NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kurczak po surinamsku???
Autor Wiadomość
Rauf 
Gaduła

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 08 Mar 2008
Posty: 172
Skąd: Netherlands
Wysłany: Nie Mar 01, 2009 10:11 pm   Kurczak po surinamsku???

Witam,

Czy ktos orientuje sie moze w jaki sposob przyrzadza sie kurczaka po surinamsku??? Czego oni dodaja ze te kurczak ma taki lekko czerwony, przypalony kolor i ten super smak?? Dajcie znac

Pozdrawiam
 
 
MiniSmurfin 
Gaduła nad gadułami :-)


Pomogła: 40 razy
Dołączyła: 19 Kwi 2008
Posty: 733
Skąd: Alphen a/d Rijn
Wysłany: Nie Mar 01, 2009 10:22 pm   

Wpisz w wyszukiwarce "surinaamse kip" jest tego wiele. A ta przyprawa to kerrie = curry . Powodzenia :039:
 
 
 
Witch01 
Mega gaduła
Witch


Pomogła: 57 razy
Dołączyła: 14 Mar 2008
Posty: 1196
Wysłany: Nie Mar 01, 2009 10:36 pm   

Antilliaanse kip podobna kuchnia do surinamskiej ;-)

Dzien wczesniej wkladaja kurczaka do marynady.
Produkty:
2tl Djinten - 2 lyzeczki przyprawy (mielony kminek ale nie taki jak nasz)
2tl Zout 2 Laurierblad(2 lyzeczki soli,2 liscie laurowe)
1tl Peper 125gr margarine (1 lyzeczka pieprzu,125g margaryny)
3tl sambal oelek 1grote ui (3 lyzeczki sambal,1 cebula)
100ml ketjap manis 5tenen knoflook (100ml ketjap,5 zabkow czosnku)
2tl Laos 1rode paprika (2 lyzeczki laos 1papryka)
250ml water (250ml wody)

Te przyprawy kupisz w kazdym markecie.
Calego kurczaka pokroic i wlozyc do marynady,nastepnego dnia smazyc
Ostatnio zmieniony przez Witch01 Nie Mar 01, 2009 10:40 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Rauf 
Gaduła

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 08 Mar 2008
Posty: 172
Skąd: Netherlands
Wysłany: Nie Mar 01, 2009 10:40 pm   

Dzieki Witch01, sprobuje a ty robisz sama takiego kurczaka??

POzdrawiam
 
 
Witch01 
Mega gaduła
Witch


Pomogła: 57 razy
Dołączyła: 14 Mar 2008
Posty: 1196
Wysłany: Nie Mar 01, 2009 10:49 pm   

Nie robilam ale chce zrobic.Wiem,ze smaruja kurczaka w ketjap,wtedy ma taki ladny brazowy kolor.
 
 
majuga 
Super gaduła

Pomogła: 8 razy
Dołączyła: 31 Sie 2007
Posty: 362
Wysłany: Nie Mar 01, 2009 11:08 pm   

a mi sie przypala jak go posmaruje ketchup, nie wiem dlaczego :017:
 
 
Witch01 
Mega gaduła
Witch


Pomogła: 57 razy
Dołączyła: 14 Mar 2008
Posty: 1196
Wysłany: Nie Mar 01, 2009 11:10 pm   

majuga napisał/a:
a mi sie przypala jak go posmaruje ketchup, nie wiem dlaczego :017:


Nie ktchup tylko ketjap :-)
Mnie tez,moze na malym ogniu trzeba smazyc?
Ostatnio zmieniony przez Witch01 Nie Mar 01, 2009 11:10 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Dorisben 
Super gaduła

Pomogła: 10 razy
Dołączyła: 13 Cze 2007
Posty: 209
Skąd: Rotterdam
Wysłany: Nie Mar 01, 2009 11:20 pm   

a w Plusie jest gotowy taki kurczaczek. Mozna go sobie kupic...
 
 
 
majuga 
Super gaduła

Pomogła: 8 razy
Dołączyła: 31 Sie 2007
Posty: 362
Wysłany: Nie Mar 01, 2009 11:45 pm   

zbadam to w tym tygodniu:-)
 
 
Rauf 
Gaduła

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 08 Mar 2008
Posty: 172
Skąd: Netherlands
Wysłany: Pon Mar 02, 2009 6:32 pm   

nogi z kurczaka wlozyc do woka wypelnionego rozgrzanym olejem czy ino kapke tego oleju na atelnie i smazyc????
 
 
Witch01 
Mega gaduła
Witch


Pomogła: 57 razy
Dołączyła: 14 Mar 2008
Posty: 1196
Wysłany: Pon Mar 02, 2009 6:44 pm   

Chyba lepiej usmaz na patelni :039:
 
 
Rauf 
Gaduła

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 08 Mar 2008
Posty: 172
Skąd: Netherlands
Wysłany: Pon Mar 02, 2009 10:25 pm   

wlasnie wrzucilam to do tej marynaty i zobaczymy jutro co z tego wyjdzie ;) ale szczerze mowiac to ta margaryna wogole mi tam niepasuje, ani sie to rozpuscic niechce i plywaja takie gluty w misce , no coz jak napisze po skonsumowaniu tzn ze zyje ... jeszcze hehehe
 
 
Dorisben 
Super gaduła

Pomogła: 10 razy
Dołączyła: 13 Cze 2007
Posty: 209
Skąd: Rotterdam
Wysłany: Pon Mar 02, 2009 10:31 pm   

zobaczymy jutro czy jeszcze brdziesz zyl... :043:
Ja te w PLUSie kupuje przyprawione ale dodaje troche oleju i magii w plynie, potem je wstawiam do piekarnika i piekę. Dodam,ze kurczaczek jest juz w aluminiowej foremce...
 
 
 
Rauf 
Gaduła

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 08 Mar 2008
Posty: 172
Skąd: Netherlands
Wysłany: Pon Mar 02, 2009 10:35 pm   

wrzucilabym sobie go na metalowa blache i do piekarnika, hmm dobry pomysl a powiedz mi na ile stopni masz ten piekarnik rozgrzany i ile ci zajmuje to pieczenie czasu aha no i ta forme mam wysmarowac margaryna, polac olejem czy jak??? dodajesz cos do tej formy oprocz tluszczu???
 
 
Witch01 
Mega gaduła
Witch


Pomogła: 57 razy
Dołączyła: 14 Mar 2008
Posty: 1196
Wysłany: Pon Mar 02, 2009 10:38 pm   

Rauf napisał/a:
wlasnie wrzucilam to do tej marynaty i zobaczymy jutro co z tego wyjdzie ;) ale szczerze mowiac to ta margaryna wogole mi tam niepasuje, ani sie to rozpuscic niechce i plywaja takie gluty w misce , no coz jak napisze po skonsumowaniu tzn ze zyje ... jeszcze hehehe


Margaryna miala byc do smazenia a nie do marinade :033:

Pisze ze smazyc na tluszczu,potem dolac marynate i dusic pod przykryciem.
Ostatnio zmieniony przez Witch01 Pon Mar 02, 2009 10:48 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group