Prośba o sugestie / porady w sprawie meldunkowej. |
Autor |
Wiadomość |
bezimienny
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lip 10, 2012 1:39 pm Prośba o sugestie / porady w sprawie meldunkowej.
|
|
|
Witam,
Czy mógłby ktoś sprawdzić mój tok rozumowania w sprawach „organizacyjnych” w NL.
Potrzebne / niezbędne dokumenty do tego aby móc rozwinąć skrzydła w kraju wiatraków :
URZĄD SKARBOWY
1. BSN do celów ewidencyjnych / podatkowych. Wydawany tylko dla osób z meldunkiem.
2. Sofi numer identyfikacji podatkowej ( taki polski NIP ) – wydawany dla ludzi nie posiadających meldunku.
URZĄD MIASTA
1. GBA – zgłoszenie pobytu w danej gminie ( MELDUNEK )
2. IND - rejestracja pobytu w Holandii związana z pracą.
Wydaje mi się, że na dzień dobry trzeba sobie to załatwić, aby czuć się w 100% równy z innymi ( czyt. możliwości ) na linii startu.
Natomiast moja sytuacja ma się następująco :
Jestem na kontrakcie agencyjnym, która w ramach tej umowy zapewnia ( za dodatkową opłatą ) mieszkanie / płacę za nie tygodniowo.
Dowiedziałem się, że agencja wykręca się na wszystkie sposoby, gdy wchodzi się na na temat zameldowania – przepustka na to aby człowiek przestał być tu duchem.
Czy ma może ktoś jakiś pomysł w jaki sposób mógłbym od nich uzyskać zgodę na zameldowanie mnie ?
Interesują mnie w tym miejscu jakieś mocne argumenty.
Generalnie potrzebuję meldunku do załatwienia spraw :
1. Bank Rabbabank – uittreksel Gemeente Bevolkings Register ( o to zostałem poproszony )
2. Korzystanie z INBURGERINGSCURSUS w gminie
3. Zarejestrowanie się w WONINGNET.
Dziękuję z góry za sugestie i pomysły.
Pozdrawiam Bezimienny. |
|
|
|
|
mbn
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Wto Lip 10, 2012 3:05 pm
|
|
|
Masz troche nieaktualne informacje. BSN to inaczej dawny Sofi. Meldując się w Gemeente pierwszy raz dostajesz go listownie po kilku dniach. To jest już wszystko, w IND nie ma sensu rejestrować się.
Natomiast żeby zameldować się, musisz mieć kontrakt na mieszkanie, nie wiem jak to wygląda w agencjach. |
Ostatnio zmieniony przez mbn Wto Lip 10, 2012 3:07 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze

Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Wto Lip 10, 2012 3:21 pm Re: Prośba o sugestie / porady w sprawie meldunkowej.
|
|
|
bezimienny napisał/a: | 2. Korzystanie z INBURGERINGSCURSUS w gminie |
dla obywateli UE takie kursy nie sa obowiazkowe i malo gmin do nich doplaca. |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
bezimienny
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lip 10, 2012 3:45 pm
|
|
|
mbn napisał/a: | Masz troche nieaktualne informacje. BSN to inaczej dawny Sofi. Meldując się w Gemeente pierwszy raz dostajesz go listownie po kilku dniach. To jest już wszystko, w IND nie ma sensu rejestrować się.
Natomiast żeby zameldować się, musisz mieć kontrakt na mieszkanie, nie wiem jak to wygląda w agencjach. |
Analizując to co napisałeś, nie wiem jak mam sobie odpowiedzieć na niżej postawione pytanie.
Jakim sposobem dostałem numer Sofi ( czyi dawny BSN ) nie dokonując wcześniej meldunku w Gemeente ?
Gdzie jest haczyk ?
[ Dodano: Wto Lip 10, 2012 3:56 pm ]
zaq napisał/a: | bezimienny napisał/a: | 2. Korzystanie z INBURGERINGSCURSUS w gminie |
dla obywateli UE takie kursy nie sa obowiazkowe i malo gmin do nich doplaca. |
Kursy są nie obowiązkowe --- prawda. Lecz w moim przypadku chcę nie obowiązkowo do nich przystąpić aby skorzystać z darmowej nauki języka holenderskiego.
cytat jeżeli chodzi o dofinansowanie w gminie AMSTERDAM :
Aanbod van de gemeente
De gemeente vindt het belangrijk dat iedereen in Amsterdam voldoende kennis heeft van de Nederlandse taal en de Nederlandse samenleving. De gemeente betaalt daarom uw inburgeringstraject en de examenkosten. U investeert tijd om de lessen te volgen en huiswerk te maken.
PS.
Czy ktoś próbował w ogóle zapisać się / uczęszczać / skończyć ten kurs w AMSTERDAMIE ? |
Ostatnio zmieniony przez bezimienny Wto Lip 10, 2012 3:58 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze

Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Wto Lip 10, 2012 4:04 pm
|
|
|
bezimienny, moze w Ams faktycznie jeszcze doplacaja. mi sie skojarzyl ten watek: http://www.niedziela.nl/f...pic.php?t=82102 |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
guust
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Wto Lip 10, 2012 7:21 pm
|
|
|
mbn napisał/a: | Masz troche nieaktualne informacje. BSN to inaczej dawny Sofi. |
jest to dosyc czesto pomawiana nieprawda.
Sofi numer jest to numer ewidencji podatkowej dla osob nie posiadajacych meldunku i pracujacych sezonowo w NL.
BSN to jest numer ewidencji podatkowej jak i rowniez gmiennej (GBA) wlasnie aby 'normalnie' funkcjonowac w NL - i wlasnie przyklady odbezimienny, sa trafne dla BSN, czyli bedac tu zameldowanym, mozna:
bezimienny napisał/a: | 1. Bank Rabbabank – uittreksel Gemeente Bevolkings Register ( o to zostałem poproszony )
2. Korzystanie z INBURGERINGSCURSUS w gminie
3. Zarejestrowanie się w WONINGNET. |
aczkolwiek w ING nie jest wymagany adres zamieszkania a tylko do korespondencji
Meldunku przez agencje nie zalatwisz i najlepiej jak przeniesiesz sie na 'swoje' lokum i wtedy bedziesz mial wszystko czego potrzebujesz.... |
|
|
|
|
Alutka
Super gaduła
Pomogła: 5 razy Wiek: 57 Dołączyła: 06 Sty 2007 Posty: 324 Skąd: Lelystad
|
Wysłany: Wto Lip 10, 2012 7:34 pm
|
|
|
Witam,
Oczywiście że jesli pracujesz to pewnie masz Sofi numer ,
Teraz musisz znalezc pokoj z zameldowaniem i załozyc konto bankowe
Nastepnie zgłaszasz się do IND -tzn dzwonisz tam podajesz dane i rezerwują Ci spotkanie
Na sugestie ze wcale nie musisz-odpowiadasz że chcesz (ułatwi Ci to zycie)
Nastepnie zapisujesz się do spoldzielni mieszkaniowej i wymieniasz prawo jazdy
na holenderskie , w miedzy czasie szukasz kursu językowego,
Pozdrawiam , |
|
|
|
|
|