NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Godziny urlopowe i wakacyjne i podatek
Autor Wiadomość
syncmaster 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Kwi 05, 2011 3:57 pm   Godziny urlopowe i wakacyjne i podatek

To moj pierwszy post na forum, wiec witam serdecznie wszystkich :)
Mam pytanie dotyczace godzin urlopowych i wakacyjnych.. moja agencja wyplaca je jako rachunek laczny do 9 tyg od zakonczenia umowy lub zerwania kontraktu. W tym tyg minelo juz 9 tyg i po telefonie do agencji dowiedzialem sie ze przelew zostal zrealizowany dzisiaj, ale niestey to nie wszystko poniewaz dostalem kare 300 euro ze to ze niby kontrakt zostal zerwany z mojej winy ( poprostu zostalem wyrzucony z pracy ;/ ) troche to nie sprawiedliwe ;/
Ale to nic. Godzin urlopowych mialem mialem 31 godz, natomiast pieniedzy wakacyjnych 520 euro. Ale pani z agencji powiedziala ze po odjeciu tej kary 300 euro i opodatkowaniu tych godz zostanie mi jakies 30 euro!!
Jak to jest mozliwe!? To jaki to bedzie podatek, wiem ze z wakacyjnego jest wyplacana polowa, czyli ok 250euro za urlopowe powinno byc ok 200euro. Czyli nawet po odjeciu kary powinienem dostac ok 200.
Mial ktos moze podobna sytuacje?? Bo jak dla mnie to jest naprawde bardzo dziwne.

Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Wto Kwi 05, 2011 4:01 pm   

Witam,
Poproś o ostatni salaris na którym będzie wszystko ładnie napisane i nie daj sie...

WALCZ O SWOJE PIENIĄDZE ... :083:

zaq 
Mega gaduła
miszcz nad miszcze

Wysłany: Wto Kwi 05, 2011 4:24 pm   

Kara bedzie sciagnieta z kwoty netto, a nie brutto.

"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu

http://bynajmniej.net

syncmaster 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Kwi 05, 2011 4:48 pm   

Na ostatnim salarisie mam tylko napisane ze wakacyjnego mam 520euro dokladnie :) Nie ma nic o godzinach urlopowych, ale przed wyjazdem z holandi w biurze koordynatorka sprawdzila mi to i mialem 31 godz.
Tak z kwoty netto, 520 euro to jest kwota brutto i 31 godz z moja stawka 7,80uero tez brutto. Bo dodaniu tego wychodzi 761 euro brutto. I z tego odjeli mi podatek, 300 euro kary i pozostalo tylko 30 euro?? To jak wysoki jest ten podatek, chyba cos tu jest nie tak.

zaq 
Mega gaduła
miszcz nad miszcze

Wysłany: Wto Kwi 05, 2011 4:59 pm   

wyglada na to, ze pobrali podatek z najwyzszego progu.

"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu

http://bynajmniej.net

jedrzej2225 
Mega gaduła

Wysłany: Wto Kwi 05, 2011 7:20 pm   

Biuro najczęsciej pobiera podatek w wys. ok 42% od nadgodzin,wakacyjnego itp. Powinnienes miec ok 400 netto, minus kara to jakieś 100 euro. Ale biura po zakończeniu kontraktu często naliczają mniej sadząc że wiekszość sie o te pieniadze nie upomni lub nie będzie umiała skutecznie o nie walczyć.

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Śro Kwi 06, 2011 1:52 am   

520 minus 42% to daje 301 netto (nawet przy podatku 52% da to 250e)
plus 31*7,80 daje 241 brutto, minus podatek daje okolice 160

wiec jest
301 + 160 - 300 = ~160
lub przy 52%
250 + 160 - 300 = ~110

poprawcie mnie, jesli cos zle pisze ;)

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

syncmaster 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Kwi 06, 2011 1:53 pm   

No tak wlasnie tyle dostalem, no dokladnie 107 euro dzisiaj mi wplynelo ;/ nie powiem ze liczylem na wiecej ;/ jeszcze kara 300 euro za nic ;/

Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Śro Kwi 06, 2011 5:03 pm   

syncmaster napisał/a:
No tak wlasnie tyle dostalem, no dokladnie 107 euro dzisiaj mi wplynelo ;/ nie powiem ze liczylem na wiecej ;/ jeszcze kara 300 euro za nic ;/

Witam,
Przeczytaj dokladnie wszystkie dokumenty z biura i jak nie ma nic o karze 300 euro to walcz o te pieniądze ( przeciez jak nic nie jest nigdzie napisane ze przy zerwaniu umowy kara 300 euro to to co oni zrobili to po prostu kradzież lub oszustwo )

sylwia_lelystad 
Gaduła nad gadułami :-)
zajeta..xD

Pomogła: 13 razy
Wysłany: Czw Kwi 07, 2011 7:11 pm   

Watpie zeby firma mogla " na czysto " ukarac Cie 300 euro za to ze kontrakt sie skonczyl...przeczytaj kontrakt jesli nic w nim takiego nie jest - zadzwon do firmy i powiedz ze jesli w ciagu tygodnia nie bede kasy - idziesz do prawnika.

Jesli cos takiego jest w kontrakcie - tak czy siak zadzwon do prawnika...nie jestem pewna o legalnosci takiej kary...no ale moze ktos jeszcze sie wypowie...

:039:

Emsi25
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Kwi 13, 2014 9:21 pm   Pytanie o pieniadze urlopowe na fazie B

post edytowany

w kilku watkach umieciles to samo ,przestan spamowac forum
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pon Kwi 14, 2014 10:32 am, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu