Przesunięty przez: Gochna H Czw Lut 16, 2012 7:28 pm |
olej rzepakowy:) |
Autor |
Wiadomość |
angelika30
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Lut 16, 2012 7:25 pm olej rzepakowy:)
|
|
|
widzial ktos moze olej rzepakowy w sklepie??? szukalam w albercie ale tam nie ma moze ktos widzial w polskich sklepach..najzdrowszy olej do smarzenia!!!poszukuje!! |
_________________ zycie jest piekne tylko ludzie to k....!! |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Czw Lut 16, 2012 7:46 pm
|
|
|
angelika30,
ja w albercie niestety nie spotkalam
kupilam go w sklepie z naturalnymi produktami, cos w stylu Reformzaken pod nazwa Koolzaadolie -Canolaolie ,czasem pojawia sie w sklepach C1000 lub DEKA |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
jagodka
Gaduła nad gadułami :-) zona udomowiona
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 06 Kwi 2010 Posty: 601 Skąd: HAGA
|
Wysłany: Czw Lut 16, 2012 8:05 pm
|
|
|
sprawdz w sklepach u turka a najlepiej w jakims indyjskim lub pakistanskim, tam napewno znajdziesz Canola Oil
najzdrowszy olej hmm kiedys czytalam ze wcale taki dobry on nie jest
http://www.stopkillingmyk...a-rapeseed-oil/ |
|
|
|
|
misia0101
Super gaduła
Pomogła: 6 razy Wiek: 42 Dołączyła: 22 Mar 2011 Posty: 368 Skąd: Bikinibroek
|
Wysłany: Czw Lut 16, 2012 8:27 pm
|
|
|
jest na 100% w ah. mala buteleczka (plastikowa) z murzynkiem na polu rzepaku (odrazu mowie smakuje - nie jak polski rzepak :/ , dziwny jakis smak) |
_________________ Ik Ben Er Klaar Voor.... trochę żółtego koloru na tym wiecznie szarym forum. |
|
|
|
|
AnLee
Nieśmiały użytkownik Immer moed
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 06 Paź 2008 Posty: 92 Skąd: Friesland
|
Wysłany: Czw Lut 16, 2012 8:39 pm
|
|
|
ciekawy artykul i w polowie niezgdiny z prawde niestety. Po pierwsze Kanada to kraj rzepaku GMO, po drugie po czesci moge zgodzic sie z tworca, ze kiedys olej rzepakowy powodowal takie zmiany, a zwiazane to bylo z zawartoscia kwasu erukowego. W chwili obecnej na tereni Europy zakupic mozna do uprawy jedynie rzepak tzw. 00, gdzie zawartosc kwau erukowego nie przekracza 0.2 %, dochodzi do tego takze znacznie obnizona zawartosc glukozynolanow. Po trzecie do hodowli weszly odmiany hybrydowe, ktore zawieraja duze ilosci omega 3 i omega 6, czyli to co dostajemy w rybkach dodatkowo jest to jeden z najlepszych olei do spozywania na surowo i do smazenia, chodzi tutaj o tzw. NNKT. Alez sie rozpisalam, wiec jak ktos ma ochote uslyszec wiecej to sluze pomoca na tym zakoncze, bo was zanudze |
_________________ Pro captu lectoris, habent sua fata libelli |
|
|
|
|
angelika30
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Lut 16, 2012 8:43 pm
|
|
|
jagodka napisał/a: | sprawdz w sklepach u turka a najlepiej w jakims indyjskim lub pakistanskim, tam napewno znajdziesz Canola Oil
najzdrowszy olej hmm kiedys czytalam ze wcale taki dobry on nie jest
http://www.stopkillingmyk...a-rapeseed-oil/ | no czytalam twoj link...juz sama nie wiem w programie ,,,wiem co jem''' polecili ten olej jako najlepszy i najzdrowszy do smazenia,,ale dzieki wszystkim napewno poszukam tam gdzie proponujecie zobaczymy co to za olej:)dziekuje
[ Dodano: Czw Lut 16, 2012 9:57 pm ]
AnLEE masz racje!!! http://polki.pl/odzywianie_artykul,10014109.html |
|
|
|
|
jagodka
Gaduła nad gadułami :-) zona udomowiona
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 06 Kwi 2010 Posty: 601 Skąd: HAGA
|
Wysłany: Czw Lut 16, 2012 10:09 pm
|
|
|
AnLee, ja nie jestem specem w tym wiec jedynie polegam na opinii innych Ty wygladasz na kogos obeznanego w temacie wiec pisz wiecej
Olej rzepakowy moze rzeczywiscie jest zdrowy, moja mama czesto uzywala oleju rzepakowego na przemiaz ze slonecznikowym - ja sie trzymam slonecznikowego i oliwy |
|
|
|
|
rohan
Gaduła rohan
Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Lis 2011 Posty: 149 Skąd: Helmond
|
Wysłany: Pią Lut 17, 2012 12:28 pm
|
|
|
mysle, ze najzdrowsza jest oliwa. a na pewno najsmaczniejsza z goraca bagietka :PPP |
_________________ polak polakowi polakiem |
|
|
|
|
angelika30
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Lut 17, 2012 3:45 pm
|
|
|
oliwa nawet z drugiego tloczenia jest najgorsza do smazenia...a slonecznikowy spala sie szybko na patelni tak mowia experci:):) ale co tu duzo pisac kazdy uzywa tego czego chce bijna weekend!!! |
|
|
|
|
|