Filet americana |
Autor |
Wiadomość |
mamqa
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 10 Cze 2009 Posty: 592
|
Wysłany: Czw Wrz 20, 2012 8:33 pm Filet americana
|
|
|
Mam pytanie czy ktoś orientuje się czy to smarowidło do chleba o nazwie filet american/a jeszt z surowego mięsa? Dzisiaj mi coś takiego powiedziała pewna francuska i chociaż do tej pory byłam przekonana że z surowego nie jest (z wędzonego? sama nie wiem, no ale na tatar mi to nie wygląda) to wolę zapytać, może ktoś z Was się orientuje? |
_________________ "Mam tylko jedno skrzydło
To prawie tak jak anioł" |
|
|
|
|
Bronka
Mega gaduła
Pomogła: 31 razy Dołączyła: 27 Maj 2010 Posty: 1086
|
|
|
|
|
mamqa
|
Wysłany: Sob Wrz 22, 2012 12:16 pm
|
|
|
Dziękuję. Czyli wychodzi na to ze z surowego...czyli moje półtora roczne maleństwo które po spróbowaniu u mamy zachciało tego samego jeszcze jest za małe... A może wiesz od którego roku życia dzieciom tu podają do chleba filet amerikana? W Polsce metkę dawałam od drugiego roku życia, to chyba mogę podobnie? |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Sob Wrz 22, 2012 12:50 pm
|
|
|
mamqa,
moim zdaniem nie powinno sie dzieciom podawac produktow z surowego miesa a metka i tatar niestety do takich sa zaliczane
Cytat: | Metka
Surowe mięso, z jakiego jest zrobiona może - niewłaściwie przechowywane - stać się pożywką dla niezwykle groźnych bakterii. Przede wszystkim jednak może być siedliskiem pasożytów wywołujących włośnicę. Z tego samego względu nie podajemy dzieciom tatara i carpaccia.
Nasza rada: Wykreśl z dziecięcej diety.
|
http://www.edziecko.pl/je...ie_dziecka.html |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Sob Wrz 22, 2012 12:51 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
mamqa
|
Wysłany: Sob Wrz 22, 2012 8:20 pm
|
|
|
Gochna H, ja wiem to co wkleiłaś, ale wiem też że kiedyś te dzieci zaczynają to jeść, w końcu moja starsza 10'cio latka też jest dzieckiem i co, też mam jej nie dawać? Wg. różnych ludzi to nawet dorośli nie powinni jeść takich rzeczy ale mimo wszystko jemy i lubimy, pytanie tylko od kiedy mogę to podać bezpiecznie dla żołądka? Ta moja starsza jest już na tyle duża że po prostu nie pamiętam od kiedy jej dawałam różne rzeczy, dzisiaj mama mi przez telefon mówiła że dawałam jej dopiero od piątego roku życia (mama mieszkała z nami), ale pewna nie jestem... aczkolwiek ma to sens (to co mówi mama) bo pamiętam że lekarz przestrzegał mnie żebym wędzonych ryb nie dawała jej przed ukończeniem trzeciego roku życia.
Skleroza w moim wieku to straszna rzecz |
|
|
|
|
andevi
Super gaduła
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 29 Wrz 2008 Posty: 326
|
Wysłany: Pon Paź 15, 2012 11:17 pm
|
|
|
Nie, nie jest robiony z surowego.To gotowana cielęcina albo wołowina. Z tym, że ostre przyprawy i konserwanty, więc i tak małemu dziecku bym nie dawała, podobnie jak wędliny tutejszej. Sama zrób, jak małej smakuje. Ugotuj schabik czy kurczaka, do blendera, przecier pomidorowy, troche ziół i masz. |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Pon Paź 15, 2012 11:31 pm
|
|
|
andevi napisał/a: | Nie, nie jest robiony z surowego.To gotowana cielęcina albo wołowina | od kiedy ???
Cytat: | Filet americain, préparé of steak tartare behoort tot de vleeswaren en wordt gemaakt van gemalen rauw mager rundvlees zoals biefstuk. |
http://nl.wikipedia.org/wiki/Filet_americain
http://www.kookse.tv/recept/verse-filet-americain |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
Ostatnio zmieniony przez baileys Pon Paź 15, 2012 11:32 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Bronka
Mega gaduła
|
|
|
|
|
ewcia.pol
Mega gaduła
Pomogła: 15 razy Dołączyła: 19 Maj 2008 Posty: 1071 Skąd: GLD
|
Wysłany: Wto Paź 16, 2012 5:50 am
|
|
|
Bronka napisał/a: | A to dobre, gotowane mieso i jeszcze w dodatku cielecina |
Haha dobry zart.
Smacznego dla wszystkich biednych dzieci ktorych rodzice tym chca karmic |
|
|
|
|
Bronka
Mega gaduła
|
Wysłany: Wto Paź 16, 2012 3:49 pm
|
|
|
Ps. Dla jasnosci " a, to dobre " powinnam byla napisac " a to ci heca" , zeby nie bylo zmylki - jasne ze americainse filet jest z surowego miesa wolowego takiego jak na tatar |
_________________ Fox- kolejny niechciany psiak do adopcji
https://www.olx.pl/oferta...html#eb5bd1b1c3 |
|
|
|
|
skasia
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Paź 29, 2012 10:47 pm
|
|
|
o tym moge wam duzo powiedziec, pracowalam przy tym g.... przez pare ostatnich lat, i jezeli chodzi o tatar to jest jeszcze z tego wszystkiego najzdrowszy, poniewaz tatar to prawie "czyste mieso", pozostale filet american to wiecej wody, majonezu, przypraw, barwnikow i wszystkich E jak miesa. A co do miesa to przewaznie jest to wolowina, oczywiscie surowa, dobrze zmielona. |
|
|
|
|
|