Przesunięty przez: Gochna H Sob Lip 30, 2011 11:39 am |
ZZP( czy da sie odliczac podatek drogowy?) |
Autor |
Wiadomość |
zakizakk
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Lip 29, 2011 11:25 pm ZZP( czy da sie odliczac podatek drogowy?)
|
|
|
Witam wszystkich:) Planuje kupic auto, raczej bedzie ono mialo funkcje prywatnego a nie sluzbowego.. otoz zakladajac ze kwartalnie bede placil ok 400e samego podatku od niego to czy jest mozliwosci zeby potem odliczyc jakas czesci niego przy rozliczeniu rocznym? |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
|
|
|
|
agata
PRZYJACIEL FORUM
Pomogła: 33 razy Dołączyła: 08 Paź 2006 Posty: 905 Skąd: kraj tulipanow
|
Wysłany: Sob Lip 30, 2011 11:56 am
|
|
|
niestety nie- uzywajac prywatnego samochodu do celow sluzbowych rozliczasz sie z przejechanych kilometrow, innych odliczen nie masz.
w przypadku auta zarejestrowanego na firme odliczasz wszelkie wydatki zwiazane z samochodem |
_________________ Bo w miłości silni
mamy siebie nawzajem! |
|
|
|
|
zakizakk
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Lip 30, 2011 3:56 pm
|
|
|
czyli wychodzi na to ze moge sobie odliczac jedynie ewentualnie bony za paliwo? a z podatkiem kwartalnym (wegenbalasting) juz nie da rady go wliczac w koszty... hmm a przy zakupie auta da rade odliczyc 19% btw czy tez odpada?
[ Dodano: Sob Lip 30, 2011 5:06 pm ]
chcialbym jeszcze dodac ze auto bedzie rowniez uzywane do celow sluzbowych, takze dojazdy do pracy... osobowka mi w zupelnosci wystarcza i nie ma sensu zebym inwestowal w dwa auta.. |
|
|
|
|
agata
PRZYJACIEL FORUM
|
Wysłany: Sob Lip 30, 2011 6:25 pm
|
|
|
niestety 19% tez nie mozesz odliczyc.
Bony za paliwo rowniez nie- prowadzisz rejestr kilometrow sluzbowych mnozysz x0.19 centow kazdy kilometr i to jest twoim kosztem firmyi w tej kwaocie mieszcza sie wszelkie koszty samochodu
tu masz cytat ze strony zzpnodig.nl
Zakelijk rijden met priveauto
De kosten van het bezit van uw priveauto mag u niet bij uw onderneming in rekening brengen. Wel mag u voor zakelijke ritten, 0,19 cent per kilometer van uw bedrijfswinst aftrekken. In dit bedrag zitten alle autokosten, zoals brandstof, parkeergeld en onderhoud. U mag deze kosten dus niet apart aan het bedrijf in rekening brengen. |
mamy siebie nawzajem! |
|
|
|
|
zakizakk
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Lip 30, 2011 10:53 pm
|
|
|
yhh to teraz nie czaje...turcy pracujacy na ZZP juz po kilka lat wlasnie sie w ten sposob bawia...maja auta osobowe i normalnie zbieraja bony z paliwem itd ja jezdze aktualnie na pl blachach i tez zbieram bony za tankowanie.. ehh teraz w kropce jestem bo bus mi nie jest potrzebny i taka osobowka w sedanie zupelnie mi wystarcza... |
|
|
|
|
agata
PRZYJACIEL FORUM
|
Wysłany: Nie Lip 31, 2011 10:07 am
|
|
|
no coz- zbierac mozesz bo odlicza ci sie czesc BTW zawartego w cenie.a to czy twoj ksiegowy wlicza cale kwoty w koszty czy nie to juz inna sprawa- Wedlug przepisow nie mozna - poczytaj wiecej na stronkach temu poswieconych.
ja pisze ci tak jak jest wedlug przepisow, a nie tak jak robia turcy. zreszta sam mozesz robic jak chcesz tyle ze mozesz spodziewc sie problemow w razie kontroli.
zreszta przeciez liczac 0.19 za km bardziej ci sie oplaca niz rozlieczenie wedlug bonow. |
mamy siebie nawzajem! |
|
|
|
|
zakizakk
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Lip 31, 2011 3:55 pm
|
|
|
no teoretycznie masz racje bo tutaj to jest troche kombinowanie... mi uswiadomiono zebym zbieral prawie wszystko na czym jest 19% BTW (komputery, narzedzia, ubrania robocze itd) no i myslalem ze te 19% ktore sie placi przy kupnie auta w jakims komisie tez mozna odliczyc.. |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Nie Lip 31, 2011 7:16 pm
|
|
|
zreszta skad wiesz, czy turek nie ma jakiegos bedrifsauto za 100e zarejestrowanego tylko poto zeby odliczac paliwo? |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
zakizakk
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Lip 31, 2011 8:15 pm
|
|
|
no bo mieszkam z nimi (delegacje) i jeden ma Merca sedana nastepny opla astre kombi a kolejny opla astre w sedanie i jestem pewien ze zadnych innych nie maja a juz robia kupe lat..
hmm znalazlem w wyszukiwarce takie auto (Bedrijfsauto)
http://www.autotrader.nl/...uwjaar-van-2006
kupujac takie auto mam prawo odliczyc BTW ? koszty benzyny, chodzi mi tu raczej o bony z paliwem? placac nizszy podatek drogowy kwartalny moge tym autem tez poruszac sie prywatnie czy tylko do celow sluzbowych? |
|
|
|
|
agata
PRZYJACIEL FORUM
|
Wysłany: Nie Lip 31, 2011 10:20 pm
|
|
|
tak masz prawo jak zarejestrujesz je na firme!!!!!!!
przeciez jako osoba prywatna nie mozesz odliczyc sobie BTW- szczerze powiem dziwie sie ze majac z tego co rozumiem firme - nie masz zadnego pojecia o zasadach jej dzialalnosci. poza tym dlaczego twoj ksiegowy nie udzieli ci konkretnych porad czy odpowiedzi?
ale ok krotko
jesli zarejestrujesz auto na firme masz prawo do wszelkich odliczen zwiazanych z samochodem tj. paliwo, naprawy, ubezpieczenie, ewentualny leasing- UWAGA! prywatnie mozesz przejechac tylko 500km rocznie- musisz prowdzic rejestr kilometrow!
kupujac auto prywatnie mozesz uzywac go do celow sluzbowych liczac za kazdy przejechany kilometr 0.19 centow i w tej kwocie sa wszelkie kwoty zwiazane z samochdem!
jesli sprzedawca informuje o cenie incl czy exl btw to znaczy iz samocho jest zarejesterowany jako bedrijfswagen i mozesz odliczyc ten BTW rejestrujac go rowniez jako bedrijfswagen tzn na firme- kupujac takowy na osobe prywatna - placisz inc.BTW i wtedy nic nie mozesz odliczyc bo niby jak osoba prywatna moze sobie odliczyc ten podatek
Prawdopodobnie twoi znajomi albo kombinuja , albo tak jak wspomnial marcin jakies auto maja zarejestrowane na firme i na to wlasnie odliczaja wszelkie bony- albo daja je owszem ksiegowemu ale ten odlicz tylko czesc BTW i nic wiecej.
poczytaj moze wiecej na stronkach o bedrjfswagen of prive auto - tam wszystko znajdziesz- i szczerze powiem nie sluchaj Turkow!! zreszta sam zrobisz jak bedziesz chcial ale pamietaj- prawo i przepisy sa jednakowe dla wszystkich- !!! a to ze niektorzy jakos kombinuja... no coz.... prawdopodobnie do pierwszej kontroli.
Ale wierz mi napewno zaden ksiegowy- a przypuszczam, ze masz takowego nie odliczy ci 19% BTW od samochodu . ktory zarejestrujesz jako osoba prywatna!!!! |
mamy siebie nawzajem! |
|
|
|
|
zakizakk
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Sie 01, 2011 2:14 pm
|
|
|
dzieki agata za konkretne objasnienie to nie jest tak ze nie nic nie czaje, fakt nie mam dlugiego doswiadczenia dlatego sie konkretnie chce dowiedziec co i jak przed tym jak pujde do ksiegowego i zaczne wypytywac bo teraz przynajmniej juz wiem dzieki wam jak i co..:) a tak do tej pory mialem metlik w glowie bo jedni mowili tak a drudzy tak;/ |
|
|
|
|
agata
PRZYJACIEL FORUM
|
Wysłany: Pon Sie 01, 2011 5:27 pm
|
|
|
wierze ci bo sama nieraz slyszalam jak ludzie pytali czy moga np. odliczyc od dochodu telewizory, pierscionki, czy inne cuda.
rozumiem ze jak nie ma sie do czynienia z ksiegowoscia to mozna nie miec pojecia, a ludzie roznie gadaja- bo gdzies cos dzwoni tyle ze nie bardzo wiadomo gdzie ale dobrze zrobiles zadajac pytanie tu na forum- bo zawsze znajdzie sie ktos kto podpowie MADRZE-
powodzenia |
mamy siebie nawzajem! |
|
|
|
|
zakizakk
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Sie 01, 2011 8:37 pm
|
|
|
widzisz mi tutaj trabia zebym zbieral faktury na wszystko co kupuje...kompy, drukarki, telewizory, pralki.telefony itd...;/ wiekszosci twierdzi ze przy takich zakupach idzie odliczac te 19% w sumie ksiegowy nawet mi mowil zebym przynosil do niego faktury przykladowo na rzeczy ktore wymienilem wyzej... |
|
|
|
|
agata
PRZYJACIEL FORUM
|
Wysłany: Wto Sie 02, 2011 9:26 am
|
|
|
ha ha wiem wiem , ale pomysl logicznie... masz firme np. budowlana tak? co moze byc uznane przez urzad skarbowy jako twoj koszt?... komputer, drukarka, laptoop biurko?- TAK poza tym narzedzia . obuwie, odziez, srodki .... itp wszystko to co jest ci niezbedne do prowadzenia firmy- Tak? .......ale lodowka? pralka, zmywarka? ...... no coz to juz kombinowane... wiem ze niektorzy tak kombinuja ale mowie wszystko do pierwszej kontroli.
wiec jesli prowadzisz dzialalnosc sam musisz logicznie pomyslec co moze byc uznane jako koszt firmy.
ja proponuje poczytac
Kosten fiscaal aftrekken
Bedrijf beginnen | 7 maart, 2009 - 12:11
Advertenties
.
Een ondernemer maakt vele aftrekbare kosten. Belasting wordt immers geheven over de winst of bijverdiensten en niet over je omzet.
We weten ook allemaal dat niet alles aftrekbaar is. Op kosten van de zaak onbeperkt dineren en reisjes maken kent toch een einde.
Je zult soms even moeten puzzelen en onderzoek moeten doen om de maximale belastingaftrek te regelen.
Zakelijke aftrekposten
Het begin is het bij elkaar zetten van alle aftrekbare kosten. Het is dat handig te weten wanneer en waarvoor je bepaalde kosten hebt gemaakt. In beginsel zijn de kosten die direct te maken hebben met je product of dienst aftrekbaar.
Als je boeken verkoopt dan is de kostprijs van je boeken direct gerelateerd met de omzet die je maakt met de verkoop van je boeken. Dit zijn dus de pure zakelijke kosten die je maakt om inkomen te genereren.
Je kan je voorstellen dat de zakelijkheid van kosten moeilijker te betogen is als je de kosten maakt als privépersoon in vergelijking met de kosten die een BV of NV maakt. Zorg dat je je administratie goed op orde hebt zodat je altijd een verhaal bij de aftrekposten hebt.
Gemengde kosten
Dit zijn kosten die een beetje prive zijn en een beetje zakelijk. Als je een bedrijf aan huis hebt bijvoorbeeld je telefoon en internet. Je zult deze vaak zakelijk en prive gebruiken. Het liefste trek je deze van je winst af zodat je minder belasting betaalt. De belastingdienst heeft een handige tabel met daarin informatie over de aftrekbaarheid van gemengde kosten.
Prive kosten
Er zijn ook pure prive kosten zoals je eigen kleren, je huisinrichting, enz. Die hebben niets met je onderneming te maken maar met je prive leven. Als je aangifte doet in de inkomstenbelasting besluit je gewoon die kosten (gedeeltelijk) niet af te trekken.
In de vennootschapsbelasting is dit lastiger. Als je je BV of NV voor jouw prive kosten laat opdraaien kan de fiscus dit zien als loon in natura. De BV of NV had dan loonbelasting moeten inhouden en jijzelf had aangifte moeten doen voor loon uit dienstbetrekking. De fiscus kan het ook zien als een dividenduitkering. Je BV of NV had dan dividendbelasting moeten inhouden en jijzelf aangifte voor inkomsten uit aanmerkelijk belang. In het minst erge geval zijn de kosten gewoonweg niet aftrekbaar voor de vennootschapsbelasting.
Niet aftrekbare kosten
Soms zijn gemengde kosten of zakelijke kosten toch niet afrekbaar. Voorbeelden hiervan zijn omkoopgeld, boeten, wapens, enz. De meeste van deze kosten liggen wel voor de hand. Bij twijfel neem je contact op met de inspecteur. Als je dit niet durft dan is er en goede kans dat de kosten niet aftrekbaar zijn."
Gelukkig blijven er nog genoeg zakelijke belasting aftrekposten over.
tu wkleilam ci cytat ze stronki eigen bedrijf- kosten aftreken- co mozesz a czego nie mozesz odliczac.
pozdrawiam
Przepisy sa przepisami a to ze niektorzy kombinuja to juz inna sprawa |
mamy siebie nawzajem! |
|
|
|
|
|