Czy polski urząd skarbowy ma kontakty z holenderskim? |
Autor |
Wiadomość |
Fegelein
Super gaduła
|
Wysłany: Nie Kwi 08, 2012 11:05 am Czy polski urząd skarbowy ma kontakty z holenderskim?
|
|
|
Hej,
pracowałem w Holandii i się z nią rozliczyłem. Teraz czas na Polskę.
Wiem, że nie obowiązuje zasada podwójnego opodatkowania i ze względu na to, że mieszkam w PL muszę się i tak rozliczyć (tzn. wykazać dochód).
Ale jak tego nie zrobię to skąd polski fiskus będzie wiedział czy pracowałem w Holandii czy nie? Czy holenderski US przesyła dane do polskiego? Nie chciałbym po prostu ujawniać dochodów bo nie ma po co.
W Polsce nie pracowałem, więc tutaj nie mam żadnych dochodów - jedyne miejsce zarobku to Niderlandy.
Słyszałem różne opinie - w biurze, którym się rozliczałem kobieta powiedziała, że holenderski urząd nie ujawnia kto pracował w Holandii, ale w innym biurze powiedziano mi, że w Koninie powstała komórka fiskusa do spraw z Holandią i tam sprawdzają wyrywkowo... kontaktując się z US w Holandii.... |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
|
|
|
|
Fegelein
Super gaduła
|
Wysłany: Nie Kwi 08, 2012 2:38 pm
|
|
|
Czyli wygląda na to, że lepiej wykazać dochód
Dużo osób tego nie robi jednakże i nic im się nie dzieje, hmmm. Trzeba się zastanowić. |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Nie Kwi 08, 2012 5:32 pm
|
|
|
Witam,
Zacznij od tego tematu :
http://www.niedziela.nl/f...?t=8298&start=0
Tam znajdziesz odpowiedz na swoje pytanie ... |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
beti40
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Kwi 09, 2012 8:32 am
|
|
|
to znaczy ze po 5 latach ulega przedawnieniu nie rozliczenie sie z dochodow z holandi w polsce |
|
|
|
|
Mathnl
Gaduła nad gadułami :-)
|
|
|
|
|
Fegelein
Super gaduła
|
Wysłany: Nie Kwi 15, 2012 5:32 pm
|
|
|
Hmm niezbyt to radosne, no cóż... ujawnię dochody :C
Dzięki za pomoc |
|
|
|
|
stroopwafel
Mega gaduła Debesciak
Pomógł: 8 razy Dołączył: 11 Lis 2009 Posty: 1162 Skąd: Noord Holland
|
Wysłany: Wto Mar 26, 2013 10:37 pm
|
|
|
Czy jesli masz dlugi w urzedzie skarbowym w PL oczywiscie mozna zostac zgarnietym na lotnisku w PL ? |
|
|
|
|
YANNOSICK
Super gaduła Cogito ergo sum
Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Sie 2007 Posty: 389 Skąd: Zeeland
|
Wysłany: Śro Mar 27, 2013 12:09 pm
|
|
|
nieee |
_________________ If You always follow, You will never lead. |
|
|
|
|
stroopwafel
Mega gaduła Debesciak
Pomógł: 8 razy Dołączył: 11 Lis 2009 Posty: 1162 Skąd: Noord Holland
|
Wysłany: Śro Kwi 24, 2013 11:00 am
|
|
|
Jestem 9 lat poza PL tzn nie mam tam dochodow i od bodajze 3 lat nawet nie mam tam meldunku ale na moj ostatni adres przychodza jakies pisma z US. Czy to moze chodzic o to ze musze sie rozliczyc? Nigdy sie nie rozliczalem z dochodow za granica i dlatego tez pytalem o lot samolotem bo nie wiem czy ryzykowac zeby mnie nie zgarneli. |
|
|
|
|
|