Cena samochodow w Nl - wlasne przemyslenia |
Autor |
Wiadomość |
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Pią Gru 16, 2011 8:57 pm Cena samochodow w Nl - wlasne przemyslenia
|
|
|
Witam,
Panowie czy mi sie zdaje czy cena aut w NL jest duzo wyzsza niz samochodow z PL
Przyklad Stilo 1.9 JTD przebieg ok 180 K na pelnym wypasie w pl 14-16 K w Nl 4-5 K euro
Kolejny przyklad Alfa 147 1.6 benzyna w pl do 15 K ma sie zadbany okaz z 2004-2005 roku a w NL za taki trzeba wydac min 4-5 K euro
Powoli zaczynam rozgladac sie za samochodem dla siebie w Nl i powiem szczerze ze chyba trzeba bedzie pojechac do Pl i kupic cos od 1 wlasciciela z pelna dokumentacja i przerejstrowac - pytanie tylko jakie sa koszty przerejstrowania samochodu wartego ok 18-20 K zl
Panowie co o tym myslicie ?
Pozdrawiam serdecznie |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze
Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Pią Gru 16, 2011 9:36 pm
|
|
|
skoro nowe auta sa drozsze, to niestety, ale uzywane automatycznie tez.
ale jest na to sposob - stosowany przez handlarzy. kupujesz trupa za 1/4 ceny i jedziesz nim do kraju. patrzac na polskie ogloszenia, takie samochody wracaja do stanu swietnosci po przejechaniu przez granice pl. moze ciebie tez to spotka |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
mlubinski
Super gaduła
|
Wysłany: Pią Gru 16, 2011 10:30 pm
|
|
|
180k zrobione w NL a 180k zrobione w PL - to jest znaczaca roznica
poza tym bardzo czesto jest jak pisze zaq - magicznie zmienia sie wartosc na budziku po przejechaniu PL granicy |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Pią Gru 16, 2011 10:52 pm
|
|
|
Zaq oferty sortuje i od razu odrzucam sprowadzone z zagranicy , patrze tylko na ogłoszenia 1 lub 2 wlasciciela i wymagam pelnej dokumentacji potwierdzonej rachunkami za czesci i naprawy ( ksiazka serwisowa mi nie starcza )
Jednym slowem szukam ofert od MANIAKOW ktorzy o auto dbaja lepiej niz o wlasna zone ... i licze sie z tym ze cena takiego auta to ok 2-3 K wiecej niz reszta ofert ... |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze
Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Pią Gru 16, 2011 11:09 pm
|
|
|
Beny.rac, brzmi dobrze, ale znajdujesz takie oferty? bardzo czesto takie auta sprzedaja sie w waskim kregu rodzinno-towarzyskim.
w kazdym badz razie sprawdzaj te ksiazki serwisowe i faktury - dzwon/jedz do serwisu/warsztatu i pytaj czy to auto faktycznie tam bylo
a co do cen, to zwroc uwage, ze teraz euro wysoko stoi. |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
Ostatnio zmieniony przez zaq Pią Gru 16, 2011 11:12 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Estamos
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 6 razy Wiek: 39 Dołączył: 07 Kwi 2010 Posty: 426 Skąd: provincie Utrecht...
|
Wysłany: Sob Gru 17, 2011 5:47 am
|
|
|
Zawsze możesz poszukać w Niemczech.
Ceny już bardziej znośne...
Natomiast to co ktoś napisał, że 180 tysięcy przejechane w Polsce i Holandii to inne sto 180 tys. Brzmi to jak z tą "radą" że wszystkie na "f" to złe auta. W Holandii bardzo długo stoi się w korkach, co nie jest dobre dla samochodu, częste redukcje po mieście czytaj drempel... Jednie na plus wychodzą naprawy, u nas wiadomo jak z tym bywa tutaj to jednak inny świat i tak jak wszędzie to zależy od użytkownika. |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
|
Wysłany: Sob Gru 17, 2011 10:07 am
|
|
|
zaq napisał/a: | brzmi dobrze, ale znajdujesz takie oferty? |
Zaznaczasz oferty od najwyższych cen i na 100 ofert znajdzie sie z 5-10 Rozynków...
Cytat: | a co do cen, to zwroc uwage, ze teraz euro wysoko stoi. |
Wlasnie dlatego wydaje mi sie ze bardziej oplaca sie kupic auto z PL i przerejestrować je na zolte tablice
Pytanie jaki % ceny bedzie kosztować przerejestrowanie skoro auto warte 16-20 tys zl - orientuje sie ktos ??? |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Sob Gru 17, 2011 10:36 am
|
|
|
Beny.rac napisał/a: | Panowie czy mi sie zdaje czy cena aut w NL jest duzo wyzsza niz samochodow z PL |
no a teraz zadaj sobie pytanie, jak to sie dzieje ze auto z NL czy DE jest w PL tansze niz za granica O ile w przypadku NL i aut rejestrowanyhc po jesieni 2006 mozna tlumaczyc to zwrotem BPM to reszte... coz mocno wypadkowa przeszloscia oraz duzymi korektami licznika
Beny.rac napisał/a: | Zaq oferty sortuje i od razu odrzucam sprowadzone z zagranicy , patrze tylko na ogłoszenia 1 lub 2 wlasciciela i wymagam pelnej dokumentacji potwierdzonej rachunkami za czesci i naprawy ( ksiazka serwisowa mi nie starcza ) |
takie rzeczy tylko w erze
sa ludzie co nie zbieraja rachunkow tylko odrazu kosz albo ich wogole nie biora - np ja. wszystkie wpisy z ksiazki mozesz sobie potwierdzic w warsztacie.
zaq napisał/a: | Beny.rac, brzmi dobrze, ale znajdujesz takie oferty? bardzo czesto takie auta sprzedaja sie w waskim kregu rodzinno-towarzyskim. |
tak jest wlasnie najczesciej mam jednego kolege co juz dwa auta od niego mialem, teraz czekam az mu sie leasing skonczy za 2 lata na jego obecne auto
Estamos napisał/a: | Zawsze możesz poszukać w Niemczech. |
gdzie wg niemieckej policji 30% aut ma skrecone liczniki i trzeba tez o tym pamietac, szukajac okazji
Estamos napisał/a: | Brzmi to jak z tą "radą" że wszystkie na "f" to złe auta. |
mam obecnie czwarte francuskie z rzedu i poluje na piate
Beny.rac napisał/a: | Pytanie jaki % ceny bedzie kosztować przerejestrowanie skoro auto warte 16-20 tys zl - orientuje sie ktos ??? |
zalezy od silnika, wieku, etc ale w skrajnych przypadkach nawet z 50%. Prawie 5 lat temu chcialem przerejestrowac moja uwczesna 307 2.0hdi. zaplacilem wowczas za nia kolo 25k, BPM do zaplaty byl kolo 4k eur (60% watrtosci auta) |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
Ostatnio zmieniony przez m4rcin Sob Gru 17, 2011 10:39 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
|
Wysłany: Sob Gru 17, 2011 10:57 am
|
|
|
m4rcin napisał/a: | takie rzeczy tylko w erze | Nie ma juz Ery ...
m4rcin napisał/a: | sa ludzie co nie zbieraja rachunkow tylko odrazu kosz albo ich wogole nie biora - np ja. wszystkie wpisy z ksiazki mozesz sobie potwierdzic w warsztacie. |
Wiesz jesli ktos wymienil np lozysko i nie wziol rachunku to ok ale jak ktos wymienil dwumas i sprzeglo i koszt naprawy byl z 3-4K zl i nie ma jak udowodnic ze to zrobil to soorki ale tego nie zrobil ...
m4rcin napisał/a: | zalezy od silnika, wieku, etc ale w skrajnych przypadkach nawet z 50%. | Poluje na benzyniaka max 1.6 , rocznik 2003-2005 , waga do 1250 kg
Ale jesli ma mnie ten interes kosztowac powyzej 30% wartosci kupionego auta w PL to chyba jednak bede szukal w Nl ... |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Sob Gru 17, 2011 4:09 pm
|
|
|
Beny.rac napisał/a: | m4rcin napisał/a: | sa ludzie co nie zbieraja rachunkow tylko odrazu kosz albo ich wogole nie biora - np ja. wszystkie wpisy z ksiazki mozesz sobie potwierdzic w warsztacie. |
Wiesz jesli ktos wymienil np lozysko i nie wziol rachunku to ok ale jak ktos wymienil dwumas i sprzeglo i koszt naprawy byl z 3-4K zl i nie ma jak udowodnic ze to zrobil to soorki ale tego nie zrobil ... |
wymienialem sprzeglo z dwumasem - zaplacilem 3800pln 3 lata temui rachunku nie bralem, 2 lata temu wymienialem pompe WC za 900eur i rachunku tez nie bralem, 1.5 roku temu robilem rozrzad i rachynku tez nie bralem.... I twierdzisz, ze tego nie robilem?
No i pamietaj, ze w polskich warsztatach cena jest X, ale jak chcesz fakture jest +23-30%.
Wiec jak mam wydac 4k pln bez faktury a 5k z faktura to wybor jest prosty. |
Ostatnio zmieniony przez m4rcin Sob Gru 17, 2011 4:22 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Sob Gru 17, 2011 4:23 pm
|
|
|
Beny.rac napisał/a: | m4rcin napisał/a: | zalezy od silnika, wieku, etc ale w skrajnych przypadkach nawet z 50%. | Poluje na benzyniaka max 1.6 , rocznik 2003-2005 , waga do 1250 kg
Ale jesli ma mnie ten interes kosztowac powyzej 30% wartosci kupionego auta w PL to chyba jednak bede szukal w Nl ... |
http://www.autoweek.nl/bpmcalculator.php policzysz + kolo 150e dodatkowo |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
|
Wysłany: Sob Gru 17, 2011 6:17 pm
|
|
|
m4rcin napisał/a: | I twierdzisz, ze tego nie robilem? |
Jesli nie ma tego wpisanego w ksiazce serwisowej to niestety ale bym Ci nie uwierzyl i pewnie wybral inna oferte
m4rcin napisał/a: | policzysz + kolo 150e dodatkowo | Wyszlo jakies 900 -950 euro a wiec jednak bede szukal auta w NL ... |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Sob Gru 17, 2011 6:23 pm
|
|
|
Beny.rac napisał/a: | m4rcin napisał/a: | I twierdzisz, ze tego nie robilem? |
Jesli nie ma tego wpisanego w ksiazce serwisowej to niestety ale bym Ci nie uwierzyl i pewnie wybral inna oferte |
to sie zdecyduj bo mowisz, ze ksiazka cie nie interesuje tylko faktury Zreszta obecnie 2mas to nie jest taki problem bo wytrzymuja duzo dluzej niz te sprzed 10 lat i sa duzo tansze (teraz w peugeocie mozna za 2k sie zamknac z wymiana) |
Ostatnio zmieniony przez m4rcin Sob Gru 17, 2011 6:23 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
|
Wysłany: Sob Gru 17, 2011 6:43 pm
|
|
|
Cytat: | to sie zdecyduj bo mowisz, ze ksiazka cie nie interesuje tylko faktury |
Ksiazka mnie rowniez interesuje ale z autoryzowanego serwisu a nie od Pana Kowalskiego co ma warsztat w szopie i za flaszke wpisze co sie chce ... |
|
|
|
|
LukaszB
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Wto Sty 03, 2012 1:14 pm
|
|
|
m4rcin napisał/a: |
Beny.rac napisał/a: | Zaq oferty sortuje i od razu odrzucam sprowadzone z zagranicy , patrze tylko na ogłoszenia 1 lub 2 wlasciciela i wymagam pelnej dokumentacji potwierdzonej rachunkami za czesci i naprawy ( ksiazka serwisowa mi nie starcza ) |
takie rzeczy tylko w erze
sa ludzie co nie zbieraja rachunkow tylko odrazu kosz albo ich wogole nie biora - np ja. wszystkie wpisy z ksiazki mozesz sobie potwierdzic w warsztacie.
|
Dokładnie, ja np wszystko zawsze robiłem sam, części kupowałem przez ebay bo taniej a i tak uważam, że zarówno motocykl jak i samochód miałem w stanie kilkakrotnie lepszym niż większośc odwiedzających regularnie ASO. Nie ma reguły. |
|
|
|
|
|