NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jab bezpiecznie sprzedać auto?
Autor Wiadomość
kamil.holandia
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Wto Sie 07, 2012 9:00 pm   Jab bezpiecznie sprzedać auto?

Witam,
W Holandii jak wiadomo nie obowiązuja umowy kupna-sprzedaży pomiedzy osobami fizycznymi (prywatnymi). Jak bezpiecznie dokonać sprzedaży auta? Czy zapraszać potencjalnych klientow do domu i tam liczyc pieniadze? Jesli tak to kiedy klient dostaje do reki dokumenty auta - od razu czy bezpieczniej na poczcie? A moze w ogole sprzedawać auto na poczcie? Pytam poniewaz sprzedaje autko za 10k eur i troche sie boje ze do domu przyjda ciemne typki (jakich tu sporo). Jak Holendrzy sprzedają auta i gdzie liczą gotówke?

Pozdrawiam

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Wto Sie 07, 2012 11:29 pm   

ja jak sprzedaje auto po dogadaniu sie itd jade z nowym kupcem na poczte on mi daje kase a ja papiery . przy przerejestrowaniu auta na poczcie po oddaniu papierow czakam na vrijwaringsbewijs . on daje mi ten papierek a ja jemu kluczyki .

zaq 
Mega gaduła
miszcz nad miszcze

Wysłany: Śro Sie 08, 2012 12:44 am   

jezeli macie konto w tym samym banku, to wybralbym przelew. ogladacie auto, zapraszasz na kawe, a w tym czasie kupujacy robi przelew przez internet. po dopiciu kawy kase masz na koncie i jedziecie na poczte. reszta jak u baileys:)

"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu

http://bynajmniej.net

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Śro Sie 08, 2012 6:43 am   

zaq, a jak nie ma srodkow na koncie to bank na drugi dzien wycfuje przelew lub kupujacy sam cofa przelew w ciagu 56 dni . Nie ufam przelewom . wole gotowke lub przy duzych sumach przelewanych na konto gwarancje bakowa.

zaq 
Mega gaduła
miszcz nad miszcze

Wysłany: Śro Sie 08, 2012 8:45 am   

wykonanego przelewu nie da sie cofnac. zeby ruszyc pieniadze z twojego konta, bank musi miec na to twoja zgode (lub jakis nakaz sadowy).

"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu

http://bynajmniej.net

YANNOSICK 
Super gaduła
Cogito ergo sum

Wysłany: Śro Sie 08, 2012 9:01 am   

Tak jak pisze zaq, przelew wykonany osobiscie jest nie do ruszenia. Ja zazwyczaj oddaje auto klientowi i czekam na przelew kiedy już dojdzie kasa na konto (czasem drugi lub trzeci dzień) wtedy wysyłam pocztą karte wozu.

kamil.holandia
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Śro Sie 08, 2012 4:20 pm   

baileys napisał/a:
ja jak sprzedaje auto po dogadaniu sie itd jade z nowym kupcem na poczte on mi daje kase a ja papiery . przy przerejestrowaniu auta na poczcie po oddaniu papierow czakam na vrijwaringsbewijs . on daje mi ten papierek a ja jemu kluczyki .

Dziekuje. Ta opcja jest chyba najlepsza. Troche nie ma gdzie przeliczyć waluty na poczcie, szczegolnie jak jest dużo ludzi. Jak sprzedawałem ostatnio autko to Pani mi zaplaciła w domu a ja ją zawiozłem na poczte no i tam juz reszta formalnosci. Dzieki pozdrawiam .

Odpowiedz do tematu