NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Choroba
Autor Wiadomość
maxwell32 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Wrz 07, 2011 4:01 pm   Choroba

Witam .nie wiem czy powielam temat,ale nie mogę nic w tym temacie znależć.Chodzi o to że uitzendbureau wzywa moją żone do siedziby biura na rozmowę czy faktycznie jest chora(14 dni juz mija).Z tego co się oriętuję to nie ma takiego obowiązku bo jest chora i nie powinna się ruszać z domu.Owe biuro nazywa się InterActiv , w dodatku grożą że wstrzymają światczenie chorobowe.Ja dzwoniłem w jej imieniu to nie chcieli ze mną rozmawiać bo nie jestem żony adwokatem.Co w tym przypadku żona ma zrobić?

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Śro Wrz 07, 2011 4:50 pm   

maxwell32,

jesli otrzymala wezwanie do siedziby biura, to byc moze na konsultacje z arboarts

i jesli zalezy jej na utrzymaniu swiadczen chorobowych to mimo wszystko radzilabym tam pojsc
inaczej moze byc tak jak napisales
Cytat:
wstrzymają światczenie chorobowe.

ps. jeszcze jedno ,czy zona jest tak obloznie chora, ze nie moze sama np.przedzwonic i zapytac sie o co dokladnie chodzi

w Holandii kazdy kto choruje dluzej niz 2-3 tygodnie otrzymuje wezwanie do arboarts
i musi sie stawic u niego obowiazkowo
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Śro Wrz 07, 2011 5:27 pm, w całości zmieniany 1 raz  

maxwell32 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Wrz 07, 2011 6:16 pm   

Żona nie jest obłożnie chora,i nie otrzymała żadnego wezwania do ARBOArts,tylko myślę ż to jakaś forma pułapki z ich strony.

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Śro Wrz 07, 2011 6:55 pm   

maxwell32,

ja napisalam ze byc moze chodzi o konsultacje z lekarzem

Cytat:
myślę ż to jakaś forma pułapki z ich strony

skoro UWV wyplaca chorobowe, to znaczy ,ze biuro zglosilo chorobe zony ,
czy to to pulapka...? skoro tak myslisz to na czym niby ma ona polegac ...?
wydaje mi sie iz biuro chce dowiedziec sie o przyczyne tak dlugiej absencji ,i ma do tego prawo

cos z forum

http://forum.niedziela.nl...3039bcca497537d
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Śro Wrz 07, 2011 6:56 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Jagoda97 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 14 razy
Wysłany: Śro Wrz 07, 2011 6:55 pm   

Kazdy pracodawca, a w tym wypadku uitzendbeuro, ma prawo wezwac na rozmowe pracownika bedacego na chorobowym.
W Holandii nie ma "papierkowych" zwolnien z pracy z powodu choroby, dlatego cala procedura opiera sie na wywiadach.
Byc moze, ktos bedac chory nie moze wykonywac poprzedniej pracy ale moze wykonywac inna, moze pracowac mniej godzin itp

MacGrey 
Gaduła

Wysłany: Śro Wrz 07, 2011 7:46 pm   

maxwell32 napisał/a:
Witam .nie wiem czy powielam temat,ale nie mogę nic w tym temacie znależć.Chodzi o to że uitzendbureau wzywa moją żone do siedziby biura na rozmowę czy faktycznie jest chora(14 dni juz mija).Z tego co się oriętuję to nie ma takiego obowiązku bo jest chora i nie powinna się ruszać z domu.Owe biuro nazywa się InterActiv , w dodatku grożą że wstrzymają światczenie chorobowe.Ja dzwoniłem w jej imieniu to nie chcieli ze mną rozmawiać bo nie jestem żony adwokatem.Co w tym przypadku żona ma zrobić?

Uitzendbureau`s(w szczegolnosci) robia wielkie halo w przypadku choroby pracownika.Uitzendbureau wzywa Twoja zone na rozmowe z powodow czysto formalnych.Chodzi o rodzaj "wywiadu" co do obecnego stanu zdrowia Twojej zony i dalsze rokowania odnosnie kontynuowania pracy.Jako,ze uitzendbureau jest nastawione w silnym stopniu na zyski prowadzi tez swojego rodzaju plan wspolpracy ze swoimi klientami u ktorych obsadzaja swoich ludzi na poszczegolne stanowiska.Jesli okaze sie,ze w przypadku Twojej zony to dlugotrwala choroba sa zmuszeni zatrudnic osobe do pracy ktora do tej pory wykonywala Twoja zona.Dzialania podejmowane przez uitzendbureau`s nie opieraja sie na suchych ustawach prawnych .Bo np art. 7:660a stanowi,ze:w przypadku choroby pracownik jest zobowiazany na biezaco informowac pracodawce o stanie zdrowia i jesli pracodawca zaoferuje stanowisko pracy w ktorym stan zdrowia pozwala na jej wykonywanie.W wiekszosci uitzendbureau`s telefon 2x dziennie i informacja o tym jak sie czujesz to obowiazek.Jesli Twoja zona nie moze sie stawic na rozmowie to nie jest problemem aby intercedent z uitzendbureau pojawil sie u Was w domu.

[ Dodano: Sro Wrz 07, 2011 7:51 pm ]
Napisales,ze mija 2 tydzien.Po 3 tygodniach zona dostanie wezwanie do arboaarts i z tego tez powodu Oni musza wiedziec jaka sie sprawa ma na dzien dzisiejszy.
Ostatnio zmieniony przez MacGrey Śro Wrz 07, 2011 7:52 pm, w całości zmieniany 1 raz  

maxwell32 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Wrz 08, 2011 4:35 am   

Dziekuje bardzo za info.Chciałem się tylko upewnić czy mam rację.Ponieważ jedni mówią tak inni mówią jeszcze inaczej.

Odpowiedz do tematu