Zamknięty przez: Gochna H Pią Sie 17, 2012 12:43 pm |
Imort wlasnego auta z NL do PL |
Autor |
Wiadomość |
kamil.holandia
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Czw Sie 16, 2012 12:58 pm Imort wlasnego auta z NL do PL
|
|
|
Witam,
Mam autko w Holandii zarejestrowane na mnie (oczywiscie na zółtych tablicach) Chciałbym to auto zarejestrowac na siebie w PL. Czy musze kupowac próbne tablice i przechodzic procedure importową? Myslalem o tym zeby pojechac tym autem jako wlasciciel i przerejestrowac je w PL na polskie tablice. Nie wiem tylko czy musze zabrać holenderskie tablice rejestracyjne tego samochodu ze sobą do Holandii czy moge je zostawic na pamiątke i tylko zglosic w RDW ze auto zostało sprzedane poza granicami kraju (NL) Proszę o podpowiedź.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
darkis
Super gaduła
Pomógł: 5 razy Wiek: 53 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 360 Skąd: Venlo-Nijmegen
|
Wysłany: Pią Sie 17, 2012 10:11 am
|
|
|
Mialem podobna sytuacje tylko ze auto bylo zarejstrowana na Holandra,
autem na zoltych tablicach , pojechalem do Polski, auto przerejstrowalem na Polskie numery i potem z zaswiadczeniem ze auto jest zarejstrowane w Polsce mozna bylo auto wyrejstrowac, ...
Plusem jest to ze nie musisz wykupowac tablic wyjazdowych i ubezpieczenia( okolo 130 eur) zas minusem jest to ze dopiero jak zarejstrujesz auto w Polsce mozesz wyrejstrowac z NL, wiec podatek drogowy bedzie platny do momentu wyrejstrowania w NL... |
_________________ www.stalgorzow.pl |
|
|
|
|
kamil.holandia
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pią Sie 17, 2012 12:06 pm
|
|
|
Czy to musi byc jakies specjalne zaswiadczenie czy wystarczy kopia dowodu rejestracyjnego?
Czy tablice przejazdowe sa z ubezpieczeniem, czy moze trzeba je wykupic dodatkowo?
W niemczech tzw. zolte blachy posiadaja ubezpieczenie na 4 tygodnie (lub na dwa -nie pamietam).
Jesli za te 130 euro tablice przejazdowe maja ubezpieczenie to w sumie tez nie jest taka zla opcja. Czy orientujesz sie moze ile bede mogl jezdzic na tych tranzytowych? |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Pią Sie 17, 2012 12:43 pm
|
|
|
kamil.holandia,
Cytat: | Czy orientujesz sie moze ile bede mogl jezdzic na tych tranzytowych? |
14 dni
po co otwarles nowy watek ,bylo na forum zerknij http://www.niedziela.nl/f...ghlight=#107169 |
|
|
|
|
|