Zamknięty przez: Gochna H Śro Paź 10, 2012 12:15 am |
STŁUCZKA SAMOCHODU PL ZE SKUTEREM NL !!! |
Autor |
Wiadomość |
HYRHUR
Poczatkujacy Hyrhur
|
Wysłany: Czw Wrz 27, 2012 9:50 pm STŁUCZKA SAMOCHODU PL ZE SKUTEREM NL !!!
|
|
|
Kilka pytań:
1 . Co zrobić gdy kierowca Skutera na żółtych NL blachach spowoduje stłuczkę(z winy kierowcy skutera) z samochodem osobowym na PL blachach?
2.Dzwonić na Policję czy spisać umowę między sobą i zgłosić ubezpieczalni o zaistniałym fakcie.Nikomu się nic nie stało uszkodzeniu uległy tylko pojazdy.
3. Co zrobić gdy samochód uległ uszkodzeniu błotnika a Skuter nie jeździ?Dzwonić po policję i lawetę ?Czy można załatwić na własną rękę transport takiego Skutera?
4.Co jeżeli właścicielem pojazdu okazał się Polak a Skuter ubezpieczony jest w Holenderskiej Ubezpieczalni czy za spowodowanie stłuczki straci zniżki na samochód w Polsce?
5.Co zrobić by uzyskać odszkodowanie za zniszczenie samochodu ?Jakie warunki trzeba spełnić jeżeli samochód ubezpieczony jest w Polsce a Skuter w Holandii?
Pytam ponieważ miałem dzisiaj taką właśnie nie przyjemną sytuację i nie wiem co robić ten Chłopak nie robi problemów ale prosił bym nie zgłaszał sprawy na Policję by nie poleciały mu zniżki na samochód w PL. Nie wiem czy to ma w ogóle jakiś związek?Spisaliśmy między sobą taki dokument odnośnie zdarzenia ale nie wiem co mam dalej robić . Chciałbym uzyskać odpowiedzi na moje pytania i myślę ,że wtedy podejmę decyzję .
Błagam Pomóżcie!!!
Proszę o info nie wiem co robić - jestem w kropce - POMOCY!!! |
_________________ Hyrhur |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Czw Wrz 27, 2012 10:31 pm
|
|
|
HYRHUR,
zerknij do tych tematow moze okaza sie pomocne
http://www.niedziela.nl/f...pic.php?t=78712
http://www.niedziela.nl/f...bac189601d6f292
http://www.niedziela.nl/f...pic.php?t=32980
Cytat: | Jak wyglada standardowa procedura bedac poszkodowanym:
1.Zawsze wezwac Policje na miejsce wypadku aby okreslili sprawce (nie wymagane jedynie jezeli sprawcy zalezy na nie powiadamianiu ww. organu i placi gotowka na miejscu z duza "gorka", o ile oczywiscie nie ma zadnych rannych w wypadku).
2.Wypelnic dokumenty (formularz z ubezpieczenia sprawcy, wymienic sie "namiarami" - nie zapomnij sprawdzic)
3.Odholowac auto do garazu/mechanika.
4.Nic nie robic przy aucie do przyjazdu rzeczoznawcy.
5.Zadzwonic do ubezpieczalni sprawcy wypadku w celu umowienia spotkania z rzeczoznawca (osobista obecnosc obowiazkowa - osobiscie dogladasz ogledzin przez rzeczoznawce i wskazujesz ewentualne przeoczenia - pozwoli to pominac tzw. "second opinion". Jesli to mozliwe popros mechanika aby Ci asystowal i ewentualnie sprawdzal z Wami)
6.Po ustaleniu kwoty odszkodowania przez rzeczoznawce ustalasz z mechanikiem co ma byc zrobione/naprawione, w jakim terminie zostanie to zrobione i koncowy koszt uslugi (nie zapomnij, iz to Ty bedziesz musial najpierw sam zaplacic za naprawe a dopiero potem otrzymasz ustalona kwote przez rzeczoznawce)
7.W ciagu krotkiego okresu powinienes wyslac wypelniony wczesniej formularz do ubezpieczalni sprawcy. Moga przyslac kolejny formularz w celu opisania sytuacji, w ktorej mial miejsce wypadek, dolaczyc faktury, podac dane swojego rachunku bankowego i etc. Wypelnic to i odeslac.
8.Oplata i odbior auta z garazu/mechanika
9.Czekanie na przelew z ubezpieczalni sprawcy wypadku.
|
http://www.niedziela.nl/f...8e29bdf07e4628f |
|
|
|
|
HYRHUR
Poczatkujacy Hyrhur
|
Wysłany: Czw Wrz 27, 2012 11:13 pm hmm?
|
|
|
Dzięki za pomoc , ale czy przez to mam rozumieć ,że skoro nie wezwałem Policji i mamy spisane całe zdarzenie on "Zapłacił za nie wezwanie Policji" to i tak mam prawo wyegzekwować odszkodowanie za uszkodzenie mojego samochodu? I chodzi "Jemu" o te całe zniżki ,że niby jak zgłoszę do ubezpieczalni to mu polecą zniżki na ubezpieczeniu samochodu na Polskich blachach. Mi się wydaje ,że coś kręci czy stłuczka skuterem ma coś do zniżek na samochód zwłaszcza ,że skuter ubezpieczony jest w NL a jego samochód w PL. ?
Nie wiem co robić heh ... |
|
|
|
|
HYRHUR
Poczatkujacy Hyrhur
|
Wysłany: Pią Wrz 28, 2012 10:16 am
|
|
|
Hallo! Czy ktoś mi odpowie ... Proszę z góry Dzięki !!! |
|
|
|
|
YANNOSICK
Super gaduła Cogito ergo sum

Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Sie 2007 Posty: 389 Skąd: Zeeland
|
Wysłany: Sob Wrz 29, 2012 7:38 pm
|
|
|
Najprawdopodobniej miał nieubezpieczony skuter i tyle. Musiałby mieć olbrzymiego pecha aby polski ubezpieczyciel dowiedział się o szkodzie na innej polisie (tak się może stać jeżeli w obu krajach ubezpiecza pojazdy w tej samej firmie ale i wtedy jest mało prawdopodobne ). Ty za to zgłoś szkodę w swojej ubezpieczalni w PL a szybciutko przekonasz się,że warto było jednak zmienić blachy... |
_________________ If You always follow, You will never lead. |
|
|
|
|
HYRHUR
Poczatkujacy Hyrhur
|
Wysłany: Nie Wrz 30, 2012 2:06 am heh...
|
|
|
DZIĘKI ZA ODPOWIEDZ, SPRAWĘ ZGŁOSIŁEM JUŻ DO UBEZPIECZALNI, JA NIE PRACUJE W HOLANDII ANI NIE MIESZKAM WIĘC DLACZEGO MIAŁEM ZMIENIAĆ BLACHY ??? BYŁEM TUTAJ TURYSTYCZNIE Z DZIEWCZYNĄ NA URLOPIE I WŁAŚNIE WRÓCILIŚMY DO POLSKI.O STRONIE NIEDZIELA DOWIEDZIAŁEM SIĘ Z INTERNETU .I DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA POMOC I SZEROKOŚCI ŻYCZĘ .
wylacz capslock |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Wto Paź 09, 2012 10:19 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|