączmy badanie krwi pod kątem poziomu cholesterolu i trójglicerydów oraz badania słuchu i jelita grubego (robimy je co mniej więcej 3 lata). Jeśli ciśnienie krwi odbiega od normy, musimy kontrolować je co miesiąc.

Po ukończeniu 50 – go roku życia warto sprawdzić funkcjonowanie tarczycy oraz zwiększyć częstotliwość badania wzroku i słuchu. Wiek dojrzały to także najwyższa pora na badanie densytometryczne (badanie gęstości kości), które wykonujemy co mniej więcej dwa lata.
Niezależnie od wieku wszystkie panie powinny co miesiąc przeprowadzać samobadanie piersi – wcześnie wykryty nowotwór piersi jest naprawdę uleczalny!
http://www.zdrowie.kobiet...yczne,1091.html

Duuvelke 
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Pon Lut 14, 2011 8:10 pm   Re: Badania profilaktyczne u ginekologa

iwoncia22 napisał/a:
Czy w związku z tym muszę jechać na badania do Polski czy jest jakaś możliwość zrobienia ich tuataj na miejscu w Holandii?

radze jechac do Polski... bo tutaj od tak sobie badan nikt ci nie zrobi... no chyba, ze jak juz wczesniej wspomniano skonczylas 30 rok zycia... to wtedy dostaniesz zaproszenie na cytologie do rodzinnego..

AdG 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Pon Lut 14, 2011 8:15 pm   Re: Badania profilaktyczne u ginekologa

Duuvelke napisał/a:
iwoncia22 napisał/a:
Czy w związku z tym muszę jechać na badania do Polski czy jest jakaś możliwość zrobienia ich tuataj na miejscu w Holandii?

radze jechac do Polski... bo tutaj od tak sobie badan nikt ci nie zrobi... no chyba, ze jak juz wczesniej wspomniano skonczylas 30 rok zycia... to wtedy dostaniesz zaproszenie na cytologie do rodzinnego..

Ja jezdze do Belgii do pani ginekolog (bez skierowania) :) cale przygotowanie do ciazy, ciaza i porod tez w Belgii... wg mnie lepsza opieka lekarska niz tutaj.

mamqa 

Wysłany: Pon Lut 14, 2011 9:08 pm   

Jak ktoś może to ja polecam jeździć do Niemiec, również zdecydowanie lepsza opieka ginekologiczna.

iwoncia22 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Lut 15, 2011 12:07 pm   

No chyba też wybiorę się do Niemiec, trochę bliżej. Co do cytologii to ukończyłam juz 30-sty rok życia i cytologie ostatnią miałm robioną 2 lata lemu więc dostałm zaproszenie na cytologie tutaj za 4 lata :)

jagodka 
zona udomowiona

Wysłany: Wto Lut 15, 2011 7:09 pm   

No dobrze, mozna jechac do belgii czy francji ale czy to nie sa prywatne wizyty, czy holenderski ubezpieczyciel pokrywa Te koszta? Chyba ze macie jakies premium ubezpieczenie bo Ja np w polsce nie moglam robic zadnych takich kontrolnych badan na hol ubezpieczenie jezeli to nie bylo naglym przypadkiem a mysle ze cytologia wizyta u ginekologa do tego nie nalezy

[ Dodano: Wto Lut 15, 2011 7:14 pm ]
Ja mam podstawowe ubezpieczenie W ONVZ i od nowego roku za tabletki antykoncepcyjne musialam zaplacic bo juz nie sa wliczane jako bezplatne. Gdybym o tym wczesniej wiedziala to w grudniu bym kupila kilka opakowan gdy jeszcze szlo ze skladek ubezpieczeniowych

sylwia_lelystad 
zajeta..xD

Wysłany: Wto Lut 15, 2011 8:03 pm   

Jagodka trabili o tym...ja dostalam nowa polise w grudniu zebym sie zapoznala czy chce zostac przy moim ubezpieczeniu czy nie...hmm...a tabletek i tak mi nie chcieli dac na dluzej niz pol roku hmm :039:

mamqa 

Wysłany: Wto Lut 15, 2011 8:21 pm   

jagodka napisał/a:
No dobrze, mozna jechac do belgii czy francji ale czy to nie sa prywatne wizyty, czy holenderski ubezpieczyciel pokrywa Te koszta?

Z tego co wiem to nie, musisz zapłacić prywatnie (wyjątkiem jest sytuacja gdy pracujesz w NL i wobec tego tutaj opłacasz ubezpieczenie a mieszkasz w DE).

Odpowiedz do tematu