Problem z wypłatą wakacyjnego |
Autor |
Wiadomość |
Malina22
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Maj 29, 2011 10:14 pm Problem z wypłatą wakacyjnego
|
|
|
Witam, przepraszam, jeżeli gdzieś na forum istnieje odpowiedź na moje pytanie, jednak przeszukawszy wątki, znalazłam wiele sprzeczności..
Otóż, 10 miesięcy temu rozpoczęłam pracę z moim partnerem w Holandii, przez turecki biuro posrednictwa pracy.
Zeszły rok wydawałoby się został z naszym szefem rozliczony- otrzymaliśmy pieniądze wakacyjne w styczniu.
W kwietniu kończył nam sie kontrakt, jednak biuro zmieniło nazwę i już w lutym dostalismy do podpisania nowe kontrakty.
Mniejsza o to.
W zeszłym roku nie mielismy problemów z wypłacaniem naszych pieniedzy, dopiero w tym roku zaczęły sie opóźnienia, dodatkowo w firmie zrobił się (mówiąc dosłownie) straszny syf.
Szantaże, złe warunki mieszkaniowe, złe traktowanie- postanowiliśmy, że aby nie zwariować musimy wyjechać.
Powiadomiliśmy o tym szefostwo Holenderskie, a także samych turków.
I tu zaczęły sie schody, ponieważ szefostwo Holenderskie nie ma nic przeciwko abyśmy wyjechali, jednak biuro tureckie robi problemy z wysłaniem ostatnich pieniędzy.
Moje pytanie brzmi: czy to prawda, że biuro ma 6 tygodni na wypłacenie zaległych pieniędzy wakacyjnych?
Biuro trzyma równiez nasze pieniadze za poprzedni miesiąc, oraz tydzień w obecnej periodzie.
Turkowie nie maja wciąż czasu aby z nami rozliczyć obecny rok, wiemy także, że wielu polaków oszukali na ogromne pieniądze.
Nie chcemy tutaj zostawac, ale nie możemy wyjechać, bo wtedy możemy tylko pomarzyć o naszych pieniądzach
Szef Holenderski, z racji tego, że byliśmy dobrymi pracownikami, powiedział, ze mamy zgłosić, jeżeli biuro nie wypłaci nam chocby jednego centa..
Ale my nie wiemy juz co mamy robić.
Prosimy o poradę.
A. i K. |
|
|
|
|
doronio
Super gaduła ->OPOLE.ZWM<-

Pomógł: 10 razy Wiek: 39 Dołączył: 04 Wrz 2007 Posty: 347 Skąd: Amsterdam/Opole
|
Wysłany: Pon Maj 30, 2011 12:50 am
|
|
|
Cytat: | czy to prawda, że biuro ma 6 tygodni na wypłacenie zaległych pieniędzy wakacyjnych? |
Tak (niestety w twoim wyadku) jest, 6 tyg. od zakończenia pracy.
Cytat: | Biuro trzyma równiez nasze pieniadze za poprzedni miesiąc, oraz tydzień w obecnej periodzie |
To są zaległe pieniądze? Tzn. mam na myśli to czy odbiega takie zachowanie od comiesięcznych praktyk?
Cytat: | Turkowie nie maja wciąż czasu aby z nami rozliczyć obecny rok, |
Ale co mają rozliczać?
Cytat: | wiemy także, że wielu polaków oszukali na ogromne pieniądze |
To czemu nikt tego nie zgłąsza, najlepiej zrobić grupową mobilizacje i zgłosić to odpowiednim organom, związkom (byłjuż ogrom tematów o tym)
Cytat: | Szef Holenderski, z racji tego, że byliśmy dobrymi pracownikami, powiedział, ze mamy zgłosić, jeżeli biuro nie wypłaci nam chocby jednego centa |
"szef holenderski" tj. masz na myśli szef w firmie w której docelowo pracowałaś?
To bardzo dobrze, że się zainteresowali sprawą, w końcu biuro pośrednictwa też musi jakoś wygladać jakoś w oczach klientów (firm) i biuro powinn odbać o reputacje, tym bardziej jak jest małe. |
_________________ Pomóż
http://www.poomoc.pl |
|
|
|
|
Malina22
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Maj 30, 2011 10:33 am
|
|
|
Witam.
Dziekuję za odpowiedź.
Tak więc:
Biuro najczęściej nie wysyła całych wypłat, tj. brakuje 100 euro/200, czasami więcej, są także opóźnienia.
Od nowych pracowników pobiera przez 4 miesiące po 250 euro 'kaucji' na wypadek gdyby Ci ludzie chcieli zrezygnować. Kara wynosi wtedy 1000 euro!!
(mnie to omineło, poza tym podejrzewam, że nie poszłabym na taki układ.)
W moim wypadku, muszę rozliczyc obecne 5 miesięcy pracy, ponieważ szef wysyła wypłaty 'na oko'. Jedna wypłata się zgadza, druga nie, turek wciąż nie ma czasu aby z nim porozmawiać.
Piszac 'musi mnie rozliczyć', mam na myśli to, że musimy obejrzec z nim wszystkie godziny pracy, wpłaty do banku etc.
Turek podsuwa także przy podpisaniu umowy, bloczek na zaliczki, który trzeba podpisac in blanco.
Myślę, że na tym polegają głównie ich oszustwa.
Jeżeli chodzi o zgłoszenie tego biura do odpowiednich instytucji, to owszem- ja z moim partnerem zamierzam to zrobić, lecz polacy którzy tutaj pracują, boją się stracic pracę
Jakby to była jeszcze praca marzeń..
Sprawę zgłosiliśmy właścicielom szklarni na której pracujemy, holendrom, ponieważ mój partner ma dobry kontakt z jednym z szefów.
Uznaliśmy, że Holendrzy także powinni wiedzieć, dlaczego w tej firmie jest taka rotacja w personelu.. Zwłaszcza, że dla nich to także duży problem.
Nie możemy patrzec na to, jak turcy napychaja sobie kieszenie naszymi pieniedzmi, traktujac nas jak szmaty. |
Ostatnio zmieniony przez Malina22 Pon Maj 30, 2011 10:38 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Pon Maj 30, 2011 6:02 pm
|
|
|
Witam,
Malina22 napisał/a: | Sprawę zgłosiliśmy właścicielom szklarni na której pracujemy, holendrom, ponieważ mój partner ma dobry kontakt z jednym z szefów. |
Jak ma dobry kontakt z jednym z szefów to w czym problem niech ten Szef dzwoni w waszej sprawie i niech kasę wypłacają chyba że "TYLKO UDAJE "że chce pomóc
I bez urazy ale HOLENDRZY pewnie dobrze wiedzą że jesteście "Oszukiwani" bo jakby było inaczej to by dawno pośrednika zmienili ...
NIe podawajcie sie walczcie o swoje pieniądze ( śmigajcie do biura co dnia , dzwońcie po prostu nie dajcie im o sobie zapomnieć ... ) |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
|
|