NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
termin wypłaty wynagrodzenia
Autor Wiadomość
dar12 
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Cze 04, 2011 6:39 am   termin wypłaty wynagrodzenia

Witam

Pytanie do zorientowanych.
Pracuję na stałym kontrakcie. Wynagrodzenie otrzymuję za przepracowany miesiąc. I tutaj rodzi sie pytanie. Do którego dnia następnego miesiąca powinienem otrzymać najpóźniej wypłatę. Dodam ,że w kontrakcie nie ma wzmianki o terminie zapłaty(moje przeoczenie ).
Czy jest jakiś paragraf regulujący tę sytuację?

Dziękuję za ewentualne odpowiedzi i serdecznie pozdrawiam forumowiczów

stroopwafel 
Mega gaduła
Debesciak

Wysłany: Sob Cze 04, 2011 11:34 am   

Nie wiem jak prawo ale np.moja dziewczyna dostaje 30 kazdego m-ca za poprzedni miesiac(nie kazdy miesiac ma 31 dni wiec wymyslili 30).

bejupi 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Sob Cze 04, 2011 12:47 pm   

stroopwafel napisał/a:
Nie wiem jak prawo ale np.moja dziewczyna dostaje 30 kazdego m-ca za poprzedni miesiac(nie kazdy miesiac ma 31 dni wiec wymyslili 30).

czyli w lutym nie dostaje? lmao

senior024 
Nieśmiały użytkownik
senior024

Wysłany: Sob Cze 04, 2011 4:44 pm   

Mnie sie wydaje ze jest to tez kwestia dogadania sie z pracodawca co do otrzymywania wypłaty i Loonstroek.W moim wypadku dostaje do 10 tego kazdego miesiaca,oczywiscie wypłata za poprzedni miesiac.

dar12 
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Cze 04, 2011 5:49 pm   

senior024 napisał/a:
Mnie sie wydaje ze jest to tez kwestia dogadania sie z pracodawca co do otrzymywania wypłaty i Loonstroek.W moim wypadku dostaje do 10 tego kazdego miesiaca,oczywiscie wypłata za poprzedni miesiac.

Oczywiście ,że jest to kwestią dogadania się z szefem , ale jesli na swoje pytanie "kiedy" ciągle słyszę odpowiedz :" jak mi klienci zapłacą" , to zaczyna to być trochę irytujące. Dlatego pytam czy jest to jakoś prawnie uregulowane. Może ktoś zna dokładną odpowiedz.

Magda-Lena 
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Cze 04, 2011 6:50 pm   

Witam,

Wyplaty moga byc tygodniowe, miesieczne lub tak zwane periodyczne (periode = 4 tygodnie)

Jakiego dnia pracodawca przelewa pracownikom wyplaty zalezy od firmy, to nieobowiazkowy punkt i niekoniecznie musi to byc zawarte w kontrakcie.

Odpowiedz Twego przelozonego "jak klient zaplaci" jest karygodna i niezgodna z prawem. Pracodawca powiniem Cie poinformowac jakiego dnia przelewa wygodniowe/miesieczne/periodyczne wyplaty.

Mam nadzieje, ze wyjasnilam troche sytuacje i ze to odpowiedz na Twoje pytanie.

Pozdrawiam,

Magda

dar12 
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Cze 04, 2011 7:10 pm   

Magda-Lena napisał/a:
Witam,

Wyplaty moga byc tygodniowe, miesieczne lub tak zwane periodyczne (periode = 4 tygodnie)

Jakiego dnia pracodawca przelewa pracownikom wyplaty zalezy od firmy, to nieobowiazkowy punkt i niekoniecznie musi to byc zawarte w kontrakcie.

Odpowiedz Twego przelozonego "jak klient zaplaci" jest karygodna i niezgodna z prawem. Pracodawca powiniem Cie poinformowac jakiego dnia przelewa wygodniowe/miesieczne/periodyczne wyplaty.

Mam nadzieje, ze wyjasnilam troche sytuacje i ze to odpowiedz na Twoje pytanie.

Pozdrawiam,

Magda

Dzięki Magda za zainteresowanie tematem .
W pytaniu wspominałem , że wynagrodzenie otrzymuję za przepracowany miesiąc nie za tydzien czy też za cztery tygodnie. Wczesniej wynagrodzenie wpływało na konto pod koniec miesiąca , potem np. 5 dnia nastepnego m-ca, innym razem zaś ok 10 , bywało i ok 15. wydaje mi się to trochę nie w porządku. Za jakiś czas okaże się ze kasa wpłynie 20 , ale dwa m-ce później hehe.
A periode nie równa się 4 tygodniom . Periode to jakis okres. Może to być tydzień , dwa itd.
Pozdrawiam

stroopwafel 
Mega gaduła
Debesciak

Wysłany: Sob Cze 04, 2011 7:18 pm   

bejupi napisał/a:
stroopwafel napisał/a:

czyli w lutym nie dostaje? lmao

Nie wiem jak bedzie w lutym bo zmieniono im to 3 miesiace temu. Poprzednio wyplacali 25go.

Magda-Lena 
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Cze 04, 2011 7:24 pm   

To obawiam sie, ze masz do czynienia z niezbyt lojalnym / nielegalnym pracodawca.

Jezeli chodzi o termin "periode" (nie mam tu na mysli tlumaczenia doslownego tego slowa) to w jezyku prawa pracy rozumiane jest to jako okres 4 tygodni co w skali roku wyjdzie na 13 wyplat.

Nie ma za co, jesli moge komus w czyms pomóc, chetnie.

Pozdrawiam,

Magda

dar12 
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Cze 04, 2011 8:09 pm   

Magda-Lena napisał/a:
To obawiam sie, ze masz do czynienia z niezbyt lojalnym / nielegalnym pracodawca.

nie narzekam , nie jest źle . Tylko te poslizgi w wypłatach bywają kłopotliwe.

feel_x 
Super gaduła
feel_x

Wysłany: Nie Cze 05, 2011 6:21 am   

Skoro sa problemy z wyplatami to raczej nie tylko ty masz opoznienia a wszyscy pracownicy. Nie koniecznie pracodawca musi byc "nielegalny" (chociaz nie wiem co przez to rozumiesz). Firma moze byc w trudnej sytuacji finansowej, dlatego sa opoznienia z wyplatami. Popytaj wspolpracownikow czy tez dostaja wyplaty tak jak ty. Watpie aby tylko na ciebie trafilo, bo jak wysylaja kase to wszystkim na raz a nie wybiorczo.

dar12 
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Cze 05, 2011 8:24 am   

feel_x napisał/a:
Skoro sa problemy z wyplatami to raczej nie tylko ty masz opoznienia a wszyscy pracownicy. Nie koniecznie pracodawca musi byc "nielegalny" (chociaz nie wiem co przez to rozumiesz). Firma moze byc w trudnej sytuacji finansowej, dlatego sa opoznienia z wyplatami. Popytaj wspolpracownikow czy tez dostaja wyplaty tak jak ty. Watpie aby tylko na ciebie trafilo, bo jak wysylaja kase to wszystkim na raz a nie wybiorczo.

Pracuję w małej firmie. Jako jedyny mam stały , bezpośredni kontrakt. W zależności od potrzeb (ilość zleceń) szef zatrudnia ludzi poprzez biura pracy na jakiś okres czasu. Pracownicy ci nie mają problemów z wypłatami . Dostają przelewy systematycznie raz na tydzień , ale płacą im agencje pracy, a jak wygląda rozliczenie pomiędzy moim szefem a agencją pracy nie mam pojęcia nie wnikam, bo to nie moja sprawa. Tak że nie mam kogo popytać. Odnośnie "nielegalności" mojego pracodawcy to też nie wiem co koleżanka miała na myśli używając takiego sformułowania.
Kondycja finansowa firmy w której pracuję też nie jest zła, dlatego sam nie wiem co jest przyczyną tych opóźnień , wiem natomiast jedno, że jeśli podłożę szefowi pod nos paragraf w którym będzie zawarty "max termin zapłaty " to problem się rozwiąże .

Dzięki za zainteresowanie i pozdrawiam

feel_x 
Super gaduła
feel_x

Wysłany: Nie Cze 05, 2011 9:35 am   

Czyli mam rozumiec. ze tylko ty jestes z kontraktem a reszta poprzez biura pracy? Nie ma nikogo innego nawet w biurach kto pracuje dla twojego szefa na stale? Moze idz do niego i powiedz jak do chlopa a nie szefa ze przeciez musisz placic rachunki ktore zabierane zawsze sa w tym samym terminie w miesiacu a on leci sobie w kulki. Szczerze to nie wiem czy jest jakis max termin ustawowy, ale nie wydaje mi sie zeby takowy istnial. Najlepiej zadzwonic np do uwv i spytac czy sa jakies max terminy pomiedzy wyplatami ktorych pracodawca nie moze przekraczac.

dar12 
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Cze 05, 2011 11:34 am   

feel_x napisał/a:
Czyli mam rozumiec. ze tylko ty jestes z kontraktem a reszta poprzez biura pracy? Nie ma nikogo innego nawet w biurach kto pracuje dla twojego szefa na stale? Moze idz do niego i powiedz jak do chlopa a nie szefa ze przeciez musisz placic rachunki ktore zabierane zawsze sa w tym samym terminie w miesiacu a on leci sobie w kulki. Szczerze to nie wiem czy jest jakis max termin ustawowy, ale nie wydaje mi sie zeby takowy istnial. Najlepiej zadzwonic np do uwv i spytac czy sa jakies max terminy pomiedzy wyplatami ktorych pracodawca nie moze przekraczac.

Dokładnie tak masz to rozumieć . Oprócz mnie nie ma nikogo na stałym kontrakcie. A próbowałem już różnych sposobów aby wymusić zapłatę w normalnym terminie i nici z tego. Jutro spróbuję jeszcze jednego... Zadzwonie rano , że niestety , ale nie pracuję dziś bo mam "fuchę" i rachunki do zapłatyi proszę o tydzień urlopu. Sam jestem ciekawy reakcji

Mathnl 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Nie Cze 05, 2011 3:59 pm   

dar12, Wyplata za miesiac powinna byc na Twoim koncie do 4 dni roboczych.Reguluje ten termin CAO.Nigdy ten termin nie moze przekraczac 7 dni roboczych.Ten termin reguluje ustawa artikel 10 en artikel 100 van de Arbeidsovereenkomstenwet . http://content.jobat.be/n...tbetaald-worden
Ostatnio zmieniony przez Mathnl Nie Cze 05, 2011 4:04 pm, w całości zmieniany 2 razy  

Odpowiedz do tematu