NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
ospa wietrzna u dziecka
Autor Wiadomość
bejb21 
Nieśmiały użytkownik
lulka21

Wysłany: Pon Kwi 22, 2013 4:24 pm   ospa wietrzna u dziecka

Witam mam pytanie czy jest tu ktos kogo dziecko chorowalo na ospe wietrzna w holandii dokladnie chodzi mi o to jak oni do tego podchodza bo jakies dwa tyg temu dziecko mojej opiekunki przechodzulo ospe i ona nie zglosila tego dla rodzicow zeby odizolowac na jakis czas zdrowe dzieci no i dzis odebralam malego od opiekunki juz z krostkami. Troche dziwi mnie to ze nie ma goraczki(na szczescie). To mojenpierwsze dziecko i jie bardzo wiem co mam robic czy odrazu leciec do lekarza i czy dziecko mimo ze nie ma goraczki mam puscic do opiekunki czy zostawic w domu?

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Pon Kwi 22, 2013 4:35 pm   

bejb21,

ospa wietrzna
czerwone plamki , grodki >> pecherzyk wypelniony plynem

Wanneer contact opnemen bij waterpokken?

Cytat:
Over het algemeen hoeft u uw huisarts niet te bellen als uw kind waterpokken heeft.

Bel wel als:
uw kind jonger is dan drie maanden;
u twijfelt of als u het niet vertrouwt;
u merkt dat uw kind steeds zieker wordt;
de koorts na drie dagen niet weggaat,
uw kind niet of te weinig drinkt,
uw kind steeds braakt,
uw kind suf wordt,
uw kind benauwd wordt of heel snel gaat ademen,
uw kind blijft huilen of gaat kreunen,
de huidskleur grauw wordt.

Cytat:
Meld de besmetting op school of op het kinderdagverblijf zodat andere ouders gewaarschuwd kunnen worden over een mogelijke besmetting.

Er zijn geen medicijnen die helpen tegen waterpokken. Ook geen medicijnen waar het sneller van overgaat. Wel kunt u een koelende vloeistof (lotio alba) op de vlekjes aanbrengen. Daardoor vermindert de jeuk en drogen de blaasjes sneller in. Lotio alba kunt u kopen bij uw drogist of apothe

http://thuisarts.nl/water...eft-waterpokken

i temat z forum

http://forum.niedziela.nl/viewtopic.php?p=193728

bejb21 
Nieśmiały użytkownik
lulka21

Wysłany: Pon Kwi 22, 2013 4:45 pm   

Dzieki gochna ale nie znam az tak dobrze holenderskiego i nie rozumiem wszystkiego

Gochna H 
MODERATOR

Wysłany: Pon Kwi 22, 2013 5:03 pm   

bejb21,

Z ospa Nie musisz '' isc'' do lekarza chyba ze stan dziecka sie pogorszy
kilkudniowa goraczka ,ktorej nie mozna zbic ,wymioty , ciezki urywany oddech,etc

Chorobe (waterpokken ) powinnas zameldowac w szkole lub przedszkolu

W aptece kupisz dla dziecka lotioALBA do smarownai tych pecherzykow
http://www.huidinfo.nl/lotio%20alba.html

podalm Ci link do starego tematu z forum tam tez o tym pisalismy

Cytat:
bo jakies dwa tyg temu dziecko mojej opiekunki przechodzulo ospe i ona nie zglosila tego dla rodzicow
no ...tak to sie nie robi

pozdrawiam i zdrowka zycze

bejb21 
Nieśmiały użytkownik
lulka21

Wysłany: Pon Kwi 22, 2013 6:22 pm   ospa wietrzna u dziecka

Jeszcze raz dziekuje ci gochna za odpowiedz. A co do tej opiekunki to rzeczywiscie mogla przynajmniej poinformowac ze ma chore dziecko z jednej strony dobrze ze moj maly teraz to przejdzie bo podobno male dzieci lzej znosza ospe a z drugiej to troche sie zdenerwowalam bo za dwa tyg lecimy di polski i troche to nie ns reke mam tylko nadzieje ze malemu sie nie pogorszy i bo odpukac narazie oprocz krostek nic mu nie dolega okaz zdrowia. I mam jeszcze jedno pytanie kiedy moge go puscic spowrotem do opiekunki do piatku ja msm wolne w pracy ale w piatek musze isc do pracy do kiedy dziecko zaraza?

krysta55 
Nieśmiały użytkownik

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Pon Kwi 22, 2013 6:26 pm   

Witam, akurat jakies 3 temu moje dzieci miały ospę. Jak to wyglądalo u nas. Ja dzwoniłam do lekarza bo: nie wiedziałam czy może chodzić do szkoły i jak długo musi zostać w domu oraz informację co mam robic gdy dziecko dostanie slabej gorączki, bo wyczytałam że absolutnie nie wolno podawać p/gorączkowych gdzie znajduje się aspiryna. Podawanie kwasu acetylosalicylowego (aspiryna) przy ospie może wywołać zespół Reye`a (bardzo ciężką niewydolnośc narządów wewnętrznych). Asystent powiedział że ewentualnie mogę podać paracetamol ale poinformował że paracetamol nie leczy ospy i kazał do czasu pęknięcia bąbelków siedzieć w domu, obciąć bardzo krótko paznokcie i pilnować by się nie drapało oraz stosować płyn p/ swędzeniu (ogólnie dostępny np http://www.waterpokkenschuim.nl/)
Bąbelki mogą również pojawić się na odbycie lub na narządach płciowych powodując bardzo bolesne oddawanie stolca lub moczu. Więc taki problem należy jak najszybciej zgłosić lekarzowi by przepisał specjalną maść do smarowania. Zdrówka życzę.
Przede wszystkim próbować unikać kobiet ciężarnych (płod może dostać ospy) i dzieci do 1r. Jak sama nazwa wskazuję ospa wietrzna przenosi się dzięki wiatrowi (powietrzem)więc dzięki czemu dziecko może zarażać w promieniu 10m.

bejb21 
Nieśmiały użytkownik
lulka21

Wysłany: Pon Kwi 22, 2013 6:37 pm   

Dzieki krysta55. To nasz pierwszy dzien i jak narzie jest ok mam nadzieje ze sie nie pogorszy. A gdzie mozna kupic ten plyn?

krysta55 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Pon Kwi 22, 2013 6:48 pm   

Obojętnie do jakiej drogerii lub apteki wejdziesz i zapytasz sie o "waterpokken" to wskażą ci jakiś preparat do smarowania, nie daj sie tylko nabrać na maść Menthol Gel to maść miętowa i po smarowaniu chłodzi ale piecze i szczypie.
ps wysyp ospy trwa około 6 dni. Wszystko przed tobą.
http://www.drogisterijnie...aterpokken.html ten z obrazka kupisz wszędzie VSN waterpokken. moja opinia jest dobry.

Gochna H 
MODERATOR

Wysłany: Pon Kwi 22, 2013 6:54 pm   

bejb21,

jesli dziecko bedzie mialo ( nie daj p.Boze ) temperature to podaj panadol w czopkach przyniesie szybka ulge (panadol zawiera paracetamol)

Cytat:
paracetamol nie leczy ospy
zdaje sie ze ospy nic nie leczy :028:

plyn kupisz tylko w aptece i zdaje sie ze jest z przepisu lekarza jesli na recepte to
z rana zadzwon do lekarza a po poludniu bedziesz mogla wybrac lek w aptece

bejb21 
Nieśmiały użytkownik
lulka21

Wysłany: Pon Kwi 22, 2013 6:54 pm   

A twoje dzieci ile czasu byly w domu?

krysta55 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Pon Kwi 22, 2013 7:05 pm   

Kiedy pojawiły się strupki poszły do szkoły.Syn był w domu 4 dni a córka 6 dni.
Gosia płyn jest do kupienia bez recepty- ogólnodostępny jedynie lekarz może przepisać maść gdy bąbelki pojawią się w miejscach intymnych.
Ostatnio zmieniony przez krysta55 Pon Kwi 22, 2013 7:07 pm, w całości zmieniany 1 raz  

bejb21 
Nieśmiały użytkownik
lulka21

Wysłany: Pon Kwi 22, 2013 7:09 pm   

A te pecherzyki kiedy zaczynaja sie pojawiac? Bo narazie to wyglada jak ukaszenie komara

[ Dodano: Pon Kwi 22, 2013 8:14 pm ]
Aha a jak z wychodzeniem na podworko to znaczy do wlasnego ogrodu mozna wypuscic dziecko jak nie ms goraczki czy lepiej jak bedzie siedzisl w domu. Teraz przy tej pogodzie ciezko utrzymac go w domu hehe

Gochna H 
MODERATOR

Wysłany: Pon Kwi 22, 2013 7:21 pm   

krysta55,

Cytat:
płyn jest do kupienia bez recepty-
dzieki za info tego nie wiedzialam

(ale jak to mowia, czlowiek cale zycie sie uczy i glupi umiera )

pozdrawiam

( ͡° ͜ʖ ͡°).

krysta55 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Pon Kwi 22, 2013 7:29 pm   

A może to jednak ukąszenie komara, komary się już pojawiły.
Nie panikuj okres wylęgania ospy to jakieś 2 tygodnie. Jeszcze nie wiadomo czy ospa, jedna krostka o niczym nie świadczy. Jeżeli dziecko zacznie gorączkować przy ospie to najlepiej skonsultuj się z lekarzem czy podać paracetamol czy nie. Ja się konsultowałam z moim ale wasz lekarz w waszym przypadku może mieć inne zdanie.
Dzieci na dwór nie wypuszcałam dopóki strupki się nie pojawiły by nie pozarazały sąsiadów za płotem.
Żródło wikipediia
mała, czerwona plamka, która zmienia się w
grudkę, a ta w
pęcherzyk wypełniony przejrzystym płynem, który mętnieje, tworząc
krostę, która zasychając zmienia się w
strup, odpadający od powierzchni skóry po kilku dniach.

Ewolucja ta trwa około 6 dni. Wystąpieniu wysypki często towarzyszy nasilony świąd. Wykwity pojawiają się przeważnie w 2-3 rzutach, dlatego bardzo często można zaobserwować je jednocześnie w różnych stadiach rozwoju (tzw. "obraz gwiaździstego nieba"). Najwięcej wykwitów występuje na tułowiu, a nieco mniej na twarzy i głowie oraz kończynach. Bardzo rzadko zajęte są dłonie i stopy. Zdarzają się również nieliczne wykwity na błonie śluzowej jamy ustnej, zwłaszcza podniebienia twardego i policzków.

bejb21 
Nieśmiały użytkownik
lulka21

Wysłany: Wto Kwi 23, 2013 7:27 am   ospa wietrzna u dziecka

Krysta55 raczej ukaszenie komara to to tez nie jest poniewaz jest tego za duzo moglabym sie zastanawiac czy to moze komar jakbym byla w polsce tam jest ich zdecydowanie wiecej. Noc na szczecie prEspalismy spokojnie krostek nie doszlo za duzo oby tak dalej.

Odpowiedz do tematu