NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Gochna H
Śro Maj 23, 2012 10:51 pm
emerytura w nl
Autor Wiadomość
Beata507 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Śro Maj 23, 2012 8:34 pm   emerytura w nl

witam, mam pytanie odnosnie emerytury w nl , otoz sprawdzalam na pensionen nl ile wychodzi mi ze bede miala emerytury i wychodzi ze okolo 450 e, wydaje sie troche malo ale chcialam spytac czy to moze sie zgadzac,dodam ze mam 40 lat , w nl pracuje od czterech lat wtym pierwsze 2 lata przez uitzenburo a ostatnie 2 lata na stalym kontrakcie. Dodam ze nic sama nie oplacam dodatkowo , pozatym co odprowadza pracodawca,bardzo prosze o pomoc w odpowiedzi na moje pytanie

Microfast
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Śro Maj 23, 2012 9:42 pm   

zeby nie zakladac nowego tematu mam podobne pytanie moze :)

czy żeby dostać emeryture w holandii trzeba samemu coś opłacać? pracuje tu 2 lata ale nic nie opłacam na emeryture czy coś podobnego. Od czego zależy ile będe dostawać emerytury po 65 roku życia ?

jedrzej2225 
Mega gaduła

Wysłany: Śro Maj 23, 2012 10:41 pm   

Trochę ręce opadają jak pojawiają się coraz to nowe posty dotyczące emerytury. A wystarczy trochę poczytac (choćby temat emerytura).Może jeszcze raz emerytura państwowa AOW należy się kazdemu pracującemu lub mieszkajacemu (zameldowanie) w Holandii.Za kazdy rok pracy otrzymuje sie prawo do 2% podstawy. Pracując/mieszkając w NL przez 50 lat otrzymuje się 100% AOW.Na dzień dziejszy jest to kwota w przybliżeniu 900 euro miesięcznie (716 euro lub ponad 1100 euro w zależności czy samotny czy z małzonkiem). Czyli mozna sobie w przybliżeniu obliczyć swoje AOW.Aby w przyszłości otrzymac AOW nie trzeba nic dodatkowo opłacać bo opłaty są częścią składową podatku dochodowqego.
Ostatnio zmieniony przez jedrzej2225 Śro Maj 23, 2012 10:48 pm, w całości zmieniany 1 raz  

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Śro Maj 23, 2012 10:47 pm   

Beata507, gdybys pracowala do emerytury w NL to bedziesz miala +/- 60% podstawowej emerytury jak przysluguje w NL . Czyli na dzien dzisiejszy jest to 718 euro jesli jestes mezatka wiec gdy osiagniesz wiek emerytalny dostaniesz 430 € brutto .
Microfast, nie musisz ale mozesz oplacac dodatkowa skladke . kazdy pracujacy i/lub zameldowany w NL ma prawo za kalendazowy ( pelny ) rok 2% emerytury .
tak P.S.
na forum temat emerytur czyli AOW jest szeroko omowiony , wystarczy poszukac

[ Dodano: Sro Maj 23, 2012 10:48 pm ]
ponizej stawki
http://www.rijksoverheid....s-mijn-aow.html

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Śro Maj 23, 2012 10:51 pm   

http://forum.niedziela.nl/viewtopic.php?t=29024

( ͡° ͜ʖ ͡°).

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi