ROZLICZENIE PRACY WAKACYJNEJ W HOLANDII W PIT W POLSCE |
Autor |
Wiadomość |
didi9006
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Kwi 28, 2011 12:49 am ROZLICZENIE PRACY WAKACYJNEJ W HOLANDII W PIT W POLSCE
|
|
|
Witam,
Pracowałam w wakacje 2010 w Holandii. Praca byla przez uitzendbureau; nie bylo to codziennie, tylko gdy zadzwonili, czyli np 3-4 dni w tygodniu, po 4-7godzin (zależnie jak szybko wykonalo sie prace).
Dostałam JAAROPGAAF ale juz na tym etapie nie wiem co jest czym.
1. Czy ktos jest w stanie wyjasnic mi znaczenie rubryk? Szukałam na forum, ale ja mam jakies inne oznacznia:
loon- 843
ingehouden loonheffing - 105
verrekende arbeidskorting-31
loon zorgverzekeringswet-787
ingehouden bijdrage zorgverzekeringswet-56
Oprocz tego pracowalam troche w Polsce na umowe zlecenie i umowe o dzielo jako lektor j angielskiego.
Z informacji, ktore do tej pory znalazlam w internecie (oczywiscie na urzedy nie moge liczyc, tam nikt nic nie wie, ale ) wynika, ze powinnam sie rozliczac metoda odliczenia proporcjonalnego.
Czy ktos moglby mi i na pewno setkom innych ludzi pomoc i krok po kroku objasnic jak to ugrazc?
1. W urzedzie powiedzieli tylko, ze trzeba przeliczyc na zlotowki z dnia wyplaty. Wyplaty byly tygodniowe. Kwota wyplaty to kwota netto.
A na jaaropgafie jest cala kwota (loon?). Nie wiem ile brutto bylo wyplacane, wiec co mam wziac w ogole jako podstawe do przeliczenia
2. Co jest tym podatkiem ktory mozna odliczyc?
itd itp
blagam o pomoc!!!!!!!!!! juz nie daje rady |
|
|
|
|
Hera
MODERATOR Hera

Pomogła: 8 razy Wiek: 53 Dołączyła: 11 Maj 2007 Posty: 952
|
Wysłany: Czw Kwi 28, 2011 8:55 am
|
|
|
Najprosciej poprosic o pomoc biuro rachunowe zajmujace sie rozliczaniem pracy za granicą. W internecie jest tego okolo mnóstwo. Wystarczy poszukać. Biura rozliczaja fachowo i pomagają odzyskac zaplacony podatek. |
_________________ Nigdy nie poddawaj się kiedy zgaśnie światło
Gdy cię walnie życia pięść
Nigdy nie poddawaj się dzisiaj nie jest łatwo
Jutro będzie lepszy dzień |
|
|
|
|
didi9006
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Kwi 28, 2011 11:42 am
|
|
|
Tak, na to wpadlam sama. Niestety teraz mnie juz nikt nie rozliczy, jest za pozno. Ja po prostu myslalam, ze abolicja polega na tym, ze w pl nie musze sie rozliczacx z dochodow zza granicy i dopiero pare dni temu przypadkiem na to trafilam. |
|
|
|
|
agata
PRZYJACIEL FORUM

Pomogła: 33 razy Dołączyła: 08 Paź 2006 Posty: 905 Skąd: kraj tulipanow
|
Wysłany: Czw Kwi 28, 2011 11:48 am
|
|
|
cos tu nie pasuje - przeciez jeszcze masz czas do rozliczenia
http://www.gazetaprawna.p...a_2010_rok.html |
_________________ Bo w miłości silni
mamy siebie nawzajem! |
Ostatnio zmieniony przez agata Czw Kwi 28, 2011 12:44 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Estamos
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 6 razy Wiek: 39 Dołączył: 07 Kwi 2010 Posty: 426 Skąd: provincie Utrecht...
|
Wysłany: Czw Kwi 28, 2011 12:42 pm
|
|
|
Owszem jeszcze pozostało 2 dni.
W polskim US jest takie coś jak "wyrażenie czynnego żalu".
Inaczej mówiąc rozlicz się z polskich spraw a holenderskie dobrze się dowiedz i uzupełnij.
Nie wiem jakim jesteś lektorem, ale klnąc na coś co jest zupełnie normalną rzeczą odsłaniasz swoją plebejską naturę. |
|
|
|
|
didi9006
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Kwi 28, 2011 7:52 pm Praca sezonowa przez uitzendbureau
|
|
|
jaki to rodzaj pracy? zlecenie, dzielo czy zwykly stosunhek pracy? gdzie to wpisac w picie 36? |
|
|
|
|
|