Emerytura -kilka pytań |
Autor |
Wiadomość |
Alutka
Super gaduła
Pomogła: 5 razy Wiek: 57 Dołączyła: 06 Sty 2007 Posty: 324 Skąd: Lelystad
|
Wysłany: Nie Lut 08, 2009 11:50 am Emerytura -kilka pytań
|
|
|
Witam,czytałam i przeglądałam nie znalazłam konkretów na moje pytania .
Jezeli przepracuję łacznie np 7 lat przez biura pośrednictw to mam prawo do świadczeń emyrytalnych ? Jest wielu Polaków pracujących tutaj kilka lat po czym wracają do Polski
nie są tu zameldowani czy mają oni prawo do świadczeń emerytalnych kiedyś?
Pozdrawiam |
|
|
|
|
kasiakiko
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Nie Lut 08, 2009 11:54 am
|
|
|
masz prawo do świadczeń tylko w przypadku, gdy pracodawca odprowadzał składki lub masz indywidualny plan emerytalny w polsce i opłacasz go osobiście, tak mnie kiedyś poinformowano.. |
|
|
|
|
Alutka
Super gaduła
|
Wysłany: Nie Lut 08, 2009 11:59 am
|
|
|
Czy pracodawca ma obowiązek odprowadzać takie składki? jak to jest w praktyce?
Proszę o odpowiedzi na moje pytania fachowców lub osoby które są pewne swojej odpowiedzi.
Dlatego napisałam to w tej rubryce a nie w pogaduchach . |
|
|
|
|
kasiakiko
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Nie Lut 08, 2009 12:05 pm
|
|
|
w takim razie bardzo przepraszam, że chciałam pomóc, myślę, że fachową poradę uzyskasz u prawnika, a nie na ogólnodostępnym forum..jeźeli pracodawca nie opłacał ci składek to nie masz prawa do świadczeń! mój pracodawca twierdzi, że nie ma takiego obowiązku i wiem, że na emeryturę z lat przepracowanych przez pośrednika nie mogę liczyć, tylko na to co sama opłacam sobie prywatnie w Polsce. |
|
|
|
|
Alutka
Super gaduła
|
Wysłany: Nie Lut 08, 2009 12:08 pm
|
|
|
Myślę że jest tutaj na Niedzieli wielu mądrych ludzi i fachowców z różnych dziedzin.
Wiele razy się o tym przekonałam .Jeśli Cię uraziłam przepraszam. |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Nie Lut 08, 2009 12:18 pm
|
|
|
Moje HR mowilo, ze Pension-plan (fundusz emerytlany) jest nieobowiazkowy i bez tego dostaje sie jakas glodowa emeryture (bodajze, pod warunkiem przepracowania conajmniej 10 lat). |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
jedrzej2225
Mega gaduła
Pomógł: 13 razy Dołączył: 04 Lis 2007 Posty: 1147 Skąd: Purmerend
|
Wysłany: Nie Lut 08, 2009 1:46 pm
|
|
|
Oczywiscie masz prawo do emerytury za ten okres (emerytury podstawowej)Składki na to świadczenie sa przekazywane bezposrednio do Belastingu.Emerytura w Polsce obejmie więc także te lata które przepracowałaś w NL,czy innym kraju Unii.Za te 7 lat będziesz otrzymywała chyba 14% (2% za każdy rok) podstawy emerytury.Będzie Tobie wypłacana przez ZUS jako część polskiej emerytury.Najlepiej dowiedzieć sie w ZUS jakie dokumenty są potrzebne do tego,bo ZUS owa emeryturę ściąga z holenderskiego odpowiednika.Nie jest potrzebne zameldowanie w Holandii,wystarczy samo wykonywanie pracy no i oczywiście płacenie podatku,w tym składek. |
Ostatnio zmieniony przez jedrzej2225 Nie Lut 08, 2009 1:49 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
goovi
Poczatkujacy goovi
|
Wysłany: Sob Lut 06, 2010 1:41 pm Re: Emerytura -kilka pytań
|
|
|
Alutka napisał/a: | Witam,czytałam i przeglądałam nie znalazłam konkretów na moje pytania .
Jezeli przepracuję łacznie np 7 lat przez biura pośrednictw to mam prawo do świadczeń emyrytalnych ? Jest wielu Polaków pracujących tutaj kilka lat po czym wracają do Polski
Pozdrawiam |
Jesli pracuje pod agencje tymczasowa to zapomnij ze pozniej cos dostaniesFundusze emerytalne pozbywaja sie klijentow ktorzy maja na swoim koncie emerytalnym mala sume .Maja wtey obowiaze wyplacic skaldki na konto bankowe klijenta po uprzednim wyslanu do niego prosby o zgode. |
|
|
|
|
jedrzej2225
Mega gaduła
Pomógł: 13 razy Dołączył: 04 Lis 2007 Posty: 1147 Skąd: Purmerend
|
Wysłany: Sob Lut 06, 2010 4:54 pm Re: Emerytura -kilka pytań
|
|
|
goovi napisał/a: | Alutka napisał/a: | Witam,czytałam i przeglądałam nie znalazłam konkretów na moje pytania .
Pozdrawiam |
Jesli pracuje pod agencje tymczasowa to zapomnij ze pozniej cos dostaniesFundusze emerytalne pozbywaja sie klijentow ktorzy maja na swoim koncie emerytalnym mala sume .Maja wtey obowiaze wyplacic skaldki na konto bankowe klijenta po uprzednim wyslanu do niego prosby o zgode. | Ale za przeproszeniem ...... pisza co niektórzy.Wiele razy na forum był poruszany temat emerytury.Zameldowanie w NL ani to czy pracuje się 20,30 czy 3 lata,to za każdy przepracowany rok nabywa się 2% podstawy emerytury państwowej(AOW).Przechodząc w PL na emeryturę za okres przepracowania w innym kraju EU płaci dany kraj za pośrednictwem ZUS.Natomiast w przypadku Holandii fundusze emerytalne zajmują się emeryturą dodatkową (tak jak i w PL) i płacenie na nią składek nie jest obowiązkowe,chyba że dany zakład pracy ma w układzie zbiorowym (CAO) obowiązek współpłacenia z pracownikiem emerytury dodatkowej. |
|
|
|
|
anuka
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Sie 19, 2012 6:43 pm Sprawdzona informacja!!!!!
|
|
|
przestan spamowac forum
post usuniety umiescilas juz taki w innym temacie |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Nie Sie 19, 2012 7:32 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|