Choroba |
Autor |
Wiadomość |
maxwell32
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Wrz 07, 2011 4:01 pm Choroba
|
|
|
Witam .nie wiem czy powielam temat,ale nie mogę nic w tym temacie znależć.Chodzi o to że uitzendbureau wzywa moją żone do siedziby biura na rozmowę czy faktycznie jest chora(14 dni juz mija).Z tego co się oriętuję to nie ma takiego obowiązku bo jest chora i nie powinna się ruszać z domu.Owe biuro nazywa się InterActiv , w dodatku grożą że wstrzymają światczenie chorobowe.Ja dzwoniłem w jej imieniu to nie chcieli ze mną rozmawiać bo nie jestem żony adwokatem.Co w tym przypadku żona ma zrobić? |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Śro Wrz 07, 2011 4:50 pm
|
|
|
maxwell32,
jesli otrzymala wezwanie do siedziby biura, to byc moze na konsultacje z arboarts
i jesli zalezy jej na utrzymaniu swiadczen chorobowych to mimo wszystko radzilabym tam pojsc
inaczej moze byc tak jak napisales
Cytat: | wstrzymają światczenie chorobowe. |
ps. jeszcze jedno ,czy zona jest tak obloznie chora, ze nie moze sama np.przedzwonic i zapytac sie o co dokladnie chodzi
w Holandii kazdy kto choruje dluzej niz 2-3 tygodnie otrzymuje wezwanie do arboarts
i musi sie stawic u niego obowiazkowo |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Śro Wrz 07, 2011 5:27 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
maxwell32
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Wrz 07, 2011 6:16 pm
|
|
|
Żona nie jest obłożnie chora,i nie otrzymała żadnego wezwania do ARBOArts,tylko myślę ż to jakaś forma pułapki z ich strony. |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Śro Wrz 07, 2011 6:55 pm
|
|
|
maxwell32,
ja napisalam ze byc moze chodzi o konsultacje z lekarzem
Cytat: | myślę ż to jakaś forma pułapki z ich strony |
skoro UWV wyplaca chorobowe, to znaczy ,ze biuro zglosilo chorobe zony ,
czy to to pulapka...? skoro tak myslisz to na czym niby ma ona polegac ...?
wydaje mi sie iz biuro chce dowiedziec sie o przyczyne tak dlugiej absencji ,i ma do tego prawo
cos z forum
http://forum.niedziela.nl...3039bcca497537d |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Śro Wrz 07, 2011 6:56 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Jagoda97
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 14 razy Dołączyła: 04 Gru 2008 Posty: 802
|
Wysłany: Śro Wrz 07, 2011 6:55 pm
|
|
|
Kazdy pracodawca, a w tym wypadku uitzendbeuro, ma prawo wezwac na rozmowe pracownika bedacego na chorobowym.
W Holandii nie ma "papierkowych" zwolnien z pracy z powodu choroby, dlatego cala procedura opiera sie na wywiadach.
Byc moze, ktos bedac chory nie moze wykonywac poprzedniej pracy ale moze wykonywac inna, moze pracowac mniej godzin itp |
|
|
|
|
MacGrey
Gaduła

Pomógł: 1 raz Dołączył: 28 Cze 2010 Posty: 140 Skąd: Rijswijk
|
Wysłany: Śro Wrz 07, 2011 7:46 pm
|
|
|
maxwell32 napisał/a: | Witam .nie wiem czy powielam temat,ale nie mogę nic w tym temacie znależć.Chodzi o to że uitzendbureau wzywa moją żone do siedziby biura na rozmowę czy faktycznie jest chora(14 dni juz mija).Z tego co się oriętuję to nie ma takiego obowiązku bo jest chora i nie powinna się ruszać z domu.Owe biuro nazywa się InterActiv , w dodatku grożą że wstrzymają światczenie chorobowe.Ja dzwoniłem w jej imieniu to nie chcieli ze mną rozmawiać bo nie jestem żony adwokatem.Co w tym przypadku żona ma zrobić? |
Uitzendbureau`s(w szczegolnosci) robia wielkie halo w przypadku choroby pracownika.Uitzendbureau wzywa Twoja zone na rozmowe z powodow czysto formalnych.Chodzi o rodzaj "wywiadu" co do obecnego stanu zdrowia Twojej zony i dalsze rokowania odnosnie kontynuowania pracy.Jako,ze uitzendbureau jest nastawione w silnym stopniu na zyski prowadzi tez swojego rodzaju plan wspolpracy ze swoimi klientami u ktorych obsadzaja swoich ludzi na poszczegolne stanowiska.Jesli okaze sie,ze w przypadku Twojej zony to dlugotrwala choroba sa zmuszeni zatrudnic osobe do pracy ktora do tej pory wykonywala Twoja zona.Dzialania podejmowane przez uitzendbureau`s nie opieraja sie na suchych ustawach prawnych .Bo np art. 7:660a stanowi,ze:w przypadku choroby pracownik jest zobowiazany na biezaco informowac pracodawce o stanie zdrowia i jesli pracodawca zaoferuje stanowisko pracy w ktorym stan zdrowia pozwala na jej wykonywanie.W wiekszosci uitzendbureau`s telefon 2x dziennie i informacja o tym jak sie czujesz to obowiazek.Jesli Twoja zona nie moze sie stawic na rozmowie to nie jest problemem aby intercedent z uitzendbureau pojawil sie u Was w domu.
[ Dodano: Sro Wrz 07, 2011 7:51 pm ]
Napisales,ze mija 2 tydzien.Po 3 tygodniach zona dostanie wezwanie do arboaarts i z tego tez powodu Oni musza wiedziec jaka sie sprawa ma na dzien dzisiejszy. |
Ostatnio zmieniony przez MacGrey Śro Wrz 07, 2011 7:52 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
maxwell32
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Wrz 08, 2011 4:35 am
|
|
|
Dziekuje bardzo za info.Chciałem się tylko upewnić czy mam rację.Ponieważ jedni mówią tak inni mówią jeszcze inaczej. |
|
|
|
|
|