NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Stoomkoker/parowar,porady,przepisy
Autor Wiadomość
Witch01 
Mega gaduła
Witch


Pomogła: 57 razy
Dołączyła: 14 Mar 2008
Posty: 1196
Wysłany: Czw Maj 14, 2009 7:23 am   Stoomkoker/parowar,porady,przepisy

Kupilam urzadzenie do gotowania na parze tzw.parowar.Niestety instrukcja jest marniutka.
Czy ktos wie do czego sluzy maly pojemnik - voedsel reservoir (jakis rezerwuar)?Jak jest z obsluga tego aparatu,na co trzeba zwracac uwage,czy latwo mozna sie poparzyc?
Poza tym bardzo prosilabym o chociaz kilka przepisow.Na holenderskich stronkach znalazlam pare ale mi nie odpowiadaja np.ryba po japonsku czy muszle a wolalabym cos tradycyjnego.Z gory dziekuje.
 
 
kocica 
Nieśmiały użytkownik

Pomogła: 5 razy
Wiek: 40
Dołączyła: 31 Sty 2007
Posty: 99
Skąd: HOLANDIA
Wysłany: Czw Maj 14, 2009 7:55 am   

hej , maly pojemnik jest do gotowania ryzu i smazenia jajek.
generalnie to ja robie wszystko w parowarze. np wczoraj piersi z kurczaak sobie przyprawilam <tym co mialam w domu tj oregano,papryka,troszke vegety czosnek w proszku> na kolejna polke wlozylam obrana marchewke <cala> i na 3 polke pokrojone w kostke ziemniaki z odrobina oregano i czosnku w proszku. nastawilam parowar na 30 min i obiadek gotowy :038:
jak masz wiecej pytan to zapraszam
zycze udanego gotowania i pozdrwiam :039:
 
 
Witch01 
Mega gaduła
Witch


Pomogła: 57 razy
Dołączyła: 14 Mar 2008
Posty: 1196
Wysłany: Czw Maj 14, 2009 8:24 am   

Kocica dziekuje, wlasnie o to mi chodzilo, bo nawet nie wiedzialam na jaki czas ustawic.
A ile wody nalewac do zbiornika?
I czy masz moze jakies wyprobowane przepisy?Co jeszcze moge wrzucic oprocz kurczaka i ryby?Czy robilas kiedys wolowine?Jesli tak,to jak dlugo sie ja robi?
 
 
kocica 
Nieśmiały użytkownik

Pomogła: 5 razy
Wiek: 40
Dołączyła: 31 Sty 2007
Posty: 99
Skąd: HOLANDIA
Wysłany: Czw Maj 14, 2009 8:47 am   

ja wody wlewam tuz przed maximum czyli generalnie zeby ta grzalak co jest w srodku byla pokryta woda. mi bardzo smakuje ryba, kurczak i befsztyk. ale oczywiscie befsztyk to rzecz gustu. nie wiem jaki ty lubisz ale ja robie pomiedzy srednio wypieczony a well done wiec hmm roznie zalezy od wielkosci ale ok 10 do 15 min.
oczywiscie wszystkie warzywa< polecam ziemniaki, brokuly, kalafior , marchewke, fasolke i szparagi ach i zapomnialabym pieczarki :)
dla lepszego smaku potraw w miejscu gdzie wlewasz wode morzesz wrzucic pol kostki rosolowej.
co do przepisow to tak u mnie to jest eksperymentowanie tzn biore jakies mieso czy rybe przyprawiam i wrzucam po 20 min sprawdzam czy jest ugotowane. :039: pozdrawiam
 
 
Gochna H 
MODERATOR


Pomogła: 207 razy
Dołączyła: 24 Gru 2006
Posty: 8362
Wysłany: Czw Maj 14, 2009 5:39 pm   

Gosia z wlasnego doswiadczenia wiem ze

wszystko co wlozysz do ''garka parownika'' bedzie dobre
ja ostatnio uzywam go chyba najwiecej do do gotowania warzyw na salatke
na dole ziemniaki , marchew , seler...
na gorze cale jaja , korzen pietruszki (jak mam)
nalewam wody do max i nastawiam pokretlo do oporu czyli 60 min

robie w nim tez rybke na parze z mrozonymi warzywami lub z ziolami
najlepiej smakuje mi losos ,ale wiadomo to kwestia tego co kto lubi...
wczesniej zanim go tam umieszcze posypuje ziolami i skrapiam sokiem z cytryny
inne rodzaje ryb mozna umiescic na mrozonych warzyw (moga byc rowniez swieze)
dodaje wtedy-> wody polowa i 30 -40 min (w zaleznosci od porcji na ok 50 60 dkg czas wystarczjacy)
nigdy wczesniej niczego nie sole, to jest lamanie boskiego przykazania :036:
jesli chcesz zrobic np miesko na parze i w delikatnym sosie, to wlasnie do tego uzywam owego pojemniczka
(mozna w nim gotowac ryz, mi osobiscie tak uparowany nie smakuje wole z normalnego gara...i znow kwestia smaku...)

miesko posypuje ziolami
czosnkiem wycisnietym przez praske
dodaje skrojona pore
swieze, lub z puszki pieczarki ,marchewke etc i dodaje lyzeczke masla
pojemnik wkladam do/koszyczka / parownika i nastawiam na cala godzine
jak bede miala wiecej czasu to moze cos jeszcze skrobne....bo temat o jedzeniu zawsze... smaczny :033:



ps, musisz pamietac o regularnym czyszczeniu tego ''kamienia parujacego''to cos co wytwarza pare heheh...
on po jakims czasie pokrywa sie bialym nalotem
trzeba zalac pojemnik na wode
najlepiej do maximum wody z octem i ustawic na parowanie :061:
_________________
http://www.siepomaga.pl/s/klikaj

( ͡° ͜ʖ ͡°).
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Czw Maj 14, 2009 6:02 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Witch01 
Mega gaduła
Witch


Pomogła: 57 razy
Dołączyła: 14 Mar 2008
Posty: 1196
Wysłany: Czw Maj 14, 2009 6:24 pm   

Gosia dzieki serdeczne :-) Wlasnie od jutra zaczynam - piers z kurczaka i szparagi,ktorych nigdy nie lubilam ale moze w koncu polubie. :-P A pojutrze bedzie losos. :039:
Ostatnio zmieniony przez Witch01 Czw Maj 14, 2009 6:24 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
kocica 
Nieśmiały użytkownik

Pomogła: 5 razy
Wiek: 40
Dołączyła: 31 Sty 2007
Posty: 99
Skąd: HOLANDIA
Wysłany: Pią Maj 15, 2009 8:33 am   

no to widze zdrowe jedzonko w modzie :026:
ja dzisiaj robie piers z kurczaka, ziemniaki, i pora :026:
acha zapomnialam dodoac wczoraj ze jak bedziesz robila ziemniaki to one sa bardziej sycace . mi wystarczaja 4 ziemniaki pokrojone w kosteczke na 2 osoby <to sie nazywa holenderska ekonomia :) >
 
 
majuga 
Super gaduła

Pomogła: 8 razy
Dołączyła: 31 Sie 2007
Posty: 362
Wysłany: Pią Maj 15, 2009 8:42 am   

http://tefal.o2.pl/wszystkie_przepisy

tu jest pare przepisow :-)

:039:
 
 
Witch01 
Mega gaduła
Witch


Pomogła: 57 razy
Dołączyła: 14 Mar 2008
Posty: 1196
Wysłany: Pią Maj 15, 2009 11:09 am   

Pare?? Kliknij na konkursowe przepisy uzytkownikow i tam sa po prawej stronie strzalki w gore i w dol, jest mnostwo przepisow. :-) Majuga super!!! Dzieki :041:
Ostatnio zmieniony przez Witch01 Pią Maj 15, 2009 11:39 am, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
majuga 
Super gaduła

Pomogła: 8 razy
Dołączyła: 31 Sie 2007
Posty: 362
Wysłany: Pią Maj 15, 2009 2:03 pm   

nie ma za co :-)

smacznego :-) :-)

:039:
 
 
ustuna 
Poczatkujacy
Ustuna

Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 07 Sie 2007
Posty: 17
Wysłany: Pią Maj 15, 2009 7:13 pm   

polecam piers z kurczaka z koprem wloskim;
http://www.kulinarny.net/...c=detail&id=972
Ostatnio zmieniony przez ustuna Pią Maj 15, 2009 7:13 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Witch01 
Mega gaduła
Witch


Pomogła: 57 razy
Dołączyła: 14 Mar 2008
Posty: 1196
Wysłany: Pią Maj 15, 2009 8:39 pm   

Ciekawy przepis :-) No wlasnie,odnosnie miesa i ryb to przy gotowaniu na parze wazny jest sos wydaje mi sie.Jutro robie rybe i znalazlam fajny przepis na sos:

Sos jogurtowy do ryb

1 pęczek koperku
2 ząbki czosnku
2 szklanki jogurtu
100 g orzechów włoskich
1 łyżka oleju
sól, pieprz

Orzechy posiekać, wrzucić do miski z naturalnym jogurtem, dodać posiekany koperek, trochę oliwy, starte ząbki czosnku, sól. Wymieszać.
Sos powinien być gęsty.
Wstawić go na godzinę do lodówki.


Jogurt najlepiej ubic mikserem z lyzka oliwy.Ja zamiast orzechow dodam platki migdalowe.
 
 
Beny.rac 
MODERATOR

Pomógł: 20 razy
Wiek: 35
Dołączył: 31 Paź 2007
Posty: 1906
Skąd: Flevoland/SRC(PL)
Wysłany: Pon Maj 16, 2011 8:39 pm   

Witam,

Od razu zaznaczam wiem że temat z 2009 roku ale nie chce zakładać nowego bo widzę że ten jest FAJNY ... :043:

Otóż będąc w PL zrobiłem badania( ogólne krwi ) i muszę zapomnieć o frytkownicy , Fast foodach( pizza , frytki , hamburgery , kebaby ) , potrawach robionych na oleju itp - cholesterolu miałem 252 ( norma do 200)

Więc postanowiłem przerzucić sie na PIEKARNIK i Parowar

Zakupiłem sobie model Parowaru Zelmer 37Z011 i obecnie do szczęścia mi brakuje fajnych przepisów na tradycyjne dania np kartofelki z piersiami z kurczaka + warzywa , ryż z warzywami , ryż z kurakiem , makarony z kurakiem i jakieś inne potrawy ...

Co mnie interesuje to jak przygotowujecie potrawy np piersi , jakich przypraw używacie i czy macie jakieś ulubione potrawy z parowaru ???

Chyba jestem jedynym KOLESIEM co chce gotować w parowarze ale cóż muszę sie wziąść za swoją dietę więc Drogie Panie liczę na wyrozumiałość ... :081:

Pozdrawiam :039:

[ Dodano: Pon Maj 16, 2011 9:40 pm ]
Z mojej strony mogę polecić ta stronkę z przepisami :

http://na-parze.pl/gotowanie-w-parowarze/

Ale mało mało tam tego chce więcej ... :029:
_________________
„Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ …
 
 
kocica 
Nieśmiały użytkownik

Pomogła: 5 razy
Wiek: 40
Dołączyła: 31 Sty 2007
Posty: 99
Skąd: HOLANDIA
Wysłany: Wto Maj 17, 2011 4:59 pm   

tutaj masz kilka przepisow http://www.wielkiezarcie....t.php?group=177
:039:
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group