Czy jest w Holandii maka krupczatka |
Autor |
Wiadomość |
ataga
PRZYJACIEL FORUM
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 13 Lut 2007 Posty: 478 Skąd: Limburg
|
Wysłany: Pią Lut 22, 2008 1:47 pm
|
|
|
tak aardappelmeel |
_________________ Wlasciwoscia czlowieka jest bladzic, glupiego- w bledzie trwac.
Cyceron |
|
|
|
|
zabaco
Gaduła
Dołączył: 13 Lis 2006 Posty: 134 Skąd: vlissingen
|
Wysłany: Pią Lut 22, 2008 6:20 pm
|
|
|
a ja z polski zawsze przywozilem po 10kg z mysla ze tu nie ma
prawie 4 lata bylem tego nie swiadomy
Dziekuje drogie panie |
|
|
|
|
RobKAM
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 17 razy Dołączyła: 25 Wrz 2007 Posty: 666 Skąd: Rotterdam
|
Wysłany: Pią Lut 22, 2008 9:29 pm
|
|
|
zabaco napisał/a: | to jak juz o tych makach... to gdzie kupic ziemniaczana bo chyba oprocz polskich sklepow to nigdzie nie ma.. |
Stoi zazwyczaj obok tutejszej bulki tartej ,jest w zoltym ,nieduzym opakowaniu i jest n niej napisane DURYEA MAIZENA. |
|
|
|
|
baba jaga
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 16 razy Dołączyła: 03 Gru 2007 Posty: 466 Skąd: Z klanu Nosferatu
|
Wysłany: Pią Lut 22, 2008 9:54 pm
|
|
|
Typowa maka ziemniaczana to aardappelmeel (tak jak kiedys nasze babcie/prababcie uzywaly do krochmalenia poscieli )
A maizena (skrobia kukurydziana) to jest maka kukurydziana,ktora tez mozna dodawac do zageszczania kremow lub ciast albo żelowania plynow.
PZDR |
|
|
|
|
RobKAM
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 17 razy Dołączyła: 25 Wrz 2007 Posty: 666 Skąd: Rotterdam
|
Wysłany: Pią Lut 22, 2008 10:15 pm
|
|
|
baba jaga napisał/a: | Typowa maka ziemniaczana to aardappelmeel (tak jak kiedys nasze babcie/prababcie uzywaly do krochmalenia poscieli )
A maizena (skrobia kukurydziana) to jest maka kukurydziana,ktora tez mozna dodawac do zageszczania kremow lub ciast albo żelowania plynow.
PZDR |
Rozumiem,ze i tutaj perfekcjonizm wzial gore
Mysle ze generalnie chodzi o zageszczanie potraw a nie krochmalenie prania osobie,ktora zadala pytanie a ten produkt ma identyczne dzialanie i smak(jezeli mozna uzyc tego slowa,bo chodzi chyba o to zeby zageszczajac nie psuc smaku.Oczywiscie uzywa sie jej do innych celow,dodam uprzedzajac zapewne kolejny post z wykladem o zastosowaniu maki ziemniaczanej |
|
|
|
|
baba jaga
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 16 razy Dołączyła: 03 Gru 2007 Posty: 466 Skąd: Z klanu Nosferatu
|
Wysłany: Pią Lut 22, 2008 10:33 pm
|
|
|
Czy ty wszystko musisz rozumiec jako docinke do ciebie Robkam?
Nie sadze by maka ziemniaczana ktos chcial uzywac do krochmalenia-taki tylko podalam przyklad.
Maki maja dzialanie identyczne, ale czy cos zlego w tym ze napisalam ze jedna to kukurydziana a druga to ziemniaczana?
Byc moze nie wszyscy to wiedza tak jak ja albo "ty" i nie widze nic w tym zlego jesli sie o tym dowiedza. A jesli to wiedza to przemilcza...zamiast docinac jak ty.
Cytat: | Rozumiem,ze i tutaj perfekcjonizm wzial gore |
Mozliwe....nie jest on zla cecha, ale u ciebie zawsze zlosiwosc jest gora! |
|
|
|
|
RobKAM
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 17 razy Dołączyła: 25 Wrz 2007 Posty: 666 Skąd: Rotterdam
|
Wysłany: Pią Lut 22, 2008 10:45 pm
|
|
|
napisalam Ci na priv,bo nie bede robic szopki,jezeli chodzi o zlosliwosc to przyganial kociol garnkowi,hehehe |
Ostatnio zmieniony przez RobKAM Pią Lut 22, 2008 10:55 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
jolanta5
Poczatkujacy
Dołączył: 30 Gru 2007 Posty: 14 Skąd: LEEUWARDEN
|
Wysłany: Sob Lut 23, 2008 8:58 pm
|
|
|
A niestety moze ja tez sie juz zaliczam do starszego pokolenia, ale uwielbiam wykrochmalona posciel i sama tez krochmale.Ale maczke ziemniaczana przewaznie przywoze sobie z polski Powodzenia |
|
|
|
|
annuszka
Poczatkujacy
Wiek: 40 Dołączyła: 10 Wrz 2008 Posty: 28 Skąd: inąd
|
Wysłany: Wto Paź 21, 2008 1:40 pm mąka ziemniaczana i skrobia kukurydziana
|
|
|
Kupiłam dziś ten specyfik - czyt. DURYEA MAIZENA, bo mam zamiar zrobić kluski śląskie... Dodam, że w przepisach na kluchy jest wszędzie mąka ziemniaczana... której nie znalazłam w sklepie. Proszę o radę, bo nie wiem, czy zaczynać gotować |
|
|
|
|
Witch01
Mega gaduła Witch
Pomogła: 57 razy Dołączyła: 14 Mar 2008 Posty: 1196
|
Wysłany: Wto Paź 21, 2008 4:49 pm
|
|
|
Ja robilam kluski z mazeina ale wyszly twarde.Nie wiem,czy to wina tej maki czy tutejszych ziemniakow - zauwaz ze kiedy zetrzesz surowe ziemniaki nie ma w nich tyle wody co w polskich. |
|
|
|
|
annuszka
Poczatkujacy
Wiek: 40 Dołączyła: 10 Wrz 2008 Posty: 28 Skąd: inąd
|
Wysłany: Wto Paź 21, 2008 8:14 pm
|
|
|
Mi wyszły za to jakieś miękkie... też nie wiem czemu, może dlatego że to był mój pierwszy kluskowy raz w każdym razie były zjadliwe, trzeba będzie próbować modyfikować przepis do holenderskich "mazeinowych" warunków... |
|
|
|
|
Witch01
Mega gaduła Witch
Pomogła: 57 razy Dołączyła: 14 Mar 2008 Posty: 1196
|
Wysłany: Wto Paź 21, 2008 8:23 pm
|
|
|
Najpierw trzeba "wyczuc" ta make,troche poeksperymentowac.Nastepnym razem na pewno beda lepsze |
|
|
|
|
engracado
Poczatkujacy
Dołączyła: 13 Lut 2009 Posty: 19
|
Wysłany: Nie Mar 22, 2009 6:52 pm
|
|
|
RobKAM napisał/a: | zabaco napisał/a: | to jak juz o tych makach... to gdzie kupic ziemniaczana bo chyba oprocz polskich sklepow to nigdzie nie ma.. |
Stoi zazwyczaj obok tutejszej bulki tartej ,jest w zoltym ,nieduzym opakowaniu i jest n niej napisane DURYEA MAIZENA. |
piszecie, ze mozna dostac ta make.. hm tyle, ze ja ostatnio przed pojsciem do sklepu sprawdzilam w google slowniku nawet jak przetlumaczyc i udalo mi sie, jednak w PLUSie nie znalazlam niczego o takiej nazwie, bynajmniej nie na polce gdzie byly inne rodzaje maki, bede musiala szukac chyba w innym sklepie, powiedzcie mi tylko w jakim dziale, obok czego? bo z tego co pamietam to w AH tez chyba mi sie jej znalesc nie udalo a konczy mi sie juz moja skrobia z PL
pozdrawiam |
|
|
|
|
Witch01
Mega gaduła Witch
Pomogła: 57 razy Dołączyła: 14 Mar 2008 Posty: 1196
|
Wysłany: Nie Mar 22, 2009 7:07 pm
|
|
|
Tak jak RobKAM napisala - kolo bulki tartej...kolo roznych mixow do ciast i nalesnikow
|
Ostatnio zmieniony przez Witch01 Nie Mar 22, 2009 7:10 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
nord
Nieśmiały użytkownik
Pomógł: 2 razy Dołączył: 06 Paź 2007 Posty: 65 Skąd: OSDORP/ZLOTOW
|
Wysłany: Pon Mar 23, 2009 8:55 pm
|
|
|
jeśli dla kogoś nie ma różnicy między ziemniakiem a kukurydzą to niech kupuje MAIZENA.Natomiast ci co różnice miedzy tymi dwoma warzywami są wstanie zauważyć to napewno chcą kupić ARDAAPELZETMEEL.dziś widziałem tę makę w Albercie.Leżała obok innych mąk,pakowana w kartonikach po 250g w cenie 0,54E. |
|
|
|
|
|