Ślub-Świadkowie |
Autor |
Wiadomość |
marjah
Poczatkujacy panikara
|
Wysłany: Wto Lut 07, 2012 9:23 pm Ślub-Świadkowie
|
|
|
Witam was serdecznie.
Postanowiłam wziąć ślub z moim narzeczonym. Ja jestem Polką , on Holendrem.
Jeżeli chodzi o sprawy papierkowe to to jest załatwione, chociaż jeżeli moglibyście mi napisać czy do cywilnego ślubu trzeba mieć paszport czy dowód czy jest to obojętne? Europejski akt urodzenia i potwierdzenie wolnego stanu cywilnego juz mam.
Pytanie jakie mi się nasuwa odnosi się do roli świadków.
Czy mogę w takim wypadku wybrać sobie za świadkową przyjaciółkę, również mieszkającą w Holandii , pracującą ale z polskim obywatelstwem? Jakie dokumenty wtedy by potrzebowała?
Dziękuję serdecznie, z góry za odpowiedzi, pozdrawiam i życzę milego wieczorku. |
|
|
|
|
Mathnl
Gaduła nad gadułami :-)

|
Wysłany: Wto Lut 07, 2012 9:42 pm
|
|
|
marjah napisał/a: | Czy mogę w takim wypadku wybrać sobie za świadkową przyjaciółkę, również mieszkającą w Holandii , pracującą ale z polskim obywatelstwem? Jakie dokumenty wtedy by potrzebowała? |
Paszport swiadka. |
|
|
|
|
allegrorx89
Nieśmiały użytkownik
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 03 Gru 2011 Posty: 79
|
Wysłany: Wto Lut 07, 2012 11:19 pm ;)
|
|
|
Jest to obojętne, może być paszport lub dowód osobisty;) |
|
|
|
|
andevi
Super gaduła
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 29 Wrz 2008 Posty: 326
|
Wysłany: Śro Lut 08, 2012 8:58 am
|
|
|
Co do dokumentów dla świadka z Polski, to się nie orientuję. Naszymi świadkami byli członkowie holenderskiej rodziny męża.Potrzebowali tylko dokumentu toższamości. Podejrzewam, że od Polaków też tylko dowodu/paszportu będą w urzędzie wymagać:)
Natomiast co jest ważne, wszystkie dokumenty musisz złożyć już na dwa miesiące przed wyznaczoną datą ślubu, i świadkowie muszą się wtedy też stawić i papierki podpisać. Weź też z ambasady zaświadczenie, że według polskiego prawa będziesz po ślubie nosić nazwisko męża albo dwuczłonowe, inaczej wpiszą Ci automatycznie Twoje panieńskie do nowych dokumentów, a zmiana nazwiska wówczas jest i kosztowna (notarialnie w Polsce!), i czasochłonna. |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Śro Lut 08, 2012 9:29 pm
|
|
|
andevi napisał/a: | Natomiast co jest ważne, wszystkie dokumenty musisz złożyć już na dwa miesiące przed wyznaczoną datą ślubu, i świadkowie muszą się wtedy też stawić i papierki podpisać. |
swiadkowie nie musza sie stawic... moj brat byl moim swiadkiem... i stawil sie dopiero na sam slub... z reszta brat meza, ktory rowniez byl swiadkiem tez nie byl z nami w urzedzie skladac dokumenty
potrzebna jest tylko kopia dowodu lub paszportu, obywatelstwo swiadka nie ma znaczenia... przeslalam bratu mailem dokument, ktory musial podpisac i on mi mailem podpisany dokument odeslal. Wydrukowalam i pani w urzedzie nie robila problemow, wazne by podpis zgadzal sie z podpisem w paszporcie. |
|
|
|
|
marta30
Poczatkujacy Marta30
|
Wysłany: Pon Kwi 16, 2012 9:25 pm ile kosztuje koscielny w Holandii
|
|
|
Tak, w przypadku cywilnego w Holandii swiadkiem moze byc Polka. Ja mam nawet przyjaciolke ktora mieszka w Polsce i jest moim swiadkiem I potrzebowalam tylko kopie jej paszportu.
post czesiowo edytowany
spamujesz forum jednym pytaniem w roznych tematach |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pon Kwi 16, 2012 10:16 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|