NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Gochna H
Pon Cze 25, 2012 4:34 pm
Pigułki Yasmin
Autor Wiadomość
Justyna100 
Poczatkujacy
justyna

Wysłany: Pon Cze 25, 2012 12:04 pm   Pigułki Yasmin

Witam wszystkie kobiety. Byłam dzisiaj u lekarza po pigułki i zapisał mi Yasmin, bez żadnych pytań bez niczego. Wcześniej brałam Midiane z polski. Poczytałam troche w internecie o tych pigułkach i jestem przerażona, bo maja zła ocene, pisza ze sa nawet przypadki śmiertelene po tych pigułkach. Czy któras z was brałaa moze ten Yasmin i moze sie wypowiedziec naten temat i mnie troche uspokoic albo przekonac w moich obawach. Pozdrawiam

mamqa 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Pon Cze 25, 2012 12:30 pm   

Ogólnie jak poczytasz o tabletkach anty to się dowiesz dwóch rzeczy:
1. że lekarze powinni zrobić badanie na poziom hormonów i na tej podstawie dobierać tabletki
2. że lekarze z powodów oszczędności nie robią tych badań (nie kierują na nie) i zapisują tabletki w ciemno (a w sumie na podstawie ogólnej kondycji zdrowotnej i wieku pacjentki) i jeśli pacjentka źle się po danych czuje to zmieniają na inne - i tak do skutku.
Tak miałam i w Polsce i w Niemczech tak mam i teraz.
Obecnie biorę Ethinylestradio i w sumie nie są złe tylko pod koniec cyklu nastroje mam zmienne jak kobieta w ciąży, hehe ;)
Yasmin'ów nigdy nie brałam ale pamiętam że w Polsce koleżanki brały (ja wtedy miałam Cilest i te mi bardzo odpowiadały).

Hera 
MODERATOR
Hera

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Pon Cze 25, 2012 2:05 pm   

Ja odpowiem tak - zgadzam się z Mamqa co to tych badan - bralam tabletki antykoncepcyjne x czasu (z przerwami 15 lat) i nikt mi nigdy żadnych badan nie robil, a tabletki przepisywane były metodą prób i błędów. Czyli jak źle się czulam po jednych to dawali inne i tak się to kręciło.'
W sumie tylko dwa rodzaje tabletek mi nie podeszły, ale n ie pamiętam ich nazw.
Pamiętam że ostatnio bralam Yasmin i nic złego mi się nie działo. Dralam je i w PL i w NL.
Zadnych bólo głowy, żadnych plamien międzyokresowych, miesiączka terminowa jak z zegarkiem w ręku, zadnego tycia czy czegoś tam jeszcze.
To, czy tabletki będą dla ciebie dobre nie zadecyduje opinia na ich temat w internecie ale reakcja twojego organizmu
Jutro będzie lepszy dzień

Aise 
Nieśmiały użytkownik

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Pon Cze 25, 2012 2:45 pm   

Kazda ingerencja farmakologiczna może mieć efekty uboczne i zależy to od tak wielu czynników, że trudno przewidzieć cokolwiek a priori. Śmiertelne zejścia zdarzają się także po aspirynie.
Teoretycznie zaleca się badania aby upewnić się co do zdrowia pacjentki, kontrolować co pół roku wpływ tabletek na jej gospodarke hormonalną etc; w praktyce odsetek poprawnie 'dopasowanych' tabletek nie jest znacząco większy po wykonaniu badań hormonalnych. Badania naukowe w tym kierunku są bardzo trudne. Istnieja pewne ogolne zasady:
1. przepisuje sie jak najmniejsze dawki estrogenow
2. dobiera sie typ progesteronu do ew. problemow (tradzik, hirsutyzm, nieregularne miesiaczki, PCOS etc)
Efektem jaki zarzuca się Yasmin jest zakrzepica po dlugoterminowym uzywaniu tego produktu. Problem z tym argumentem jest taki ze choroby krazenia u kobiet sa bardzo zle zrozumiane z puktu widzenia medycznego, nie wiadomo jak i dlaczego wystepuja i z jakimi ojawami i przczynami je laczyc... przez wiele lat badania prowadzono tylko u mezcyzn, bo kobiecy cykl hormonalny rujowal statystyki.
Sama biore Yasmin i czuje sie na nich OK. To nie znaczy ze beda OK dla kazdego, jak Hera napisala - dla mojej psiapsioly Yasmin byl droga przez meke.

Jesli nie pasuja Ci tabletki zawsze mozesz poprosic o zmiane na inne.

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Pon Cze 25, 2012 4:33 pm   

Justyna100,

na forum jest temat w ktorym umieszczamy wszystko co zwiazane z pigulkami antykonc.

http://www.niedziela.nl/forum/viewtopic.php?t=1348
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pon Cze 25, 2012 4:34 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi