Przesunięty przez: Gochna H Nie Cze 26, 2011 10:17 pm |
Przerejestrowanie auta kupionego w NL i zarejestrowanego wPL |
Autor |
Wiadomość |
croowab
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Kwi 13, 2009 5:45 pm Przerejestrowanie auta kupionego w NL i zarejestrowanego wPL
|
|
|
Witam
Wiem, że było już kilka podobnych tematów ale nei znalazłem nic na temat przerejestrowania auta kupionego w Nl i zarejestrowanego w Pl.
A dokładniej , w styczniu kupiłem auto w Nl , wywiozłem je i zarejestrowałem w PL.
W maju tego samego roku zameldowałem sie w Nl, tj 4 miesiące później.
teraz chcę te samo auto znowu zarejestrowac w NL.
MOje pytanie jest takie jeżeli ktoś się orientuje jak to jest w takim przypadku z opłata BPM. |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Pon Kwi 13, 2009 5:56 pm
|
|
|
Auto jest wtedy zwolnione z BPM (pod warunkiem, ze nie otrzymales zwrotu BPM). |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
croowab
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Kwi 13, 2009 6:04 pm
|
|
|
Za tydzień wybieram się do duane
a następne pytanie jak mogłem otrzyma zwrot BPM przy zakupie auta w Nl?
a procedura jest taka że najpierw duane a później RDW? |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Pon Kwi 13, 2009 6:08 pm
|
|
|
1. Czesciowy zwrot BPM jest mozliwy przy eksporcie auta zarejestrowanego po pazdzierniku 2006 http://unfallwagen.net/przepisy/wedlug_krajow/4/
2. chyba tak, ale mozna przekrecic do RDW i sie zapytac |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
Ostatnio zmieniony przez m4rcin Pon Kwi 13, 2009 6:08 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
meetdziura
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Cze 26, 2011 4:41 pm
|
|
|
Co myślicie o czymś takim:
Planuje zjazd do Polski i chciałbym kupic auto z 2007, pojeździć nim 2tyg na hol blachach a później wyeksportować do Polski i tam zarejestrować. Czy nie będzie problemu ze zwrotem BPM dlatego, że byłem właścicielem tylko przez 2 tyg w holandii i potem wyjechałem? Byłbym jednocześnie sprzedającym i kupującym na export w jednej osobie. Nie chce po roku dostać list z Belastingdienst o zwrot pieniędzy za BPM bo coś tam im nie pasuje.
W komisach nie chcą się za bardzo bawić w ten zwrot i łatwiej byłoby to zrobić samemu.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
.:Paco:.
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Pon Cze 27, 2011 10:57 am
|
|
|
meetdziura napisał/a: | Co myślicie o czymś takim:
Planuje zjazd do Polski i chciałbym kupic auto z 2007, pojeździć nim 2tyg na hol blachach a później wyeksportować do Polski i tam zarejestrować. Czy nie będzie problemu ze zwrotem BPM dlatego, że byłem właścicielem tylko przez 2 tyg w holandii i potem wyjechałem? Byłbym jednocześnie sprzedającym i kupującym na export w jednej osobie. Nie chce po roku dostać list z Belastingdienst o zwrot pieniędzy za BPM bo coś tam im nie pasuje.
W komisach nie chcą się za bardzo bawić w ten zwrot i łatwiej byłoby to zrobić samemu.
Pozdrawiam |
nie ma problemu bo jak kupujesz na export to odrazu tego samego dnia sie ubiegasz o zwrot...w momencie jak jestes wlascicielem i go exportujesz to nie jestes sprzedajacym i kupujacym tylko poprostu jestes wlascicielem i exportujesz samochod...roznica polega na tym,ze robisz wszystko samemu a nie jak przy exporcie odrazu przy pomocy komisu czy dealera...
a nie lepiej odrazu na export jak mowisz 2 tygodnie - po co Ci placic podatek drogowy itd... |
|
|
|
|
meetdziura
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Cze 27, 2011 3:51 pm
|
|
|
Tak, tylko przy ubieganiu się o zwrot BPM potrzebny jest sprzedający i kupujący i ich dane wpisuje się w formularzach więc w moim przypadku byłbym jednocześnie tym i tym. Zjeżdżam za 3 tyg więc dlatego chciałbym pojeździć chwilkę na hol blachach. Pozdr |
|
|
|
|
.:Paco:.
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Pon Cze 27, 2011 4:39 pm
|
|
|
jak najbardziej mozesz tez sie ubiegac o zwrot BMP jako wlasciciel, ktory eksportuje swoj na stale...znajomy holender tak robil bo ma tez dom w monaco (fajnie by tam bylo miec dom ) i tam sobie samochod wywiozl
jak jedziesz za 3 tygodnie to ja bym sie nie bawil...poczekaj tydzien kup samochod i jezdzij nim 2 tyg na tymczasowych..chyba,ze sie boisz,ze go ukradna..
a jak masz jeszcze watpliwosci to zadzwonc do VWE +31 (0)72 576 7000 i oni Ci wszystko powiedza albo udaj sie do biura: http://www.vwe.pl/Miejsc-...ty-obslugi.aspx |
|
|
|
|
|