NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Gochna H
Nie Mar 24, 2013 12:00 am
Dziewczyna z Polski
Autor Wiadomość
marekNL 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Lis 23, 2011 12:27 am   Dziewczyna z Polski

Dzień dobry,

Od 20 lat mieszkam w Holandii i poznałem w Polsce rok temu fajna dziewczynę. Mamy bardzo dużo kontaktu i się często widzimy.
Ostatnio razem zdecydowaliśmy ze by było dla nas lepiej jak ona się do mnie wprowadziła. (na stale)
Ja mam dobra i stałą prace i na początku nie będzie problemu jak u mnie bez żadnej pracy zamieszka. Ona jest po studiach i oczywiście będzie czegoś tutaj szukać. Ale wiem ze to na początku będzie trudne.

Kiedy ona tutaj do mnie przyjedzie to na pewno będę musiał dużo spraw pozałatwiać.
Wiem ze jedna z nich jest ubezpieczenie:
Czytałem na forum ze jak ona się u mnie zamelduje to będzie musiała tez płacić za ubezpieczenie zdrowia w Holandii. To znaczy ze Polskie ubezpieczenie upadnie?

Jak długo tutaj będzie mogla zostać na przykład bez zameldowania?
Nie wiem dokładnie ale czy ona tez będzie musiała iść do IND? Bo Polska jest w Uni.
Czy to jeszcze tak jest ze po 5lat będzie mogla dostać Holenderski paszport.

O czym jeszcze muszę pomyśleć jak chodzi o sprawy które będę musiał załatwić?

Wiem ze to dużo pytań na raz ale chcę wszystkie sprawy dobrze pozałatwiać.
PS: przepraszam za mój kiepski Polski :-)

Marek

Hera 
MODERATOR
Hera

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Śro Lis 23, 2011 11:50 am   Re: Dziewczyna z Polski

marekNL napisał/a:

Czytałem na forum ze jak ona się u mnie zamelduje to będzie musiała tez płacić za ubezpieczenie zdrowia w Holandii. To znaczy ze Polskie ubezpieczenie upadnie?

Z tego co ja wiem, to polskie ubezpieczenie w NL jest niewystarczające. W razie wypadku/choroby trzeba tu w NL płacić grubą kasę za leczenie. Taniej więc jest się ubezpieczyć wybierając nawet dodatkowe pakiety (rehabilitacja, dentysta). Sporo moich znajomych "przejechało się : mając wyłącznie ubezpieczenie z Polski. Musieli płacić za szpital, leki, rehabilitację i nie odzyskali tych pieniędzy z NFZ-u.

marekNL napisał/a:

Do 3 miesiecy nie ma obowiązku meldunkowego i to się chyba nie zmieniło
marekNL napisał/a:

Nie wiem dokładnie ale czy ona tez będzie musiała iść do IND? Bo Polska jest w Uni.
Czy to jeszcze tak jest ze po 5lat będzie mogla dostać Holenderski paszport.

Może iśc do IND, ale nie musi. Ja nie bylam i do tej pory ta wizyta nie byla mi potrzeba ( w NL od 4 lat). Holenderski paszport dostanie po 5 latach od dnia zameldowania, ale tylko po zdaniu egzaminu językowego. Bez tego ani rusz, może to mieszkać lat 20 a paszportu i tak nie dostanie.
marekNL napisał/a:

O czym jeszcze muszę pomyśleć jak chodzi o sprawy które będę musiał załatwić?

O numerze BSN, bez którego twoja dziewczyna tutaj niczego nie zalatwi (ani pracy, ani meldunku, ani ubezpieczenia). No i znaleźć jej dobrą pracę ;)

Pisalam wszystko z glowy, jesli sie myle w ktorymś punkcie to niech ktos mnie poprawi.
Pozdrawiam
Jutro będzie lepszy dzień

KKamil 
Gaduła

Wysłany: Śro Lis 23, 2011 12:04 pm   

Hera napisał/a:
O numerze BSN, bez którego twoja dziewczyna tutaj niczego nie zalatwi ani meldunku,

Meldunek dostanie jak najbardziej, i jeśli nie ma BSN zostanie on wyrobiony przy zameldowaniu ;)

.:Paco:. 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Śro Lis 23, 2011 1:12 pm   

Marek,

Jak chce tutaj na stale zostac to bedzie musiala sie zameldowac i wtedy zacznie placic ubezpieczenie zdrowotne tutaj - PL jesli nie pracuje (i nie jest zarejstrowana jako bezrobotna) to nie ma ubezpieczenia ale generalnie prawo UE jest takie,ze tylko w wjednym kraju UE ma sie ubezpiecznie zdrowotne.

Jesli w przyszlosci chce sie ubiegac o obywatelstwo holenderski to wlepka z IND jest potrzebna, jesli nie bedzie chciala to wtedy to nie jest potrzebne.

suska 
Mega gaduła
Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy
Wysłany: Śro Lis 23, 2011 7:03 pm   

Żadna wlepka w paszport nie jest potrzebna. Min 5cio letni stały pobyt w NL lub min 3 letni związek małżeński z obywatelem Holandii + wymogi językowe.

marekNL 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Lis 23, 2011 9:15 pm   

Dziekuje wam za informacje.

Wiec najpierw zameldowanie, BSN i upezpieczenie zdrowotne? Dzieki wam.

Marek

Mariola101 
Super gaduła
Strasznie uparta...

Pomogła: 7 razy
Wysłany: Śro Lis 23, 2011 9:57 pm   

marekNL napisał/a:

Można tak długo mieszkać , ale jest to małe utrudnienie . Np. nie założysz Jej konta w banku.

— Adam Mickiewicz

stroopwafel 
Mega gaduła
Debesciak

Wysłany: Śro Lis 23, 2011 9:59 pm   

Pan jest 20 lat w NL i Pan od nas potrzebuje informacji. Raczej to Pan nam powinien porad udzielac. :039: Troche to dziwne... pozdrawiam

suska 
Mega gaduła
Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy
Wysłany: Śro Lis 23, 2011 10:30 pm   

Tak ale moze problem w tym, ze jak tak patrze na wiek 31 lat, 20 lat w Holandii- mial 11 lat jak tu przyjechal. Zakladam ze z rodzicami, wiec wszystkie formalnosci dotyczace emigracji zalatwiali oni. Rownie dobrze- ja mieszkalam w Polsce prawei 20 lat, ale jakbym miala nagle kogos tam sprowadzic to tez nie za bardzo wiedzialabym od czego zaczac ;)

Mariola101 
Super gaduła
Strasznie uparta...

Pomogła: 7 razy
Wysłany: Śro Lis 23, 2011 10:37 pm   

Dokładnie tak jak Suska pisze ! A poza tym troszkę się zmieniło w przepisach teraz a dwadzieścia lat temu.Nie dziwię się, że ten Pan ,się poprostu upewnia .

— Adam Mickiewicz

bagniaczka 

Pomogła: 13 razy
Wysłany: Czw Lis 24, 2011 7:33 am   

Mariola101 napisał/a:
Mo�na tak d�ugo mieszka� , ale jest to ma�e utrudnienie . Np. nie za�o�ysz Jej konta w banku.

Oj tam oj tam....ja zakladalam konto w banku, jak mieszkalam w sluzbowym mieszkaniu bez meldunku i jakos bank (ING) nie robil problemow.

.:Paco:. 

Wysłany: Czw Lis 24, 2011 12:51 pm   

bagniaczka napisał/a:
Mariola101 napisał/a:
Mo�na tak d�ugo mieszka� , ale jest to ma�e utrudnienie . Np. nie za�o�ysz Jej konta w banku.

Oj tam oj tam....ja zakladalam konto w banku, jak mieszkalam w sluzbowym mieszkaniu bez meldunku i jakos bank (ING) nie robil problemow.

jak to bylo poruszane na forum - to nie jest regula - mialas szczescie..w roznych oddzialach roznie bywa

Hera 
MODERATOR
Hera

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Czw Lis 24, 2011 12:57 pm   

KKamil napisał/a:
Hera napisał/a:
O numerze BSN, bez którego twoja dziewczyna tutaj niczego nie zalatwi ani meldunku,

Meldunek dostanie jak najbardziej, i jeśli nie ma BSN zostanie on wyrobiony przy zameldowaniu ;)

Możliwe, jednak to potrwa około miesiąca (przynajmniej tyle trwało gdy meldowałam tu swoje dzieci. Bezpośrednio w Belasting po 15 minutach miałam BSN w reku.
Marek, pamiętaj o jeszcze jednej rzeczy - niech sobie twoja dziewczyna przywiezie z Polski swój akt urodzenia na druku międzynarodowym, bo bez tego się nie zamelduje.
Pozdrawiam
Jutro będzie lepszy dzień

Odpowiedz do tematu