NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Prawnik Pro Bono Haga? Jak wyglada sprawa cywilna?
Autor Wiadomość
qsloncu 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Sty 04, 2012 9:35 pm   Prawnik Pro Bono Haga? Jak wyglada sprawa cywilna?

Witam wszystkich

Poszukuje prawnika pro bono z Hagi (nie musi mowic po polsku). Zna ktos moze taka osobe albo wie jak ja znalezc? Na forum http://forum.niedziela.nl/viewtopic.php?p=167942 , w 4 poscie ktos napisal ze prawnik wyniosl go 90 euro, zna ktos moze szczegoly (co to jest Rada Pomocy Prawnej)? Czy istnieje mozliwosc wynajmu prawnika z "het juridische loket" i ile to kosztuje?

Rowniez czy ktos moglby mi przyblizyc ile trwa sprawa cywilna, jak to wyglada "od srodka", oraz jakie sa oplaty oprocz prawnika.

Z gory dziekuje za pomoc.

pro_myk5 
Poczatkujacy
pro_myk5

Pomogła: 4 razy
Wysłany: Pią Sty 06, 2012 3:20 am   Re: Prawnik Pro Bono Haga? Jak wyglada sprawa cywilna?

qsloncu napisał/a:
Witam wszystkich

Poszukuje prawnika pro bono z Hagi (nie musi mowic po polsku). Zna ktos moze taka osobe albo wie jak ja znalezc? Na forum http://forum.niedziela.nl/viewtopic.php?p=167942 , w 4 poscie ktos napisal ze prawnik wyniosl go 90 euro, zna ktos moze szczegoly (co to jest Rada Pomocy Prawnej)? Czy istnieje mozliwosc wynajmu prawnika z "het juridische loket" i ile to kosztuje?

Rowniez czy ktos moglby mi przyblizyc ile trwa sprawa cywilna, jak to wyglada "od srodka", oraz jakie sa oplaty oprocz prawnika.

Z gory dziekuje za pomoc.

Przede wszystkim ''zaciagnij na miejscu jezyka'', ktory adwokat wyspecjalizowany jest w sprawach dla Ciebie istotnych. Prawo cywilne jest baaardzo rozlegle:)
A jak nie masz, jak sie dowiedziec, to gugluj i dzwon z zapytaniem, czy jest tam prawnik wyspecjalizowany w....

Jak juz go znajdziesz, to zapytaj czy rozmowa orientacyjna jest gratisowa (z reguly tak, ale..). Jezeli tak, to sie umawiasz i zabierasz: paszport/dowod osobisty, co najmniej ostatnia specyfikacje dochodu (jezeli jest od dochod miesiecznie stabilny; jesli nie, to z ostatnich 3 miesiecy) i oczywiscie jakies dokumenty wazne dla sprawy. W czasie spotkania adwokat powinien wypelnic formularz o dotacje z wspomnianej przez Ciebie ''Rady Pomocy Prawnej''. Ta przyznaje/lub nie srodki finansowe na pomoc prawna na bazie dochodow. Moze sie zgadzac, ze ktos zaplacil 90 euro - to juz naprawde zaleznosc od dochodow.

Het juridisch loket raczej odpada, bo to z reguly sa studenci prawa lub aplikanci. Tam mozna raczej tylko uzyskac bardzo ogolne porady. Jednakze, moze wlasnie tam ktos naprowadzi Cie na wyspecjalizowanego adwokata.

Bez wgladu w sprawe nie mozna w przyblizeniu nawet okreslic, ile bedzie trwala ta sprawa. Bardzo, bardzo duzo zalezy od meritum i wspolpracy/braku wspolpracy stron. Z tej tez racji trudno okreslic koszty. Tu raczej potrzebny bylby jasnowidz a nie prawnik :031:

Jezeli nie uzyskalbys zasadniczej doplaty do kosztow pomocy prawnej, to jest jeszcze inne rozwiazanie: kupujesz ubezpieczenie. Reklamy nie chce robic (nie mam w tym zadnego interesu:), ale np. w DAS. Jesli sprawa ''istnieje'', to masz wowczas prawo do znizkowej uslugi adwokata (choc to nadal okolo 100 euro za godzine). Nie pamietam dokladnie - tam jest chyba okres 3 miesiecy od wykupienia ubezpieczenia i ''pojawienia sie sprawy''. Po uplywie tego terminu, pomoc prawna jest w ramach ubezpieczenia. Zdaje sie, ze za samo ubezpiecznie placi sie okolo 15 euro w miesiacu.

Natomiast, jesli sprawa dotyczy np. pracy, a jestes czlonkiem zwiazkow, to i tam mozesz uzyskac pomoc prawna.

Odpowiedz do tematu