Janek Terror
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Lut 21, 2011 11:29 pm Heffingskorting czyli "rozłąkowe"
|
|
|
Witam , mam takie pytanko odnośnie "rozłąkowego" ,czy jesli moja siostra nie ukonczyła 27 lat to czy moge sie starac o rozłakowe czy nie ?? na necie na kazdym kroku znajduje sprzeczne informacje na ten temat ;/
"- Wiek „partnera fiskalnego” to minimum 18 lat (np. żona, mąż, konkubina, konkubent, koleżanka kolega itp.) lub minimum 27 lat (w przypadku takich osób jak np. matka, ojciec, syn, córka, brat, siostra itp.). "
"Partnerem fiskalnym może być również inna osoba, z którą zamieszkuje się we wspólnym gospodarstwie domowym (jest się zameldowanym pod tym samym adresem), przez okres minimum 6 miesięcy w danym roku podatkowym i wspólnie prowadzi się gospodarstwo domowe (np. rodzeństwo, małżonkowie, rodzice, przyjaciele, dziadkowie). Przy czym w relacji „dziecko – rodzic” dziecko musi mieć w danym roku podatkowym ukończony 27 rok życia. Jeżeli realizujemy rozłąkowe z siostrą, ciocią, babcią, kolegą itp. wiek nie ma znaczenia za to ważne jest wspólne zameldowanie. "
z góry wielki dzięki za odpowiedzi które pomogą mi ustalic jak to w koncu jest |
|