NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
chlebek
Autor Wiadomość
Bea 
Gaduła

Wysłany: Wto Mar 06, 2007 12:07 pm   

Anka Ewa ma bliżej do Rotterdamu a w Bredzie jest super sklep otwarty 1marca Pod Papugami Rijpstraat 4

EwazHolandii 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Wto Mar 06, 2007 1:23 pm   

pieczonego chleba to ja kiedyś się najadłam jeszcze w Polsce bo mama robiła.Piekła w piekarniku i nie miała żadnej maszynki do chleba.Fakt do Rotterdamu mam niedaleko,może przy okazji się wybiorę i zawitam do takiego polskiego sklepu.Jak na razie to w Holandii nie byłam w żadnym, ale za to w Belgii w Antwerpii odwiedziłam polski sklepik. :lol:

Anka
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Mar 06, 2007 4:29 pm   

w Rotterdamie bylam w jednym ze sklepow...kupilam ciasto..ale niesmaczne. Blizej mam do Bredy i bylam w tym sklepiku Pod Papugami,
ale chleb paskudny.Sklepik maly i wybor tez niezabardzo.
Ten sklep na Poolseweg jest duzy i duzy wybor produktow jakich inne sklepy niemaja. Jest tam tez sklep budowlany i firma zatrudniajaca Polakow w budownictwie. Moj maz znalazl tam prace.
Czy ktos wie o jakiejs milej polskiej kafejce gdzies w okolicach Bredy..?

Anka
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Mar 06, 2007 4:29 pm   

w Rotterdamie bylam w jednym ze sklepow...kupilam ciasto..ale niesmaczne. Blizej mam do Bredy i bylam w tym sklepiku Pod Papugami,
ale chleb paskudny.Sklepik maly i wybor tez niezabardzo.
Ten sklep na Poolseweg jest duzy i duzy wybor produktow jakich inne sklepy niemaja. Jest tam tez sklep budowlany i firma zatrudniajaca Polakow w budownictwie. Moj maz znalazl tam prace.
Czy ktos wie o jakiejs milej polskiej kafejce gdzies w okolicach Bredy..?

kasianl
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Czw Maj 10, 2007 11:50 am   

W tureckich piekarniach pieka bardzo podobne w smaku"weki"(tak to sie nazywa przynajmniej w moim regionie w Polsce-na południu)ja czesto kupuje w tych piekarniach i naprawde sa dobre bułki tez niczego sobie :D

EwazHolandii 

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Czw Maj 10, 2007 12:28 pm   

ja również jakiś czas kupowałam bagietki i bułki w tureckich sklepach,z czasem mi się przejadło i teraz przerzuciłam się na pieczone bułki,zwłaszcza sama piekę sobie ciabaty.Pyszne. :lol:

malgosia
Super gaduła

Wysłany: Czw Maj 10, 2007 12:55 pm   

polski chleb, lub do niego zblizony, bo na zakwasie mozna kupic w holenderskiej piekarni: stadsbakker bart i nazywa sie oberlander (oberlaender). A ponadto: maszyna do pieczenia chleba i maka do chleba, ktora nazywa sie zuurdesem brood (zuurdesem czyli zakwas). Smacznego, Malgosia

Agnieszka*
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Maj 10, 2007 8:04 pm   

A ja juz raz pisalam ale raz jeszcze moge:) polecam beiers landbrood kupiony w Plusie (nie wiem czy w kazdym jest). Ksztaltem i smakiem zblizony naprawde do polskiego, nie taka gabka jak te holenderskie gnioty (sorry ale nie sa smaczne i juz)

biedronka
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Maj 10, 2007 10:30 pm   

W Dresmanie kupuje chlebek i jest naprawdę jak Polski :D

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Pią Maj 11, 2007 2:02 am   

malgosia napisał/a:
polski chleb, lub do niego zblizony, bo na zakwasie mozna kupic w holenderskiej piekarni: stadsbakker bart i nazywa sie oberlander (oberlaender). A ponadto: maszyna do pieczenia chleba i maka do chleba, ktora nazywa sie zuurdesem brood (zuurdesem czyli zakwas). Smacznego, Malgosia
:( Oberländer, to nie jest chleb na zakwasie a na karnemelk.....czyli maslance, tu w Holandii wypieka sie chleb na zakwasie w niewielu piekarniach , potrzeba na to specjalnego zezwolenia a potem te piekarnie sa pod szczegolnym nadzorem ( cos w rodzaju sanepidu) chyba sie nie naraze.....jak napisze ze nie lubie tego tradycyjnego polskiego chleba dla mnie jest on po prostu za kwasny....wole ten upieczony bez zakwasu....

( ͡° ͜ʖ ͡°).

Przemion 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Maj 11, 2007 10:00 am   

Chleb, wdzięczny temat... wiecie że większość chleba w NL jest robiona na mleku! nie na drożdzach! (dlatego to jest takie nic, - w sumie to chleb w większości to jak taki papier toaletowy...).

Co do chleba - tureckie bywają ok, w AH można coś znaleźć, pozaym w Rijswijk (dla tych co w okolicach Hagi mieszkają) jest genialna polska piekarnia... mają wszelaki chlebek, nawet z dynią i cebulą, ech, po prostu nic tylko kupować. Szkoda, że mam tak nie po drodze do tej piekarni, bo byłbym am dość często.

mamqa 

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Śro Sty 06, 2010 7:05 pm   

Temat stary ale ja go troszkę odświeżę gdyż chciałam chlebek w dom zacząć piec, ale taki ala polski a do tego potrzebne mi są dwie mąki żytnia i razowa,patrzyłam w Dirku i w Aldiku bo tam najczęściej robię zakupy ale nie znalazłam takowej... Google mi przetłumaczyło te mąki jako: rogge meel, volkoren i takich szukałam... Czy to są dobre tłumaczenia i czy gdzieś spotkaliście takie mąki?
Nie pytam o polskie sklepy bo nie mam w pobliżu żadnego...

sylwia_lelystad 
zajeta..xD

Pomogła: 13 razy
Wysłany: Śro Sty 06, 2010 7:17 pm   

My zamawiamy w prins, obleander czy jak to tam sie nazywa ( ktos mi kiedys powiedzial wiec nie mam pojecia, przy okazji jakby ktos znal poprawna nazwe byloby super) i naprawde jest ok. Cos w stylu polskiego, choc oczywiscie nigdy nie bedzie taki sam. Wiadomo nie kosztuje 40 centow, ale lepiej smakuje. Przy okazji mozna zamowic i zaznaczyc by dowiezli do ciebie do domu. Tylko ze z tego co widze prins jest tylko w lelystad i dronten. Ale byc moze w innych piekarniach sa podobne produkty i reguly.

:039:

mamqa 

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Śro Sty 06, 2010 9:09 pm   

sylwia_lelystad, ale zamawiasz chleb czy mąkę?

sylwia_lelystad 
zajeta..xD

Pomogła: 13 razy
Wysłany: Śro Sty 06, 2010 9:12 pm   

chleb chleb...na makach sie nie znam xD

Odpowiedz do tematu