obgryzanie paznokci |
Autor |
Wiadomość |
nicola
Nieśmiały użytkownik
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 22 Maj 2009 Posty: 52
|
Wysłany: Czw Lut 16, 2012 12:52 pm obgryzanie paznokci
|
|
|
Witam mam maly problem z moja 3 letnia corka a mianowicie obgryza paznokcie od rak i od nog takze nie moge na to patrzec gdyz nigdy w zyciu nie obgryzalam paznokci jak oduczyc dziecko obgryzania ? wiem ze w polsce sa jakies specjalne lakiery na obgryzanie a tutaj jak ja oduczyc tego? |
|
|
|
|
jagodka
Gaduła nad gadułami :-) zona udomowiona
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 06 Kwi 2010 Posty: 601 Skąd: HAGA
|
Wysłany: Czw Lut 16, 2012 3:48 pm
|
|
|
nicola, mysle ze od lakierow wazniejsze jest odkrycie co jest powodem obgryzania bo raczej nikt tego dla przyjemnosci i smaku nie robi.
Ja majac 25 lat obgryzalam paznokcie az do krwi tylko dlatego ze akurat mialam bardzo stresujacy etap w zyciu - niby dorosla osoba i powinna sie kontrolowac nieprawdaz a tak reagowalam na swoj stres
Lakiery nic nie pomoga jezeli obgryzanie ma nature psychiczna...
przyjzyj sie jej dokladnie, sprawdz jak jej dzien mija cyz nie ma zadnych probnlemow czy dobrze sie dogadujecie, moze chodzi o jakas zazdrosc, inne dzieci, brak porozumienia z rodzicami moze akurat ty przechodzisz cos ciezkiego i ona to wyczuwa i tez to przezywa...
Bo te lakiery to prawde mowiac niewiel ci dadza - mi nie przeszkodzily w podgryzaniu paznokci |
Ostatnio zmieniony przez jagodka Czw Lut 16, 2012 3:49 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
AnLee
Nieśmiały użytkownik Immer moed
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 06 Paź 2008 Posty: 92 Skąd: Friesland
|
|
|
|
|
stroopwafel
Mega gaduła Debesciak
Pomógł: 8 razy Dołączył: 11 Lis 2009 Posty: 1162 Skąd: Noord Holland
|
Wysłany: Śro Lut 29, 2012 11:27 am
|
|
|
a czy jest jakis srodek dla doroslych? |
|
|
|
|
vlc
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Lut 29, 2012 12:38 pm
|
|
|
Te lakiery są strasznie niepraktyczne, kiedyś rodzice mnie tym katowali. Wszystko czego się dotknęło miało gorzki posmak, więc jedzenie typu bułka, rogalik itd. odpada . |
|
|
|
|
olek1063
Gaduła
|
Wysłany: Śro Lut 29, 2012 1:19 pm
|
|
|
Kilka lat temu obgryzałem paznokcie, jakby tego mało to jeszcze długopisy, ołówki, linijki itd . (wyposażenie całego piórnika ) Z czasem przeszło, a dokładnie jak skończyłem podstawówkę. Na pewno takie "przyzwyczajenie" jest na tle emocjonalnym. |
|
|
|
|
Dront Dodo
Poczatkujacy Mopek
|
Wysłany: Pon Lis 26, 2012 9:07 am
|
|
|
Są specjalne lakiery które obrzydzają obgryzanie paznokci, ale lepiej zwalczyć przyczynę. Wizyta u psychologa czy lekarza powinna pomóc dobrze skierować naszą uwagę na istotę problemu. |
|
|
|
|
dianula1989
Poczatkujacy malutka
Wiek: 35 Dołączyła: 27 Wrz 2012 Posty: 35 Skąd: UTRECHT / SRC :)
|
Wysłany: Czw Gru 20, 2012 10:04 pm
|
|
|
ja obgryzalam tak ze potrafilam sobie sciagnac plytke paznokciowa i zostawala mi tylko taka miekka... nie pomagalo nic, ani lakiery, ani lanie po rekach, pomogl mi wyjazd do Chorwacji gdy zaczelam przez 2 tyg sie kapac w solonej wodzie to totalnie obgryzanie mi zbrzydlo i tyle paznokcie byly strasznie słone! teraz mam super pazurki ale takze mysle ze Twoja Małą musi cos denerwowac, strasznie sie bac czy cokolwiek takiego, ja sie poprostu zle uczylam i to dlatego.
czasem tez jak sie maluje pazurki takiej malej osobie to ona przestaje obgryzac bo chce zeby one ladnie wygladaly i chce wygladac jak dama trzeba uzyć podstępu |
|
|
|
|
stroopwafel
Mega gaduła Debesciak
Pomógł: 8 razy Dołączył: 11 Lis 2009 Posty: 1162 Skąd: Noord Holland
|
Wysłany: Pią Gru 21, 2012 11:10 pm
|
|
|
Ja jestem facetem 30-letnim i niestety tez to robie ale juz nie wierze ze sie oducze. Lakiery itp srodki i tak mozna zgryzc |
|
|
|
|
dianula1989
Poczatkujacy malutka
Wiek: 35 Dołączyła: 27 Wrz 2012 Posty: 35 Skąd: UTRECHT / SRC :)
|
Wysłany: Pią Gru 28, 2012 6:55 pm
|
|
|
stroopwafel napisał/a: | Ja jestem facetem 30-letnim i niestety tez to robie ale juz nie wierze ze sie oducze. Lakiery itp srodki i tak mozna zgryzc |
pozostanie ci tylko jedno - zagipsowac ręce az paznokcie odrosną (mi tak kiedys lekarz poradzil)
no nic to trzymam kciuki za Ciebie, moze kiedys Ci sie uda wygrac te walke:) |
|
|
|
|
Pasek
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Kwi 06, 2013 4:54 pm
|
|
|
Ja poradziłem sobie dopiero wtedy jak zacząłem pracę z ludźmi i wstyd mi było za moje palce. |
|
|
|
|
kathin55
|
Wysłany: Nie Cze 23, 2013 6:09 pm
|
|
|
Ja mojemu mężowi kupiłam taki właśnie specjlamy płyn do smarowania paznokci, ale on często o nim zapomina i paznokcie i tak są zjedzone:)
|
|
|