NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy jest w Holandii maka krupczatka
Autor Wiadomość
ataga 
PRZYJACIEL FORUM

Pomogła: 12 razy
Dołączyła: 13 Lut 2007
Posty: 478
Skąd: Limburg
Wysłany: Pią Lut 22, 2008 1:47 pm   

tak aardappelmeel
_________________
Wlasciwoscia czlowieka jest bladzic, glupiego- w bledzie trwac.

Cyceron
 
 
 
zabaco
Gaduła


Dołączył: 13 Lis 2006
Posty: 134
Skąd: vlissingen
Wysłany: Pią Lut 22, 2008 6:20 pm   

:041: a ja z polski zawsze przywozilem po 10kg z mysla ze tu nie ma :082:

prawie 4 lata bylem tego nie swiadomy ;)

Dziekuje drogie panie :041:
 
 
RobKAM 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 17 razy
Dołączyła: 25 Wrz 2007
Posty: 666
Skąd: Rotterdam
Wysłany: Pią Lut 22, 2008 9:29 pm   

zabaco napisał/a:
to jak juz o tych makach... to gdzie kupic ziemniaczana :P bo chyba oprocz polskich sklepow to nigdzie nie ma..

Stoi zazwyczaj obok tutejszej bulki tartej ,jest w zoltym ,nieduzym opakowaniu i jest n niej napisane DURYEA MAIZENA.
 
 
baba jaga 
Gaduła nad gadułami :-)


Pomogła: 16 razy
Dołączyła: 03 Gru 2007
Posty: 466
Skąd: Z klanu Nosferatu
Wysłany: Pią Lut 22, 2008 9:54 pm   

Typowa maka ziemniaczana to aardappelmeel (tak jak kiedys nasze babcie/prababcie uzywaly do krochmalenia poscieli )
A maizena (skrobia kukurydziana) to jest maka kukurydziana,ktora tez mozna dodawac do zageszczania kremow lub ciast albo żelowania plynow.

PZDR
 
 
RobKAM 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 17 razy
Dołączyła: 25 Wrz 2007
Posty: 666
Skąd: Rotterdam
Wysłany: Pią Lut 22, 2008 10:15 pm   

baba jaga napisał/a:
Typowa maka ziemniaczana to aardappelmeel (tak jak kiedys nasze babcie/prababcie uzywaly do krochmalenia poscieli )
A maizena (skrobia kukurydziana) to jest maka kukurydziana,ktora tez mozna dodawac do zageszczania kremow lub ciast albo żelowania plynow.

PZDR

Rozumiem,ze i tutaj perfekcjonizm wzial gore :030:
Mysle ze generalnie chodzi o zageszczanie potraw a nie krochmalenie prania osobie,ktora zadala pytanie a ten produkt ma identyczne dzialanie i smak(jezeli mozna uzyc tego slowa,bo chodzi chyba o to zeby zageszczajac nie psuc smaku.Oczywiscie uzywa sie jej do innych celow,dodam uprzedzajac zapewne kolejny post z wykladem o zastosowaniu maki ziemniaczanej :061:
 
 
baba jaga 
Gaduła nad gadułami :-)


Pomogła: 16 razy
Dołączyła: 03 Gru 2007
Posty: 466
Skąd: Z klanu Nosferatu
Wysłany: Pią Lut 22, 2008 10:33 pm   

Czy ty wszystko musisz rozumiec jako docinke do ciebie Robkam?

Nie sadze by maka ziemniaczana ktos chcial uzywac do krochmalenia-taki tylko podalam przyklad.
Maki maja dzialanie identyczne, ale czy cos zlego w tym ze napisalam ze jedna to kukurydziana a druga to ziemniaczana?

Byc moze nie wszyscy to wiedza tak jak ja albo "ty" i nie widze nic w tym zlego jesli sie o tym dowiedza. A jesli to wiedza to przemilcza...zamiast docinac jak ty.
Cytat:
Rozumiem,ze i tutaj perfekcjonizm wzial gore


Mozliwe....nie jest on zla cecha, ale u ciebie zawsze zlosiwosc jest gora!
 
 
RobKAM 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 17 razy
Dołączyła: 25 Wrz 2007
Posty: 666
Skąd: Rotterdam
Wysłany: Pią Lut 22, 2008 10:45 pm   

napisalam Ci na priv,bo nie bede robic szopki,jezeli chodzi o zlosliwosc to przyganial kociol garnkowi,hehehe
Ostatnio zmieniony przez RobKAM Pią Lut 22, 2008 10:55 pm, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
jolanta5
Poczatkujacy

Dołączył: 30 Gru 2007
Posty: 14
Skąd: LEEUWARDEN
Wysłany: Sob Lut 23, 2008 8:58 pm   

A niestety moze ja tez sie juz zaliczam do starszego pokolenia, ale uwielbiam wykrochmalona posciel i sama tez krochmale.Ale maczke ziemniaczana przewaznie przywoze sobie z polski Powodzenia
 
 
annuszka 
Poczatkujacy


Wiek: 40
Dołączyła: 10 Wrz 2008
Posty: 28
Skąd: inąd
Wysłany: Wto Paź 21, 2008 1:40 pm   mąka ziemniaczana i skrobia kukurydziana

Kupiłam dziś ten specyfik - czyt. DURYEA MAIZENA, bo mam zamiar zrobić kluski śląskie... Dodam, że w przepisach na kluchy jest wszędzie mąka ziemniaczana... której nie znalazłam w sklepie. Proszę o radę, bo nie wiem, czy zaczynać gotować ;)
 
 
Witch01 
Mega gaduła
Witch


Pomogła: 57 razy
Dołączyła: 14 Mar 2008
Posty: 1196
Wysłany: Wto Paź 21, 2008 4:49 pm   

Ja robilam kluski z mazeina ale wyszly twarde.Nie wiem,czy to wina tej maki czy tutejszych ziemniakow - zauwaz ze kiedy zetrzesz surowe ziemniaki nie ma w nich tyle wody co w polskich.
 
 
annuszka 
Poczatkujacy


Wiek: 40
Dołączyła: 10 Wrz 2008
Posty: 28
Skąd: inąd
Wysłany: Wto Paź 21, 2008 8:14 pm   

Mi wyszły za to jakieś miękkie... też nie wiem czemu, może dlatego że to był mój pierwszy kluskowy raz :) w każdym razie były zjadliwe, trzeba będzie próbować modyfikować przepis do holenderskich "mazeinowych" warunków... ;)
 
 
Witch01 
Mega gaduła
Witch


Pomogła: 57 razy
Dołączyła: 14 Mar 2008
Posty: 1196
Wysłany: Wto Paź 21, 2008 8:23 pm   

Najpierw trzeba "wyczuc" ta make,troche poeksperymentowac.Nastepnym razem na pewno beda lepsze ;-)
 
 
engracado 
Poczatkujacy

Dołączyła: 13 Lut 2009
Posty: 19
Wysłany: Nie Mar 22, 2009 6:52 pm   

RobKAM napisał/a:
zabaco napisał/a:
to jak juz o tych makach... to gdzie kupic ziemniaczana :P bo chyba oprocz polskich sklepow to nigdzie nie ma..

Stoi zazwyczaj obok tutejszej bulki tartej ,jest w zoltym ,nieduzym opakowaniu i jest n niej napisane DURYEA MAIZENA.



piszecie, ze mozna dostac ta make.. hm tyle, ze ja ostatnio przed pojsciem do sklepu sprawdzilam w google slowniku nawet jak przetlumaczyc i udalo mi sie, jednak w PLUSie nie znalazlam niczego o takiej nazwie, bynajmniej nie na polce gdzie byly inne rodzaje maki, bede musiala szukac chyba w innym sklepie, powiedzcie mi tylko w jakim dziale, obok czego? bo z tego co pamietam to w AH tez chyba mi sie jej znalesc nie udalo :( a konczy mi sie juz moja skrobia z PL :P
pozdrawiam
 
 
Witch01 
Mega gaduła
Witch


Pomogła: 57 razy
Dołączyła: 14 Mar 2008
Posty: 1196
Wysłany: Nie Mar 22, 2009 7:07 pm   

Tak jak RobKAM napisala - kolo bulki tartej...kolo roznych mixow do ciast i nalesnikow

Ostatnio zmieniony przez Witch01 Nie Mar 22, 2009 7:10 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
nord
Nieśmiały użytkownik

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 06 Paź 2007
Posty: 65
Skąd: OSDORP/ZLOTOW
Wysłany: Pon Mar 23, 2009 8:55 pm   

jeśli dla kogoś nie ma różnicy między ziemniakiem a kukurydzą to niech kupuje MAIZENA.Natomiast ci co różnice miedzy tymi dwoma warzywami są wstanie zauważyć to napewno chcą kupić ARDAAPELZETMEEL.dziś widziałem tę makę w Albercie.Leżała obok innych mąk,pakowana w kartonikach po 250g w cenie 0,54E.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group