Zameldowanie. |
Autor |
Wiadomość |
Frezja77
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Sty 13, 2012 11:35 am Zameldowanie.
|
|
|
Witam. Szukałam na forum, znalazłam kilka tematów, niestety niezbyt aktualnych, dlatego pozwalam sobie zapytać (być może coś się zmieniło). Co potrzebne jest(jakie dokumenty) żeby zameldować się w NL? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
misiakasia
Nieśmiały użytkownik
Pomogła: 1 raz Wiek: 38 Dołączyła: 19 Lis 2011 Posty: 51
|
Wysłany: Pią Sty 13, 2012 11:42 am
|
|
|
dokument tożsamości czyli dowód osobisty lub paszport , umowa o mieszkanie, oraz akt urodzenia- w moim miescie można go donieśc bodajże do 2óch tygodni czasu, nie musi być przetłumaczony. |
|
|
|
|
bagniaczka
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 13 razy Dołączyła: 06 Lis 2008 Posty: 955 Skąd: Tilburg
|
Wysłany: Pią Sty 13, 2012 12:34 pm
|
|
|
Moze tez byc potrzebne ksero paszportu/dowodu wlasciciela mieszkania. A akt urodzenia musi byc na druku miedzynarodowym. |
_________________ <cenzura> |
|
|
|
|
Frezja77
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Sty 13, 2012 12:59 pm
|
|
|
Czyli jeśli mam dowód osobisty paszport nie jest konieczny, dobrze rozumiem? |
|
|
|
|
Mucha_75
Gaduła nad gadułami :-) Mucha
Pomógł: 13 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 624 Skąd: Schiedam, GA
|
Wysłany: Pią Sty 13, 2012 1:42 pm
|
|
|
misiakasia napisał/a: | akt urodzenia- w moim miescie można go donieśc bodajże do 2óch tygodni czasu, nie musi być przetłumaczony. |
Nowe zasady jakies?? Innego aktu urodzenia niż europejski czyt międzynarodowy który jest w paru językach, nie honorują, co zresztą jest logiczne. |
|
|
|
|
Aise
Nieśmiały użytkownik
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 10 Sty 2012 Posty: 50
|
Wysłany: Pią Sty 13, 2012 2:48 pm
|
|
|
Mój uhonorowali, był po polsku i miałam do niego tłumaczenie przysięgłe na holenderski potwierdzone notarialnie. Miałam też sam dowód i bez paszportu. Meldowałam się w sierpniu zeszłego roku. |
|
|
|
|
Mucha_75
Gaduła nad gadułami :-) Mucha
Pomógł: 13 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 624 Skąd: Schiedam, GA
|
Wysłany: Pią Sty 13, 2012 4:04 pm
|
|
|
Aise, no to się z lekka wygłupiłas, płacąc dodatkowo pieniądze za tłumaczenie. Europejski akt urodzenia przy odrobinie bystrosci, dostaje się za darmo |
|
|
|
|
Renix
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Nie Lut 05, 2012 12:33 am zameldowanie
|
|
|
Witam ,
chcilabym skierowac zapytanie , gdzie moge otrzymac europejski akt urodzenia? Czy musze jechac do Polski aby go wyrobic? Mamy tylko akt urodzenia na polskim druku. Powiedziano nam ze przy zameldowaniu nie chonoruja aktu urodzenia na polskim druku!
Aha zapomnialam dodac ze mieszkamy w Rotterdamie Zuid. Bylabym wdzieczna za zwotna odpowiedz, Renix |
_________________ The day you find it is the day I will stop missing you ..... |
|
|
|
|
misia0101
Super gaduła

Pomogła: 6 razy Wiek: 42 Dołączyła: 22 Mar 2011 Posty: 368 Skąd: Bikinibroek
|
Wysłany: Nie Lut 05, 2012 8:24 am
|
|
|
najtaniej jak ktos ci w polsce odbierze i przysle. mozesz tez zamowic akt przez wydzial konsularny w Den Haag (drogo i dlugo sie czeka).
chcialam tylko zaznaczyc ze jesli jestes w zwiazku malzenskim lub jestes po rozwodzie trzeba takze przedstawic akt malzenstwa, akt rozwodowy na drukach unijnych.
|
_________________ Ik Ben Er Klaar Voor.... trochę żółtego koloru na tym wiecznie szarym forum. |
|
|
|
|
jakusto3
Nieśmiały użytkownik
Pomogła: 3 razy Wiek: 37 Dołączyła: 22 Sty 2009 Posty: 75 Skąd: Leeuwarden/RZE
|
Wysłany: Nie Lut 05, 2012 9:17 am
|
|
|
Możesz wybrać w konsulacie. Wybierałam ostatnio akt urodzenia na druku europejskim w konsulacie i po 8 dniach roboczych miałam go w domu. Koszt razem z dokumentem poświadczającym ,że nie pozostaje w związku małżeńskim to 36€ plus 7 € - na list polecony.
Nie wiem jaki koszt wybrania samego aktu urodzenia, ale na pewno nie kosztuje to więcej |
Ostatnio zmieniony przez jakusto3 Nie Lut 05, 2012 9:19 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Renix
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Nie Lut 05, 2012 6:56 pm zameldowanie
|
|
|
Witam ,
dziekuje za informacje chyba skontaktuje sie z ambasada polska, bo nie jestem pewna czy mojej mamie wydadza odpis aktu urodzenia na europejskim druku dla mnie i dla mojego męża. Chyba powinna miec pelnomoctnictwo notarialne, a moze myle sie ? sama juz nie wiem . Jezeli chodzi o akt malzenstwa , to otrzymalam go w dniu slubu. Oczywiscie wzielam nowe odpisy i nadal sa aktualne, wiec z tym dokumentem nie bede miala problemu. Pozdrawiam, |
_________________ The day you find it is the day I will stop missing you ..... |
|
|
|
|
jolcia29
Super gaduła
Pomogła: 1 raz Wiek: 48 Dołączyła: 19 Sty 2012 Posty: 228 Skąd: Olsztyn/Tilburg
|
Wysłany: Nie Lut 05, 2012 6:58 pm
|
|
|
Renix, niech mama sie spyta mi ostatnio ciocia odbierala akt urodzenia wiec nie powinni robic problemow zreszta robilam to kiedys listownie i tez dostalam w polsce |
|
|
|
|
misia0101
Super gaduła

Pomogła: 6 razy Wiek: 42 Dołączyła: 22 Mar 2011 Posty: 368 Skąd: Bikinibroek
|
Wysłany: Nie Lut 05, 2012 7:57 pm
|
|
|
Renix napisał/a: | Chyba powinna miec pelnomoctnictwo notarialne |
Nie jest potrzebne.
Renix napisał/a: | Jezeli chodzi o akt malzenstwa , to otrzymalam go w dniu slubu. Oczywiscie wzielam nowe odpisy i nadal sa aktualne, |
Wydaja na druku europejskim przy slubie? czy zamowilas sama na druku europejskim? |
_________________ Ik Ben Er Klaar Voor.... trochę żółtego koloru na tym wiecznie szarym forum. |
|
|
|
|
Renix
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Nie Lut 05, 2012 10:51 pm zameldowanie
|
|
|
dzieki za info o akcie urodzenia , poprosze mame , a jak nic nie wjdzie to sama tam napisze. akt malzenstwa --w dniu slubu poprosilam aby byl na druku europejskim, wiec mi go dali , byl bezplatnie , a nstepne juz sa platne , ostatnioczyli w grudniu2011) to byl koszt 22zł, pozdrawiam |
|
|
|
|
misiakasia
Nieśmiały użytkownik
Pomogła: 1 raz Wiek: 38 Dołączyła: 19 Lis 2011 Posty: 51
|
Wysłany: Wto Lut 07, 2012 5:04 pm
|
|
|
Czy jeśli zmieniam miejsce zamieszkania a tym samym gminę, czy wystarczy zameldować się w nowej gminie, czy trzeba iść sie wymeldować w starej?
Kolejne pytanie, jeszcze nie zdazylam zaplacić rachunku za wywoz śmieci, czy zrobic to i automatycznie nowa gmina anuluje jakby oplaty, czy nie placic tego i czekac na nowy rachunek z nowej gminy?
Czy przy kolejnym meldunku bede potrzebować znowu akt urodzenia, czy to że ma go poprzednia gmina wystarczy?
Dzięki:) |
|
|
|
|
|