Przesunięty przez: Gochna H Sob Sie 11, 2012 11:03 am |
Brutto a netto, dodatek, umowa, gdzie się rozliczać |
Autor |
Wiadomość |
ax
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Sie 10, 2012 7:51 pm Brutto a netto, dodatek, umowa, gdzie się rozliczać
|
|
|
Witam, wszystkich
jestem w pracy w Holandii w cukiernii, ale kwestia finansowa w mojej firmie jest owiana wielką tajemnicą przez każdego dlatego proszę o pomoc
mam 22lata,
pracuje 6 dni po 8-9h
mam umowę [niby umowa zlecenia czy umowa o prace, ale nie taka z pełnymi składami] na okres 6 tygodni - do połowy sierpnia, na umowie napisane było iż brutto dostaje 8,84E, na pierwszej wypłacie obliczyłam, że mam 6.25E netto czyli na ręke.
obliczając 6,25/8,84 = to 70% czyli zabierane mi jest 30% od brutto
moje pytanie brzmi:
na co ile aż tyle podatku? czy jeśli mam podatek 30% mam jakaś inną umowę, czy mogę być zatrudniona jako student? [sama dokładnie nie wiem]
czy mimo tego iż bedę pracowała tu lipiec/sierpień obowiązuje mnie dodatek wakacyjny?
jak naliczyć dodatek wakacyjny? - słyszałam, że 8% od każdej wypłaty miesięcznej.
czy odrazu po zakończonej pracy mam prawo ubiegać się u pracodawcy o wypłatę dodatku odrazu? bo czytałam, że to jest wypłacane raz w roku w maju, jeśli tak to jak mi go pracodawca da skoro nie chciał ode mnie numeru konta bankowego.
czy jeśli jestem zatrudniona na jakaś tam umowę studencką dostane zwrot podatku, jeśli tak to jakiej wysokości będzie ten zwrot? wiem że jeśli byłabym zatrudniona jako student, to będzie ona bardzo niski 20-30 euro [więc to się nie opłaca rozliczać w Holandii bo tu firmy biorą za to 30-40E, może mnie rozliczyć z holenderską skarbówką firma w Polsce], ale jeśli normalnie jako pracownik na czas określony to może sięgnąć ok 1tys euro
czy nalezy rozliczać się i w polsce i w holandii czy wystarczy tylko w holandii?
proszę o odpowiedź kogs kto sie zna |
|
|
|
|
TenTyp
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Sie 11, 2012 10:37 am
|
|
|
Pracowalem w kilku krajach w UE na podstawie roznych umow ale jedna rzecz sie nigdy nie zmieniala... jesli nie przekroczylem odgornie ustalonego progu - a Ty nie przekroczysz - to zawsze dostawalem zwrot 100% zaplaconego podatku.
Gdybys byla zatrudniona na umowe studencka to powinnas dostawac 100% brutto do reki.
Wszystko wyzej z wlasnego doswiadczenia. Mam nadzieje, ze ktos Ci konkretniej odpowie. |
|
|
|
|
ax
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Sie 11, 2012 8:37 pm
|
|
|
dziękuje bardzo
jeśli ktoś coś wie więcej prosze o info |
|
|
|
|
suska
Mega gaduła Sex, rock and thea!
Pomogła: 34 razy Wiek: 36 Dołączyła: 24 Lut 2009 Posty: 2458 Skąd: Zoetermeer
|
Wysłany: Nie Sie 12, 2012 12:35 am
|
|
|
ax napisał/a: | obliczając 6,25/8,84 = to 70% czyli zabierane mi jest 30% od brutto |
Witamy w Holandii 32, 42 i 52% podatku!
Tutaj tak naprawde od pracodawcy zalezy ile podatku zostanie odprowadzone od Twojej wyplaty. Dopiero przy rozliczeniu rocznym urzad podatkowy patrzy na to, co w rzeczywistosci zostalo zarobione/zaplacone i ewentualnie wyrownuje sytuacja. Wiec na Twoim miejscu o nic bym sie nie martwila i po prostu rozliczyla na koniec roku
[ Dodano: Nie Sie 12, 2012 1:37 am ]
ax napisał/a: | czy mimo tego iż bedę pracowała tu lipiec/sierpień obowiązuje mnie dodatek wakacyjny?
jak naliczyć dodatek wakacyjny? - słyszałam, że 8% od każdej wypłaty miesięcznej.
czy odrazu po zakończonej pracy mam prawo ubiegać się u pracodawcy o wypłatę dodatku odrazu? bo czytałam, że to jest wypłacane raz w roku w maju, jeśli tak to jak mi go pracodawca da skoro nie chciał ode mnie numeru konta bankowego. |
Kazdemu nalezy sie dodatek wakacyjny, ale sa rozne sposoby na jego wyplacanie. Moze on byc zawarty w tygodniowej/miesiecznej wyplacie, wyplacony raz/dwa razy w roku w okresach wakacyjnych lub wyplacony po zakonczeniu wspolpracy. Najlepiej by bylo gdybys zapytala u zrodla, czyli u pracodawcy, ciezko powiedziec mi jak to wyglada w Twojej sytuacji... |
|
|
|
|
Special_K
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Paź 18, 2012 1:31 pm
|
|
|
Witam dostałem telefon w sprawie tej oferty. Czy to 6.25 to jest kwota już na ,,rękę'' ? I czy znacie tego pośrednika Jobs4europe ? Pozdrawiam http://www.jobs4europe.nl...erhoudsschilder |
Ostatnio zmieniony przez Special_K Czw Paź 18, 2012 1:32 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Czw Paź 18, 2012 2:55 pm
|
|
|
Special_K, to jest brutto stawka czyli bada jeszcze odejmowane podatki , itd . To jest stawka wiekowa . Czyli dla ludzi od 18 do 22 roku zycia . |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
jedrzej2225
Mega gaduła
Pomógł: 13 razy Dołączył: 04 Lis 2007 Posty: 1147 Skąd: Purmerend
|
Wysłany: Czw Paź 18, 2012 7:36 pm
|
|
|
Specjal K w linku który podałeś napisana jest stawka netto a więc po odliczeniu podatku.Od tego moze odejść ewentualnie ubezoieczenie zdrowotne i mieszkanie. Chociaż jesli wezmie się pod uwagę że wielu Holendrów myli brutto z netto to może być różnie. |
|
|
|
|
ewcia.pol
Mega gaduła
Pomogła: 15 razy Dołączyła: 19 Maj 2008 Posty: 1071 Skąd: GLD
|
Wysłany: Czw Paź 18, 2012 8:34 pm
|
|
|
tak to jest na reke czyli netto |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Czw Paź 18, 2012 9:09 pm
|
|
|
sorry nie doczytalam ze to netto |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
|
|