Trzymanie cudzych oszczędności na własnym koncie |
Autor |
Wiadomość |
jso
Gaduła nad gadułami :-)

Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 963 Skąd: Amsterdam
|
Wysłany: Pon Lip 25, 2011 2:49 pm Trzymanie cudzych oszczędności na własnym koncie
|
|
|
Osoba z rodziny chciałaby, abym przechowywał jej oszczędności na moim koncie w Holandii (załóżmy, że przez okres 2 lat). Ta osoba nie mieszka w Holandii, więc nie może tu założyć konta (wymóg meldunku + sofi). Pojawiają się w związku z tym 2 utrudnienia:
1. Dla Belastingdienst może to wyglądać tak, że dostałem te pieniądze i powinienem zapłacić od nich podatek (znając życie kilkadziesiąt procent)
2. Konieczność płacenia podatku 1.2% od oszczędności (powyżej jakiegoś tam progu)
Odnośnie punktu 2. to właściciel tych pieniędzy jest gotów płacić ten podatek i jest to akceptowalne.
Odnośnie punktu 1. to jak to zrobić, żeby to nie wyglądało na darowiznę dla mnie? Czy mogę gdzieś zadeklarować w rozliczeniu rocznym czy coś, że te pieniądze nie należą do mnie (z drugiej strony byłyby na koncie z moim nazwiskiem, więc może to być nawet niemożliwe)? Rozważam scenariusz, w którym ta osoba formalnie udziela mi pożyczki na tę kwotę na określony czas ze spisaną umową z odsetkami równymi oprocentiwaniu lokaty, ale czy dla skarbówki wystarcza? Czy może ktoś ma jakiś inny pomysł na to? |
_________________ Dumny Polak |
|
|
|
|
bejupi
|
Wysłany: Pon Lip 25, 2011 5:25 pm
|
|
|
pierwsza mysl: czemu ta osobba nie bedzie trzymac kasy na swoim koncie
druga mysl: sa to pewnie piniadze pochodzace z przestepstwa
rada: nie pakuj sie w takie cos bo wspoludzial jest karalny, szkoda zycia na wiezienie |
|
|
|
|
jso

|
Wysłany: Pon Lip 25, 2011 5:38 pm
|
|
|
bejupi napisał/a: | pierwsza mysl: czemu ta osobba nie bedzie trzymac kasy na swoim koncie
druga mysl: sa to pewnie piniadze pochodzace z przestepstwa
rada: nie pakuj sie w takie cos bo wspoludzial jest karalny, szkoda zycia na wiezienie |
Pieniądze nie pochodzą z przestępstwa, bo to mój tata . Nie chce trzymać ich w Polsce, bo nie ufa polskim bankom (nie wnikając czy ta nieufność jest uzasadniona czy nie, bo ja do euro mam jeszcze mniejsze zaufanie niż do PLN). Po drugie chce, żebym mógł nimi dysponować na wypadek jakiegoś jego nieszczęścia. Chciałby po prostu być spokojny o ich zabezpieczenie. |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Pon Lip 25, 2011 8:29 pm
|
|
|
jso napisał/a: | Nie chce trzymać ich w Polsce, bo nie ufa polskim bankom |
Nie ufa czy chce zaniżyć swoje dochody albo stan majtkowy ??? jso napisał/a: | Po drugie chce, żebym mógł nimi dysponować na wypadek jakiegoś jego nieszczęścia. | Wiec idzie zglasza Ciebie jako osobe upowazniona dla tych pieniedzy w razie jego smierci itp
Kolego chcesz z siebie zrobic "SŁUPA " jesli kiedys miales doczynienia z GPW albo NC to powinienes wiedziec o co chodzi ...
Trzecia sprawa majac wieksze oszczednosci niektore dodatki Ci sie nie bede nalezec w nl np zasilek socjalny , dof do ubezp ( jak mnie pamiec nie myli ) |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
jso

|
Wysłany: Pon Lip 25, 2011 11:03 pm
|
|
|
To jest mój tata, przecież za nic mnie nie przekonacie, że mój tata chce się mną wysłużyć. Nie będę tu wykazywał legalności jego oszczędności, bo temat nie o tym. Moje pytanie też nie brzmi jak ukrywać pieniądze przed skarbówką, bo ani ja ani mój tata nie mamy nic do ukrycia. Pytanie brzmi: jak to formalnie zrobić, aby pieniądze taty mogły być zgodnie z prawem zdeponowane na moim rachunku w taki sposób, aby skarbówka nie uznała tego za mój przychód. |
Ostatnio zmieniony przez jso Pon Lip 25, 2011 11:04 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
doronio
Super gaduła ->OPOLE.ZWM<-

Pomógł: 10 razy Wiek: 39 Dołączył: 04 Wrz 2007 Posty: 347 Skąd: Amsterdam/Opole
|
Wysłany: Wto Lip 26, 2011 12:11 am
|
|
|
1. Żeby się nie przyczepili możesz sobie założyć internetowe konto walutowe w Polsce i przelać ze swojego konta do NL pieniądze.
2. Zależy jaka to kwota, jednak możesz peiniądze dać na jakieś oszczędnościowe konto (~3-3,5%), bądź lokate (4-7%) i niwelujesz podatek i inflancje razem wziętą.
Tak naprawde pierwszy punkt też jest zależyny od kwoty.
U mnie tranzakcje rodzinne w wysokości ~50.000e przechodziły bez echa, zarówno tu jak i w PL (~200.000PLN)~.
[ Dodano: Wto Lip 26, 2011 12:14 am ]
jso napisał/a: | nie wnikając czy ta nieufność jest uzasadniona czy nie, bo ja do euro mam jeszcze mniejsze zaufanie niż do PLN |
To może nie ufa PLN, a nie polskim bankom, na to rada - walutowe konto - CHF, USD, EUR, GBP do wyboru do koloru. |
_________________ Pomóż
http://www.poomoc.pl |
Ostatnio zmieniony przez doronio Wto Lip 26, 2011 12:15 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
|