Kurczak po surinamsku??? |
Autor |
Wiadomość |
Rauf
Gaduła
Pomógł: 4 razy Dołączył: 08 Mar 2008 Posty: 172 Skąd: Netherlands
|
Wysłany: Nie Mar 01, 2009 10:11 pm Kurczak po surinamsku???
|
|
|
Witam,
Czy ktos orientuje sie moze w jaki sposob przyrzadza sie kurczaka po surinamsku??? Czego oni dodaja ze te kurczak ma taki lekko czerwony, przypalony kolor i ten super smak?? Dajcie znac
Pozdrawiam |
|
|
|
|
MiniSmurfin
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 40 razy Dołączyła: 19 Kwi 2008 Posty: 733 Skąd: Alphen a/d Rijn
|
Wysłany: Nie Mar 01, 2009 10:22 pm
|
|
|
Wpisz w wyszukiwarce "surinaamse kip" jest tego wiele. A ta przyprawa to kerrie = curry . Powodzenia |
|
|
|
|
Witch01
Mega gaduła Witch
Pomogła: 57 razy Dołączyła: 14 Mar 2008 Posty: 1196
|
Wysłany: Nie Mar 01, 2009 10:36 pm
|
|
|
Antilliaanse kip podobna kuchnia do surinamskiej
Dzien wczesniej wkladaja kurczaka do marynady.
Produkty:
2tl Djinten - 2 lyzeczki przyprawy (mielony kminek ale nie taki jak nasz)
2tl Zout 2 Laurierblad(2 lyzeczki soli,2 liscie laurowe)
1tl Peper 125gr margarine (1 lyzeczka pieprzu,125g margaryny)
3tl sambal oelek 1grote ui (3 lyzeczki sambal,1 cebula)
100ml ketjap manis 5tenen knoflook (100ml ketjap,5 zabkow czosnku)
2tl Laos 1rode paprika (2 lyzeczki laos 1papryka)
250ml water (250ml wody)
Te przyprawy kupisz w kazdym markecie.
Calego kurczaka pokroic i wlozyc do marynady,nastepnego dnia smazyc |
Ostatnio zmieniony przez Witch01 Nie Mar 01, 2009 10:40 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Rauf
Gaduła
Pomógł: 4 razy Dołączył: 08 Mar 2008 Posty: 172 Skąd: Netherlands
|
Wysłany: Nie Mar 01, 2009 10:40 pm
|
|
|
Dzieki Witch01, sprobuje a ty robisz sama takiego kurczaka??
POzdrawiam |
|
|
|
|
Witch01
Mega gaduła Witch
Pomogła: 57 razy Dołączyła: 14 Mar 2008 Posty: 1196
|
Wysłany: Nie Mar 01, 2009 10:49 pm
|
|
|
Nie robilam ale chce zrobic.Wiem,ze smaruja kurczaka w ketjap,wtedy ma taki ladny brazowy kolor. |
|
|
|
|
majuga
Super gaduła
Pomogła: 8 razy Dołączyła: 31 Sie 2007 Posty: 362
|
Wysłany: Nie Mar 01, 2009 11:08 pm
|
|
|
a mi sie przypala jak go posmaruje ketchup, nie wiem dlaczego |
|
|
|
|
Witch01
Mega gaduła Witch
Pomogła: 57 razy Dołączyła: 14 Mar 2008 Posty: 1196
|
Wysłany: Nie Mar 01, 2009 11:10 pm
|
|
|
majuga napisał/a: | a mi sie przypala jak go posmaruje ketchup, nie wiem dlaczego |
Nie ktchup tylko ketjap
Mnie tez,moze na malym ogniu trzeba smazyc? |
Ostatnio zmieniony przez Witch01 Nie Mar 01, 2009 11:10 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Dorisben
Super gaduła
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 13 Cze 2007 Posty: 209 Skąd: Rotterdam
|
Wysłany: Nie Mar 01, 2009 11:20 pm
|
|
|
a w Plusie jest gotowy taki kurczaczek. Mozna go sobie kupic... |
|
|
|
|
majuga
Super gaduła
Pomogła: 8 razy Dołączyła: 31 Sie 2007 Posty: 362
|
Wysłany: Nie Mar 01, 2009 11:45 pm
|
|
|
zbadam to w tym tygodniu:-) |
|
|
|
|
Rauf
Gaduła
Pomógł: 4 razy Dołączył: 08 Mar 2008 Posty: 172 Skąd: Netherlands
|
Wysłany: Pon Mar 02, 2009 6:32 pm
|
|
|
nogi z kurczaka wlozyc do woka wypelnionego rozgrzanym olejem czy ino kapke tego oleju na atelnie i smazyc???? |
|
|
|
|
Witch01
Mega gaduła Witch
Pomogła: 57 razy Dołączyła: 14 Mar 2008 Posty: 1196
|
Wysłany: Pon Mar 02, 2009 6:44 pm
|
|
|
Chyba lepiej usmaz na patelni |
|
|
|
|
Rauf
Gaduła
Pomógł: 4 razy Dołączył: 08 Mar 2008 Posty: 172 Skąd: Netherlands
|
Wysłany: Pon Mar 02, 2009 10:25 pm
|
|
|
wlasnie wrzucilam to do tej marynaty i zobaczymy jutro co z tego wyjdzie ale szczerze mowiac to ta margaryna wogole mi tam niepasuje, ani sie to rozpuscic niechce i plywaja takie gluty w misce , no coz jak napisze po skonsumowaniu tzn ze zyje ... jeszcze hehehe |
|
|
|
|
Dorisben
Super gaduła
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 13 Cze 2007 Posty: 209 Skąd: Rotterdam
|
Wysłany: Pon Mar 02, 2009 10:31 pm
|
|
|
zobaczymy jutro czy jeszcze brdziesz zyl...
Ja te w PLUSie kupuje przyprawione ale dodaje troche oleju i magii w plynie, potem je wstawiam do piekarnika i piekę. Dodam,ze kurczaczek jest juz w aluminiowej foremce... |
|
|
|
|
Rauf
Gaduła
Pomógł: 4 razy Dołączył: 08 Mar 2008 Posty: 172 Skąd: Netherlands
|
Wysłany: Pon Mar 02, 2009 10:35 pm
|
|
|
wrzucilabym sobie go na metalowa blache i do piekarnika, hmm dobry pomysl a powiedz mi na ile stopni masz ten piekarnik rozgrzany i ile ci zajmuje to pieczenie czasu aha no i ta forme mam wysmarowac margaryna, polac olejem czy jak??? dodajesz cos do tej formy oprocz tluszczu??? |
|
|
|
|
Witch01
Mega gaduła Witch
Pomogła: 57 razy Dołączyła: 14 Mar 2008 Posty: 1196
|
Wysłany: Pon Mar 02, 2009 10:38 pm
|
|
|
Rauf napisał/a: | wlasnie wrzucilam to do tej marynaty i zobaczymy jutro co z tego wyjdzie ale szczerze mowiac to ta margaryna wogole mi tam niepasuje, ani sie to rozpuscic niechce i plywaja takie gluty w misce , no coz jak napisze po skonsumowaniu tzn ze zyje ... jeszcze hehehe |
Margaryna miala byc do smazenia a nie do marinade
Pisze ze smazyc na tluszczu,potem dolac marynate i dusic pod przykryciem. |
Ostatnio zmieniony przez Witch01 Pon Mar 02, 2009 10:48 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|