NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zakup laptopa.
Autor Wiadomość
Tonex 
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Gru 11, 2011 3:39 pm   Zakup laptopa.

Witam serdecznie.

Na wstępie chciałbym krótko się przedstawić. Nazywam się Tomek i w Holandii jestem półtorej miesiąca. Mieszkam w okolicy Zwaag/Horn. A teraz odnośnie mojego pytania. Chciałbym kupił laptopa i właśnie zastanawiam się co by było lepszym wyborem. Kupic laptopa tutaj w Holandii czy może w Polsce i przesłac go do niderlandów? Jak mają się tutaj ceny laptopów do tych w Polsce? (chciałem je porównać jednak nie moglem znaleźć polskich odpowiedników) Co by było bardziej opłacalne? W Holandii jestem pierwszy raz, wiec nie bardzo orientuje się co i jak i dlatego właśnie chciałbym się poradzić bardziej doświadczonych osób :026:

Pozdrawiam wszystkich :039:

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Nie Gru 11, 2011 3:53 pm   

nie wszystkie laptopy maja miedzynarodowe gwarancje. wiec kupisz sobie laptopa w polsce, za miesiac cos w nim padnie i... masz problem.

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

Tonex 
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Gru 11, 2011 4:03 pm   

Czyli pierwsza rzecz. Zwracać uwagę na gwarancje międzynarodową. Dzięki za uwagę. Ale jak to się ma z różnica w cenie między PL a NL?

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Nie Gru 11, 2011 4:34 pm   

to juz musisz porownac konkretne modele: http://tweakers.net/pricewatch/ http://www.vergelijk.nl/ tu masz prownywarki cen

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

.:Paco:. 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Nie Gru 11, 2011 7:29 pm   

Tonex napisał/a:
Czyli pierwsza rzecz. Zwracać uwagę na gwarancje międzynarodową. Dzięki za uwagę. Ale jak to się ma z różnica w cenie między PL a NL?

gwarancja najwazniejsza ale przewaznie lapotpy sa tansze w PL - tzn dosc czesto nawet konfiguracja za taka sama cene jest lepsza w PL albo w NL w ogole taka sama nie wystepuje...

pomysl do czego Ci jest potrzebny komputer i wtedy szukaj jakosc/cena

ewcia.pol 
Mega gaduła

Pomogła: 15 razy
Wysłany: Nie Gru 11, 2011 9:48 pm   

kwestia jeszcze tego jaki chcesz miec system...po polsku czy po holendersku,bo tutaj kupujac jest tylko opcja holenderski lub angielski, mozna sobie owszem dokupic inna wersje oryginalna 200e.
Zalezy od marki ,wlasciwie system nie podlega gwarancji wiec fakt czy sobie wgrasz w pl inny system teoretycznie nie powinno stanowic problemu,choc znam ludzi,ktorzy mieli np z serwisem HP takowy problem przy oddaniu do gwarancji.
Przed zakupem w sklepie warto zajrzec sobie na neta,czesto ceny np z Media markt sa nizsze na stronie internetowej,my mielismy taki przypadek i 40e w necie nasz laptop byl tanszy tego samego dnia, niby nic ale zawsze na fajna torbe czy dysk.

Wysłany: Nie Gru 11, 2011 11:42 pm   

ewcia.pol napisał/a:
kwestia jeszcze tego jaki chcesz miec system...po polsku czy po holendersku,bo tutaj kupujac jest tylko opcja holenderski lub angielski, mozna sobie owszem dokupic inna wersje oryginalna 200e.

przeciez to nie jest zaden problem - jesli sie kupi nowy laptop z oryginalnym windowsem tzn,ze masz do niego klucz (przewaznie pod lapkiem) wystarczy wtedy sobie sciagnac odpowiedniego windowsa (wersje jezykowa) i za pomoca tego klucza aktywowac i po problemie - ma sie oryginalny windows w odpowiednim jezyku.

Wszystko zalezy tez od licencji w wersji Ultimate mozna to zrobic zmienic jezyk bez problemow i powyzszego. Co do wersji Home, PRO itd trzeba sprawdzic licencje.

Jednak zanim powyzsze sie zrobi ja bym radzil odrazu po zakupieniu nowego lapka (nie wazne czy chce sie mieniac jezyk czynie) zrobic sobie backup (obraz windowsa) w oryginalnej wersji - tzn,ze wszystkimi sterownikami producenta - taka typowo czystwa wersja windows zanim cokolwiek sie zainstaluje.

p.s. albo mozna uzyc programiku np Vistalizator.
Ostatnio zmieniony przez .:Paco:. Nie Gru 11, 2011 11:47 pm, w całości zmieniany 2 razy  

ewcia.pol 
Mega gaduła

Pomogła: 15 razy
Wysłany: Pon Gru 12, 2011 6:59 pm   

fajnie sie czegos dowiedziec.
My jak kupilismy laptopa to instalacja windowsa byla juz rozpoczeta.
Vistalizator jest tylko do Visty czy do Win7 tez sie nadaje?

Wysłany: Pon Gru 12, 2011 7:52 pm   

ewcia.pol napisał/a:
Vistalizator jest tylko do Visty czy do Win7 tez sie nadaje?

instalacja windows powinna zostac dokonczona i wtedy sie robi obraz systemu...

wujek google sie klania;) ale ok..Win 7 i Vista nie ma znaczenia czy 32 czy 64 bitowa wersja

Tonex 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Gru 12, 2011 8:43 pm   

.:Paco:. napisał/a:
Tonex napisał/a:

gwarancja najwazniejsza ale przewaznie lapotpy sa tansze w PL - tzn dosc czesto nawet konfiguracja za taka sama cene jest lepsza w PL albo w NL w ogole taka sama nie wystepuje...

pomysl do czego Ci jest potrzebny komputer i wtedy szukaj jakosc/cena

Właśnie chciałem porównać laptopy z Holandii z tymi Polskimi i za chiny ludowe nie mogłem znaleźć takich samych konfiguracji sprzętowych. A komputer byłby mi potrzebny do grania,filmów i do internetu. Czasami do jakiś programików. Ogólnie występuje u mnie jeszcze jeden problem. Brak sklepów typu Media Markt czy Saturn. Natomiast co do kupna w Polsce mam pewne obawy o wysyłkę tego laptopa, żeby nie został uszkodzony czy coś w tym stylu.

Wysłany: Wto Gru 13, 2011 12:23 am   

ja kupilem ok rok temu laptopa w koncu w PL poniewaz tutaj w NL ten sam model byl 100Euro drozszy i o polowe gorsza mial konfiguracje...

fakt wysylka laptopa na odleglosc to pewne ryzyko ale mysle do przezycia...sam kiedys kupowal tak w USA i moi znajomi i jakos wszystkie dotarly...a jak nei to moze ktos znajomy by Ci przywiozl albo jedziesz na swieta

bagniaczka 

Pomogła: 13 razy
Wysłany: Wto Gru 13, 2011 1:21 am   

Busiarze teĹź na ogol biora przesylki.

jso 

Wysłany: Wto Gru 13, 2011 3:58 pm   

Prawdopodobnie najtaniej kupisz na brytyjskim Amazonie (amazon.co.uk), dostarczają do Holandii w ciągu 7 dni, przy zakupach powyżej bodajże 20 euro przesyłka jest za darmo (choć nie zawsze, bo to zależy czy to produkt wystawiony przez Amazon czy inny sklep wystawia na Amazonie).

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Wto Gru 13, 2011 3:59 pm   

Tylko jak kupi z UK to bedzie mial ciut inny uklad klawiatury....

Tonex 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Gru 13, 2011 7:30 pm   

Układ klawiatury byłby do przeżycia. Wszedłem na ta stronę co podałeś Jso i kilka ciekawych pozycji jest. Jednak ta co mnie najbardziej zainteresowała to akurat w Polsce wychodzi taniej kupić. A tak gwoli ścisłości to na laptopa chciałbym przeznaczyć z 700 euro.

Odpowiedz do tematu