Do której części Holandii wyjechać? |
Autor |
Wiadomość |
petras
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Lut 13, 2012 7:26 pm Do której części Holandii wyjechać?
|
|
|
Witam serdecznie,
jestem stałym czytelnikiem tego forum. Od kilku miesięcy walczyłem z myślami, gdzie wyjechać: Anglia czy Holandia? Ostatecznie wybór padł na Holandię.
Planuje wraz z moją narzeczoną wyjechać na początku marca.
Tylko zastanawiamy się w jaki region... Mamy zamiar wynająć pokój i na miejscu szukać pracy. I tu pojawia się pytanie: gdzie wyjechać? Myślałem na początku o Amsterdamie, ale poczytałem więcej o tym mieście i mi trochę przeszło Zastanawiam się między Hagą a Utrechtem. W Naaldwijku koło Hagi jest wiele szklarni. Jak uważacie? |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pon Lut 13, 2012 9:06 pm, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
|
bejupi
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Pon Lut 13, 2012 7:53 pm
|
|
|
najlepiej haga |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 36 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Pon Lut 13, 2012 8:26 pm
|
|
|
petras
Panie zapisz sie Pan do 10 biur pracy w PL i poczekaj na oferty - okres marzec kwiecien to okres kiedy sie wszystko rusza i ofert jest co raz wiecej ...
Moim zdaniem nie ma co jechac w ciemno bo można się nieźle poparzyć a jadac z biura zakwaterowanie masz zagwarantowane ( pod warunkiem ze biuro posiada firmowe zakwaterowanie ) i jakaś tam pomoc "opiekuna " w razie awaryjnych sytuacji ...
Psss
Utrecht nie jest zla lokalizacja pod warunkiem ze bedziecie mieli wlasne auto ... |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
Ostatnio zmieniony przez Beny.rac Pon Lut 13, 2012 8:27 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
petras
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Lut 13, 2012 8:53 pm
|
|
|
Będziemy jechać swoim samochodem. Nie jestem przekonany co do mieszkań oferowanych przez biura pośrednictwa pracy. Wolimy mieszkać w wynajmowanym przez Nas pokoju/mieszkaniu. Po drugie ja będę starał się przede wszystkim znaleźć pracę w swoim zawodzie. Więc nie ma opcji żebym się rozdzielił z moją drugą połówką |
|
|
|
|
Hera
MODERATOR Hera

Pomogła: 8 razy Wiek: 53 Dołączyła: 11 Maj 2007 Posty: 952
|
Wysłany: Pon Lut 13, 2012 10:15 pm
|
|
|
petras napisał/a: | Będziemy jechać swoim samochodem. Nie jestem przekonany co do mieszkań oferowanych przez biura pośrednictwa pracy. Wolimy mieszkać w wynajmowanym przez Nas pokoju/mieszkaniu. Po drugie ja będę starał się przede wszystkim znaleźć pracę w swoim zawodzie. Więc nie ma opcji żebym się rozdzielił z moją drugą połówką |
Zadam może trochę głupie pytania, ale...
1. macie kasę na to, by wynająć pokój tudzież mieszkanie?
2. macie kasę na to, by przeżyć jakiś czas zanim znajdziecie jakąkolwiek pracę?
3. macie numery BSN (holenderski NIP) by móc legalnie pracować w Holandii?
4. znacie holenderski na tyle, by szukać pracy bezpośrednio u pracodawcy?
5. znacie holenderski rynek pracy tudzież holenderskie realia (opłaty, ceny itp)?
Jeśli na któreś z tych pytań (przynajmniej jedno) odpowiedź brzmi NIE zastanów się nie dwa, nie trzy a PIĘĆ razy zanim przyjedziesz w ciemno.
Aby nie być gołosłownym polecam dogłębną lekturę tego forum tudzież inne pokrewne strony. |
_________________ Nigdy nie poddawaj się kiedy zgaśnie światło
Gdy cię walnie życia pięść
Nigdy nie poddawaj się dzisiaj nie jest łatwo
Jutro będzie lepszy dzień |
|
|
|
|
tomala
Super gaduła

Pomógł: 7 razy Dołączył: 25 Gru 2007 Posty: 272 Skąd: lepiej nie wiedzieć
|
Wysłany: Wto Lut 14, 2012 2:53 pm
|
|
|
Na pewno nie do Groningen i okolic! To nie Holandia... |
_________________ Analiza uryny może wykryć chorobę jednostki, analiza urny - chorobę całego społeczeństwa. |
|
|
|
|
aknairam
Gaduła nad gadułami :-) mari(an)ka

Pomogła: 9 razy Dołączyła: 06 Wrz 2008 Posty: 409 Skąd: śląskie
|
Wysłany: Wto Lut 14, 2012 3:52 pm
|
|
|
Skup sie na regionach rolniczych (kwiatowych) wiem (niestety tylko od znajomych ) ze tam ciagle nowi przychodza .Napewno musicie zacząc od ,,czegokolwiek,, nie szukac na siłe pracy w swoim zawodzie ,bo to moze zbyt dłudo trwac .Jak macie własny samochód bedzie napewno łatwiej .głowa do góry i powodzenia. |
|
|
|
|
rohan
Gaduła rohan

Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Lis 2011 Posty: 149 Skąd: Helmond
|
Wysłany: Wto Lut 14, 2012 5:00 pm
|
|
|
napisz jaki masz zawod ale w jakiej branzy chcesz pracowac moze to byc (ale nue musi) pomocne w dyskusji |
_________________ polak polakowi polakiem |
|
|
|
|
misiakasia
Nieśmiały użytkownik
Pomogła: 1 raz Wiek: 39 Dołączyła: 19 Lis 2011 Posty: 51
|
Wysłany: Wto Lut 14, 2012 6:59 pm
|
|
|
zastanawiales sie jak chcesz z dnia na dzien wynajac i znaleść tutaj prace? Nam, Polakom jest cięzko znaleść tu mieszkanie mimo ze juz mamy prace, a wiec dochody, wiec jesli cos znajdujemy to pierwsze pytanie brzmi: "Jaką masz pracę?"- logiczne ze osoba wynajmująca nie wynajmie bezrobotnemu mieszkania nie bedac pewnym ze ja na to stac. Opinie mamy jaką mamy i na serio nie jest łatwo. Rozumiem, że nie chcesz pracować ani mieszkac przez agencję i słusznie, ale na serio lepiej dla Was i bezpieczniej jesli poszukacie biura, da Wam i prace i mieszkanie... kilka miesiecy sie przemeczycie niz znajdziecie wlasne gniazdko i prace, ale wierz mi i innym forumowiczom, że to nie jest tak "hop, siup" jakby sie komós wydawało. Powodzenia Wam, życzę i dobrze radzę... PRZEANALIZUJCIE jeszcze swoje plany!
Pozdrawiam |
|
|
|
|
Psotnik
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lut 14, 2012 8:33 pm
|
|
|
Przyjedz ale napewno nie do Eindhoven. Tu zginiesz jak maly piesek.... |
|
|
|
|
petras
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Lut 18, 2012 4:20 pm
|
|
|
Napiszcie mi jak wygląda sytuacja na rynku pracy w Hadze i okolicach? Jest jeszcze praca? Skłaniam się również ku Utrechtowi, ale znalezienie tam pokoju graniczy z cudem... |
Ostatnio zmieniony przez petras Sob Lut 18, 2012 4:21 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
jagodka
Gaduła nad gadułami :-) zona udomowiona

Pomogła: 10 razy Dołączyła: 06 Kwi 2010 Posty: 601 Skąd: HAGA
|
Wysłany: Sob Lut 18, 2012 6:59 pm
|
|
|
petras napisał/a: | Napiszcie mi jak wygląda sytuacja na rynku pracy w Hadze i okolicach? Jest jeszcze praca? Skłaniam się również ku Utrechtowi, ale znalezienie tam pokoju graniczy z cudem... |
petras na wschodzie hagi juz pracy nie ma, wczoraj ktos ostatnia wzial...
sprobuj na poludniu hagi |
|
|
|
|
petras
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lut 28, 2012 7:38 pm
|
|
|
Mam jeszcze jedno pytanko. Jeżeli chodzi o prace typowo sezonowe (szklarnie, sady itd.) to lepiej jechać już teraz i szukać czy raczej pod koniec marca? |
|
|
|
|
filip1500
Poczatkujacy spawacz
|
Wysłany: Wto Lut 28, 2012 9:53 pm groningen i okolice to nie holandia???a co maroko???
|
|
|
mieszkam w tych okolicach i sie zastanawiam co miales na mysli... |
|
|
|
|
Mariusz2
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Lut 29, 2012 11:34 am
|
|
|
Nie zniechecacje chlopaka,
-Sluchaj podstawa musicie znac jezyk przynajmniej angielski komunikaywnie
-musisz miec ok 600-1000 euro na pokuj
-jezeli chcesz mieszkanie od 1000-w gore bez ograniczen:)))
-przekalkuluj ok 100-150 euro tygodniowo na jedzenie
-paliwo telefony 50-70 euro tydzien...
-mnustwo cierpliwosci i wytrwalosci
-nie zapomnij ze wychadza nieoczekiwane wydatki np mandat.... (musisz zaplacic od reki inaczej zabiora ci samochud)
-niestety wynajmujac mieszkanie u rodakow a tylko takie wchodzi w gre bez jakiej kolwiek pracy jestes narazony na roznego rodzaju przekrety.... dodatkowe oplaty, kradziez wszystkich rzeczy, wyrzucenie cie zdomu bez zadnej przyczyny.(Przykre ale prawdziwe)
Nie jest tak latwo jak sie wydaje ale rowniez nie jest nie mozliwe!!!
-Pamietaj ze jezeli zaczniesz prace najprawdopodobniej w biurze pracy nie licz ze jak zaczniesz prace,zaczniesz tez zarabiac bo mozesz pracowac po 2-3 dni w tyg a to starcza tylko na zaplacenie za pokuj...
-Zanim zaczniesz pracowac i zobaczysz jakie sa realia w hollandi minie przynajmiej 1.5 miesiaca...(Chyba ze masz duzo szczescia)
-Ciezko znalesc normalna prace na normalne pieniadze.....
Pozdrawiam i zycze powodzenia |
|
|
|
|
|