środek do przypalonych powierzchni |
Autor |
Wiadomość |
allegrorx89
Nieśmiały użytkownik
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 03 Gru 2011 Posty: 79
|
Wysłany: Pią Sty 20, 2012 7:52 pm środek do przypalonych powierzchni
|
|
|
Witam, pilnie potrzebuję jakiegoś dobrego środku do wyczyszczenia bardzo przypalonej kuchenki gazowej. Bardzo proszę o pomoc, gdzie mogę kupić jakiś dobry i skuteczny środek i jak się nazywa? |
Ostatnio zmieniony przez allegrorx89 Pią Sty 20, 2012 7:53 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Bronka
Mega gaduła
Pomogła: 31 razy Dołączyła: 27 Maj 2010 Posty: 1086
|
Wysłany: Pią Sty 20, 2012 8:30 pm
|
|
|
Na pewno zda egzamin srodek do czyszczenia piecykow, szukaj ovenreiniger, dostaniesz w kazdym supermarkecie lub drogerii. |
_________________ Fox- kolejny niechciany psiak do adopcji
https://www.olx.pl/oferta...html#eb5bd1b1c3 |
|
|
|
|
jolcia29
Super gaduła
Pomogła: 1 raz Wiek: 48 Dołączyła: 19 Sty 2012 Posty: 228 Skąd: Olsztyn/Tilburg
|
Wysłany: Sob Sty 21, 2012 1:28 am
|
|
|
ja polecam zrobic papke z sody i octu musi byc taka gestawa, zostaw to na pol godziny i kuchenka jak nowa |
|
|
|
|
jagodka
Gaduła nad gadułami :-) zona udomowiona
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 06 Kwi 2010 Posty: 601 Skąd: HAGA
|
Wysłany: Sob Sty 21, 2012 11:25 am
|
|
|
jolcia pod warunkiem ze w domu ma sie sode i ocet ja sode mam bo uzywam do gotowanie tylko JEDNEJ JEDYNEJ potrawy a ocet niet
ja rowniez pianke do czyszczenia piekarnikow
ale ze zazwyczaj mam czas na czyszczenie to wczesniej namaczam przypalone miejsce i czesto to wystarcza z tym ze moja przypalona kuchenka nei jest az tak w tragicznym stanie |
|
|
|
|
misiakasia
Nieśmiały użytkownik
Pomogła: 1 raz Wiek: 38 Dołączyła: 19 Lis 2011 Posty: 51
|
Wysłany: Sob Sty 21, 2012 1:39 pm
|
|
|
ocet czyli schoonmaakazijn (zielona butelka) mozna kupić za jakies 40 eurocentow w kazdym sklepie, sodę też ale wygląda inaczej niż ta nasza- polska. Jest gruboziarnista i w wielkich( 0,5 lun 1kg) workach. Należy jej szukać przy detergentach. Zreszta zawsze można ją zastąpić proszekiem do pieczenia. Spray do piekarników to faktycznie dobra sprawa ale "zapach" jest tak toksyczny ze trzba okna i dzwi otwierac na oscież...
Najgorzej szoruje sie te "obrączki" z palników jeśli kojarzycie o co mi chodzi ale wystarczy je wsadzic do garnka z gotującą sie wodą z octem na kilka minut a potem jeszcze cieplke latwo juz je doszorować byle mleczkiem. Osad schodzi sam. |
|
|
|
|
Bronka
Mega gaduła
|
Wysłany: Sob Sty 21, 2012 2:20 pm
|
|
|
misiakasia napisał/a: | ocet czyli schoonmaakazijn (zielona butelka) mozna kupić za jakies 40 eurocentow w kazdym sklepie, sodę też ale wygląda inaczej niż ta nasza- polska. Jest gruboziarnista i w wielkich( 0,5 lun 1kg) workach. Należy jej szukać przy detergentach. Zreszta zawsze można ją zastąpić proszekiem do pieczenia. Spray do piekarników to faktycznie dobra sprawa ale "zapach" jest tak toksyczny ze trzba okna i dzwi otwierac na oscież...
|
Bo to nie jest soda kuchenna, a co do schoonmaakazijn... no tak, ten pachnie cudnie |
|
|
|
|
rybcia13
Gaduła
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 25 Kwi 2010 Posty: 115
|
|
|
|
|
misiakasia
Nieśmiały użytkownik
Pomogła: 1 raz Wiek: 38 Dołączyła: 19 Lis 2011 Posty: 51
|
Wysłany: Pon Sty 23, 2012 10:29 am
|
|
|
[/quote]
Bo to nie jest soda kuchenna, a co do schoonmaakazijn... no tak, ten pachnie cudnie [/quote]
owszem, ocet pieknie nie pachnie, ale mozesz zlapac oddech i na pewno mniej toksyczny. Nie trzeba przeciez kazdych slów brac DOSŁOWNIE!
A co do sody to chodzi o to ze mozna jej uzywac do czyszczenia, a od naszej rozni sie jak juz wspomnialam wielkoscia ziaren i tym ze nie nadaje sie do celow spozywczych... |
|
|
|
|
jagodka
Gaduła nad gadułami :-) zona udomowiona
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 06 Kwi 2010 Posty: 601 Skąd: HAGA
|
Wysłany: Pon Sty 23, 2012 11:30 am
|
|
|
ja sode spozywcza zawsze kupowalam w sklepie u turka |
|
|
|
|
Bronka
Mega gaduła
|
Wysłany: Pon Sty 23, 2012 11:52 am
|
|
|
misiakasia napisał/a: |
owszem, ocet pieknie nie pachnie, ale mozesz zlapac oddech |
Albo otworzyc okna i drzwi na osciez
misiakasia napisał/a: |
A co do sody to chodzi o to ze mozna jej uzywac do czyszczenia, a od naszej rozni sie jak juz wspomnialam wielkoscia ziaren i tym ze nie nadaje sie do celow spozywczych... |
No i wlasnie o to chodzi, zeby wszyscy wiedzieli i nie mylili sody spozywczej z czyszczaca i octu spozywczego z octem do czyszczenia bo wydaje mi sie ze wiele nie odroznia tych srodkow podobnie jak Holendrzy spirytusu.
Ostatnio pytalam w monopolowym o spirytus, potrzebowalam troche do ciasta, trzeba bylo widziec mine sprzedawczyni, wielu Holendrow spirytus kojarzy tylko z denaturatem, sa w szoku, ze " to " sie pije, wiele razy spotkalam sie z takimi reakcjami |
Ostatnio zmieniony przez Bronka Pon Sty 23, 2012 2:30 pm, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
|
aknairam
Gaduła nad gadułami :-) mari(an)ka
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 06 Wrz 2008 Posty: 409 Skąd: śląskie
|
Wysłany: Pią Sty 27, 2012 2:48 pm
|
|
|
Mnie sie przypaliło zelazko i ciagle mi w tym miejscu,, łapie,, jak prasuje Chyba go juz przeszorowałam i nie wiem czy da sie go jakos uratowac . Czy macie jakis sposób na to ,czy juz tylko ,,ostał sie jeno ,, nowy wydatek.? |
|
|
|
|
jolcia29
Super gaduła
Pomogła: 1 raz Wiek: 48 Dołączyła: 19 Sty 2012 Posty: 228 Skąd: Olsztyn/Tilburg
|
Wysłany: Pią Sty 27, 2012 3:25 pm
|
|
|
no raczej juz po ptakach bo ja przylapie raz to raczej bedzie dlaej to w tym samym miejscu robil |
|
|
|
|
Bronka
Mega gaduła
|
Wysłany: Pią Sty 27, 2012 4:00 pm
|
|
|
Aknairam tez pianka do czyszczenia piekarnika, zelazko leciutko nagrzewasz i spryskujesz pianka, potem wycierasz szmatka ( po ok.minucie)
Inny sposob - smarujesz zelazko parafina, nagrzewasz zelazko i "jedziesz " po gazecie |
Ostatnio zmieniony przez Bronka Pią Sty 27, 2012 4:00 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
aknairam
Gaduła nad gadułami :-) mari(an)ka
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 06 Wrz 2008 Posty: 409 Skąd: śląskie
|
Wysłany: Pią Sty 27, 2012 4:29 pm
|
|
|
Bronka Cos mi sie łomotało po głowie z ta parafiną ale nie wiedziałam co to ma byc Napewno mam tą pianke to zaraz poexperymentuje . dzieki jak nie wiem co ! |
|
|
|
|
Loretta
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Lut 02, 2012 1:46 pm
|
|
|
Znam to szorowanie ale jakieś 4 msc temu wymieniłam cały sprzęt AGD w kuchni i kupiłam elektroluxa: http://www.123klik.pl/piekarniki to ten trzeci i ma specjalny tryb autoczyszczenia w wysokiej temperaturze, które po prostu spala wszystkie resztki. Super sprawa polecam wszystkim. A na czyszczenie chyba nie ma niczego lepszego jak ocet a potem tylko szorowanie |
|
|
|
|
|