otto nie chce zaplacic chorobowego!!!! |
Autor |
Wiadomość |
mefski
Poczatkujacy otto!
|
Wysłany: Pią Kwi 08, 2011 2:12 pm otto nie chce zaplacic chorobowego!!!!
|
|
|
Jestem pracownikiem Otto. obecnie czekam na jedna i prawdopodobnie druga operacje kregoslupa.Podpisałem umowę o pracę dnia 2010.12.14 do 2011.06.17 ( na okres 6 miesięcy ). Od dnia 21.03.2011 do 25.03.2011 byłem na urlopie. Urlop został ustalony z menadżerem lokacji w Den Bosch i przez Pana Piotra z działu planowania w Venray ( do dnia 18.03.2011 pracowałem dla firmy Coram w Belgii. Firma ta rozwiązała umowę z agencją Otto, dostałem informację że od nastepnęgo tygodnia będą dla mnie szukać pracy ale na dzień dzisiejszy nie maja dla mnie oferty i jestem
zmuszony zmienić lokacje na Labruche. Poprosiłem w związku z tym o urlop pierwotnie na 3 dni, dostałem informację od menadzera z Den Bosch że nie ma żadnego problemu i urlop mam , nastepnego dnia zadzwoniłem do działu planowania będąc już w Polsce. Rozmawiałem z niejakim Panem Piotrem że przedłuża mi urlop do 25.03.2011. Ze na dzień dzisiejszy nie mają dla mnie żadnej oferty i przed powrotem z urlopu upewnić się że jest dla mnie praca przez biuro w Polsce! ponieważ nie jestem nigdzie na tą
chwilę zaplanowany włącznie z miejscem na Labruche! Poinformował mnie że informacja o moim urlopie jest w systemie!. Na dwa tygodnie przed wyjazdem z Holandii miałem silne bóle w okolicy podbrzusza i silne bóle kręgosłupa. Będąc na urlopie już w Polsce mając dolegliwości zdrowotne zadzwoniłem do biura Otto. Dostałem informację że muszę się udać do placówki medycznej z którą mają podpisaną umowę i tylko jego orzeczenia honorują ( Medical-Beta - placówka ze strony internetowej Otto ). Lekarz
wydał zwolnienie z opisem dolegliwości, informacja o operacji i dopiskiem ze nie jestem zdolny do transportu! Zadzwoniłem po wyjściu od lekarza do biura Otto w Warszawie ( tam byłem rejestrowany ) z informacją że jestem na zwolnieniu lekarskim. Dostałem informację że muszę przesłać zwolnienie droga mailową i oryginał poczta. Jeszcze tego samgo dnia to zrobiłem. Następnego dnia Pani z Warszawy poinformowała mnie że należne pieniądze na chorobowym będą wypłacane ale nie jest w stanie powiedzieć w jakim terminie. Od ponad dwóch tyg. wydzwaniam do biura w Warszawie,
i dostaję skrajne informacje. Pieniądze są wypłacane co tydzień, raz w miesiącu itp. Na kontakt mailowy nie otrzymałem żadnej odpowiedzi, również nie otrzymałem żadnego obiecanego telefonu zwrotnego z informacją!. W dniu wczorajszym Pani Kasia poinformowała mnie że dostała maila w mojej sprawie i pieniądze są wypłacane co 4 tyg. i tak je dostanę ale żebym zadzwonił za 30 minut i skontaktował się z Panią Emilia która zajmuje sie moja sprawą...a ta poinformowała mnie że pieniądze mi się nie
należą PONIEWAŻ NIE MIAŁEM ZGODY NA WYJAZD DO POLSKI!!!! W chwili obecnej jestem bez środków do życia!, powaznie chory z silnymi bólami kręgosłupa ( pierwsze objawy bóli nastapiły w trakcie pracy w Coramie, zastanawiano się czy nie zawieść mnie do szpitala w trakcie pracy )
Nie dostałem żadnej odpowiedzi na maila z biura Otto w Warszawie. Na prośbę o adres mailowy do Venray uslyszałem z Warszawy że nie są upoważnieni! . Proszę o adres służbowy, kontaktowy...do biura gdzie pracuje wiele osób i nie można go uzyskać????..Ciągle jestem pracownikiem Otto!!! .Proszę pomózcie!!! co moge zrobic! |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pią Kwi 08, 2011 2:45 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
bagniaczka
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 13 razy Dołączyła: 06 Lis 2008 Posty: 955 Skąd: Tilburg
|
Wysłany: Pią Kwi 08, 2011 5:04 pm
|
|
|
No tak na mój rozum to Otto powinno było Twoją chorobę zgłosić do UWV, przeciez to oni wypłacają chorobowe. |
_________________ <cenzura> |
|
|
|
|
Miep
Super gaduła
Pomogła: 5 razy Dołączyła: 05 Sie 2010 Posty: 311 Skąd: z domu
|
Wysłany: Pią Kwi 08, 2011 6:45 pm
|
|
|
mefski, przedewszystkim przeczytaj dokladnie twoj kontrakt co jest napisane o chorobowym , wakacjach itd.
Wiele firm zatrudniajace na faze A , maja klaluzle ze w razie chorobowego konczy sie automatycznie dotychczasowy kontrakt pomiedzy biurem i pracownikiem. Czesto tez biura pracy praktykuja zrywanie kontraktu w razie zjazdu na wakacje/urlop do pl i po powrocie dostajesz nowy kontrakt. W takim wypadku mogli tez zakonczyc twoj kontrakt w momecie twojego zjazdu do PL , a ze twoja choroba nastapila w trakcie jak nie miales kontraktu to nienalezy ci sie zande chorobowe. Jezeli miales nadal kontrakt na czas wakacji to jestem prawie pewna ze w momecie gdy zameldowales ze idziesz na zwolnienie zostal twoj kontrakt zerwany , ale w tym momecie musza to zglosic do UWV i jezeli ci przyznaja chorobowe to potrwa to okolo 4 tyg nim cos ci wyplaca. |
_________________ Zyj!- powiedziala nadzieja - Bez ciebie nie moge - odparlo zycie ....... |
Ostatnio zmieniony przez Miep Pią Kwi 08, 2011 6:50 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
mefski
Poczatkujacy otto!
|
Wysłany: Pią Kwi 08, 2011 7:09 pm
|
|
|
W umowie mam że chorobowe jest płatne ! ( zgodnie z postanowieniem zbiorowego układu pracy ABU CAO ) ..neguja w tej chwili moj urlop! to czy zerwali ze mna kontrakt w chwili zgloszenia kontraktu, tez o tym nic nie wiem...z biurem Otto w ?warszawie komunikacja jest tylko jednostronna...jednego dnia dostałem 3 sprzeczne odpowiedzi...ze placa co tydzien...co miesiac...ze zaplaca mi za 4 tygodnie..wlasnie Pani dostala maila w mojej sprawie i zaplaca za miesiac...a 20 minut pozniej inna Pani ze zwolnienie jest niewazne bo ucieklem z Holandii bez urlopu! ( co jest absolutnym kłamstwem )...nie mam zadnych srodkow do zycia, jestem powaznie chory....i zero informacji ze strony biura! Moze ktos zna rozwiazanie sprawy?. |
|
|
|
|
roobert
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Kwi 10, 2011 12:06 am gowa do góry i WALCZ O SWOJE
|
|
|
mefski napisał/a: | W umowie mam że chorobowe jest płatne ! ( zgodnie z postanowieniem zbiorowego układu pracy ABU CAO ) ..neguja w tej chwili moj urlop! to czy zerwali ze mna kontrakt w chwili zgloszenia kontraktu, tez o tym nic nie wiem...z biurem Otto w ?warszawie komunikacja jest tylko jednostronna...jednego dnia dostałem 3 sprzeczne odpowiedzi...ze placa co tydzien...co miesiac...ze zaplaca mi za 4 tygodnie..wlasnie Pani dostala maila w mojej sprawie i zaplaca za miesiac...a 20 minut pozniej inna Pani ze zwolnienie jest niewazne bo ucieklem z Holandii bez urlopu! ( co jest absolutnym kłamstwem )...nie mam zadnych srodkow do zycia, jestem powaznie chory....i zero informacji ze strony biura! Moze ktos zna rozwiazanie sprawy?. |
Witam,
przeczytałem twoj post i muszę Ci powiedziec co myślę o Twojej sytuacji.
po pierwsze MUSISZ;
byc wytrwały i nie załamywac się.
po drugie MUSISZ ;
znależc kogoś kto zadzwoni w twoim imieniu do UWV przedstawi sprawe.
Jeżeli znasz jezyk angielski lub niemiecki to wiem że nie będziesz miał żadnego problemu dogadac sie z osobą z infolini.
Powiedz i wytłumacz wszystko co i jak.
NAJWAŻNIEJSZE ŻEBYŚ POINFORMOWAŁ UWV O TWOJEJ SYTUACJI.
Po trzecie;
bedac w Polsce cały czas chodz do lekarza i nie tylko do takiego którego ci wskaże firma OTTO tylko do specjalisty zajmującego sie schorzeniami kręgosłupa oraz lekarza rodzinnego.
MUSISZ MIEC kartoteke i jak najwiecej papierów i zaswiadczen ze jestes chory.
Pamiętaj kompletuj dokumentacje choroby bedzie ci potrzebna do okazania w UWV.
SYTUACJA w jakiej się znalazłeś to po prostu czyste cwaniactwo i oszustwo ze strony firmy OTTO.(napewno nie jestes pierwszy ani ostatni) dużo firm tak robi.Ponieważ kary są śmieszne około 450euro.
Jestem pewien że jestes na wygranej drodze ponieważ masz kontrakt który nadal trwa.
więc niczego nie podpisuj co bedzie dla ciebie niezrozumiałe i sam nie rozwiązuj kontraktu.
Zresztą myśle ze Firma OTTO na pewno Ciebie zwolniła tylko Ty o tym nie wiesz.Mają do tego pełne prawo ponieważ byłeś w fazie A.Tak stanowi układ zbiorowy CAO.Pracodawca ma prawo rozwiązac kontrakt z pracownikiem bedącym w fazie A.
JEDNAK NIEZALEŻNIE OD TEGO z jakiej przyczyny zostałeś zwolniony powinni byli powiadomic urzad UWV.
Ponieważ jest to urzad który nadzoruje świadczenia pracownicze i w kazdym przypadku pracodawca musi powiadomic UWV o sytuacji pracownika który legalnie odprowadza różnego rodzaju składki.
Wiec jezeli Cię zwolnili bo uciekłes do polski bez podpisania urlopu , to powinni byli zgłosic to do UWV.
Jeżeli nie zostałes zwolniony przez firmę OTTO i nadal jestes ich pracownikiem to fIRMA OTTO musi wypłacac ci chorobowe i powiadomic UWV o tym fakcie.
PO CZWARTE ;
Wszystkie sprawy załatwiaj przez e-mail i zapisuj w wiadomosciach wysłanych.
Będziesz miał potem czarno na białym.
Napisz list do OTTO drogą e-mail i zapytaj ich dla czego nie wypłacają ci świadczen chorobowych i zapytaj ich czy powiadomili UWV o tym że jestes chory.
Jeżeli bedą sie tłumaczyc tym że nie jestes już ich pracownikiem bo uciekłes do polski bez zgody i wiedzy i nie podpisałes karty urlopowej.To sie nie martw kazdy pretekst jest dobry.I tak mogli by cie zwolnic z dnia na dzien bo byłes w fazie A.
Ciebie ratuje tylko ciagniecie chorobowego i powiadomienie UWV.
Zanim dostaniesz pieniadze upłynie duzo czasu nawet do pół roku ale warto walczyc o swoje.
Nawet na przysłowiowe noże.
Pamietaj nie załatwiaj nic telefoniczie tylko wszystko na papierze.
ZYCZĘ Ci DUŻO ZDRÓWKA!!! |
_________________ robert |
|
|
|
|
|