chlebek |
Autor |
Wiadomość |
Bea
Gaduła
|
Wysłany: Wto Mar 06, 2007 12:07 pm
|
|
|
Anka Ewa ma bliżej do Rotterdamu a w Bredzie jest super sklep otwarty 1marca Pod Papugami Rijpstraat 4 |
|
|
|
|
EwazHolandii
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 22 Lis 2006 Posty: 630
|
Wysłany: Wto Mar 06, 2007 1:23 pm
|
|
|
pieczonego chleba to ja kiedyś się najadłam jeszcze w Polsce bo mama robiła.Piekła w piekarniku i nie miała żadnej maszynki do chleba.Fakt do Rotterdamu mam niedaleko,może przy okazji się wybiorę i zawitam do takiego polskiego sklepu.Jak na razie to w Holandii nie byłam w żadnym, ale za to w Belgii w Antwerpii odwiedziłam polski sklepik. |
|
|
|
|
Anka
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Mar 06, 2007 4:29 pm
|
|
|
w Rotterdamie bylam w jednym ze sklepow...kupilam ciasto..ale niesmaczne. Blizej mam do Bredy i bylam w tym sklepiku Pod Papugami,
ale chleb paskudny.Sklepik maly i wybor tez niezabardzo.
Ten sklep na Poolseweg jest duzy i duzy wybor produktow jakich inne sklepy niemaja. Jest tam tez sklep budowlany i firma zatrudniajaca Polakow w budownictwie. Moj maz znalazl tam prace.
Czy ktos wie o jakiejs milej polskiej kafejce gdzies w okolicach Bredy..? |
|
|
|
|
Anka
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Mar 06, 2007 4:29 pm
|
|
|
w Rotterdamie bylam w jednym ze sklepow...kupilam ciasto..ale niesmaczne. Blizej mam do Bredy i bylam w tym sklepiku Pod Papugami,
ale chleb paskudny.Sklepik maly i wybor tez niezabardzo.
Ten sklep na Poolseweg jest duzy i duzy wybor produktow jakich inne sklepy niemaja. Jest tam tez sklep budowlany i firma zatrudniajaca Polakow w budownictwie. Moj maz znalazl tam prace.
Czy ktos wie o jakiejs milej polskiej kafejce gdzies w okolicach Bredy..? |
|
|
|
|
kasianl
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Czw Maj 10, 2007 11:50 am
|
|
|
W tureckich piekarniach pieka bardzo podobne w smaku"weki"(tak to sie nazywa przynajmniej w moim regionie w Polsce-na południu)ja czesto kupuje w tych piekarniach i naprawde sa dobre bułki tez niczego sobie |
_________________ Nigdy nie mów.....Nigdy! |
|
|
|
|
EwazHolandii
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 22 Lis 2006 Posty: 630
|
Wysłany: Czw Maj 10, 2007 12:28 pm
|
|
|
ja również jakiś czas kupowałam bagietki i bułki w tureckich sklepach,z czasem mi się przejadło i teraz przerzuciłam się na pieczone bułki,zwłaszcza sama piekę sobie ciabaty.Pyszne. |
|
|
|
|
malgosia
Super gaduła
|
Wysłany: Czw Maj 10, 2007 12:55 pm
|
|
|
polski chleb, lub do niego zblizony, bo na zakwasie mozna kupic w holenderskiej piekarni: stadsbakker bart i nazywa sie oberlander (oberlaender). A ponadto: maszyna do pieczenia chleba i maka do chleba, ktora nazywa sie zuurdesem brood (zuurdesem czyli zakwas). Smacznego, Malgosia |
|
|
|
|
Agnieszka*
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Maj 10, 2007 8:04 pm
|
|
|
A ja juz raz pisalam ale raz jeszcze moge:) polecam beiers landbrood kupiony w Plusie (nie wiem czy w kazdym jest). Ksztaltem i smakiem zblizony naprawde do polskiego, nie taka gabka jak te holenderskie gnioty (sorry ale nie sa smaczne i juz) |
|
|
|
|
biedronka
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Maj 10, 2007 10:30 pm
|
|
|
W Dresmanie kupuje chlebek i jest naprawdę jak Polski |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Pią Maj 11, 2007 2:02 am
|
|
|
malgosia napisał/a: | polski chleb, lub do niego zblizony, bo na zakwasie mozna kupic w holenderskiej piekarni: stadsbakker bart i nazywa sie oberlander (oberlaender). A ponadto: maszyna do pieczenia chleba i maka do chleba, ktora nazywa sie zuurdesem brood (zuurdesem czyli zakwas). Smacznego, Malgosia | Oberländer, to nie jest chleb na zakwasie a na karnemelk.....czyli maslance, tu w Holandii wypieka sie chleb na zakwasie w niewielu piekarniach , potrzeba na to specjalnego zezwolenia a potem te piekarnie sa pod szczegolnym nadzorem ( cos w rodzaju sanepidu) chyba sie nie naraze.....jak napisze ze nie lubie tego tradycyjnego polskiego chleba dla mnie jest on po prostu za kwasny....wole ten upieczony bez zakwasu.... |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
Przemion
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Maj 11, 2007 10:00 am
|
|
|
Chleb, wdzięczny temat... wiecie że większość chleba w NL jest robiona na mleku! nie na drożdzach! (dlatego to jest takie nic, - w sumie to chleb w większości to jak taki papier toaletowy...).
Co do chleba - tureckie bywają ok, w AH można coś znaleźć, pozaym w Rijswijk (dla tych co w okolicach Hagi mieszkają) jest genialna polska piekarnia... mają wszelaki chlebek, nawet z dynią i cebulą, ech, po prostu nic tylko kupować. Szkoda, że mam tak nie po drodze do tej piekarni, bo byłbym am dość często. |
_________________ "There Are No Secrets, Only Information You Don't Yet Have"
Adam Curry
Hochlander - tego słucha mój kot... |
|
|
|
|
mamqa
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 10 Cze 2009 Posty: 592
|
Wysłany: Śro Sty 06, 2010 7:05 pm
|
|
|
Temat stary ale ja go troszkę odświeżę gdyż chciałam chlebek w dom zacząć piec, ale taki ala polski a do tego potrzebne mi są dwie mąki żytnia i razowa,patrzyłam w Dirku i w Aldiku bo tam najczęściej robię zakupy ale nie znalazłam takowej... Google mi przetłumaczyło te mąki jako: rogge meel, volkoren i takich szukałam... Czy to są dobre tłumaczenia i czy gdzieś spotkaliście takie mąki?
Nie pytam o polskie sklepy bo nie mam w pobliżu żadnego... |
_________________ "Mam tylko jedno skrzydło
To prawie tak jak anioł" |
|
|
|
|
sylwia_lelystad
Gaduła nad gadułami :-) zajeta..xD
Pomogła: 13 razy Wiek: 34 Dołączyła: 10 Wrz 2009 Posty: 826 Skąd: Lelystad schiphol
|
Wysłany: Śro Sty 06, 2010 7:17 pm
|
|
|
My zamawiamy w prins, obleander czy jak to tam sie nazywa ( ktos mi kiedys powiedzial wiec nie mam pojecia, przy okazji jakby ktos znal poprawna nazwe byloby super) i naprawde jest ok. Cos w stylu polskiego, choc oczywiscie nigdy nie bedzie taki sam. Wiadomo nie kosztuje 40 centow, ale lepiej smakuje. Przy okazji mozna zamowic i zaznaczyc by dowiezli do ciebie do domu. Tylko ze z tego co widze prins jest tylko w lelystad i dronten. Ale byc moze w innych piekarniach sa podobne produkty i reguly.
|
_________________ ...stoję, nic więcej i nic mniej niż człowiek
z każdą wadą i zaletą gotowa konsekwencje ponieść... |
|
|
|
|
mamqa
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 10 Cze 2009 Posty: 592
|
Wysłany: Śro Sty 06, 2010 9:09 pm
|
|
|
sylwia_lelystad, ale zamawiasz chleb czy mąkę? |
_________________ "Mam tylko jedno skrzydło
To prawie tak jak anioł" |
|
|
|
|
sylwia_lelystad
Gaduła nad gadułami :-) zajeta..xD
Pomogła: 13 razy Wiek: 34 Dołączyła: 10 Wrz 2009 Posty: 826 Skąd: Lelystad schiphol
|
Wysłany: Śro Sty 06, 2010 9:12 pm
|
|
|
chleb chleb...na makach sie nie znam xD |
_________________ ...stoję, nic więcej i nic mniej niż człowiek
z każdą wadą i zaletą gotowa konsekwencje ponieść... |
|
|
|
|