NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Stoomkoker/parowar,porady,przepisy
Autor Wiadomość
Witch01 
Mega gaduła
Witch

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Czw Maj 14, 2009 7:23 am   Stoomkoker/parowar,porady,przepisy

Kupilam urzadzenie do gotowania na parze tzw.parowar.Niestety instrukcja jest marniutka.
Czy ktos wie do czego sluzy maly pojemnik - voedsel reservoir (jakis rezerwuar)?Jak jest z obsluga tego aparatu,na co trzeba zwracac uwage,czy latwo mozna sie poparzyc?
Poza tym bardzo prosilabym o chociaz kilka przepisow.Na holenderskich stronkach znalazlam pare ale mi nie odpowiadaja np.ryba po japonsku czy muszle a wolalabym cos tradycyjnego.Z gory dziekuje.

kocica 
Nieśmiały użytkownik

Pomogła: 5 razy
Wysłany: Czw Maj 14, 2009 7:55 am   

hej , maly pojemnik jest do gotowania ryzu i smazenia jajek.
generalnie to ja robie wszystko w parowarze. np wczoraj piersi z kurczaak sobie przyprawilam <tym co mialam w domu tj oregano,papryka,troszke vegety czosnek w proszku> na kolejna polke wlozylam obrana marchewke <cala> i na 3 polke pokrojone w kostke ziemniaki z odrobina oregano i czosnku w proszku. nastawilam parowar na 30 min i obiadek gotowy :038:
jak masz wiecej pytan to zapraszam
zycze udanego gotowania i pozdrwiam :039:

Witch01 
Mega gaduła
Witch

Wysłany: Czw Maj 14, 2009 8:24 am   

Kocica dziekuje, wlasnie o to mi chodzilo, bo nawet nie wiedzialam na jaki czas ustawic.
A ile wody nalewac do zbiornika?
I czy masz moze jakies wyprobowane przepisy?Co jeszcze moge wrzucic oprocz kurczaka i ryby?Czy robilas kiedys wolowine?Jesli tak,to jak dlugo sie ja robi?

kocica 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Czw Maj 14, 2009 8:47 am   

ja wody wlewam tuz przed maximum czyli generalnie zeby ta grzalak co jest w srodku byla pokryta woda. mi bardzo smakuje ryba, kurczak i befsztyk. ale oczywiscie befsztyk to rzecz gustu. nie wiem jaki ty lubisz ale ja robie pomiedzy srednio wypieczony a well done wiec hmm roznie zalezy od wielkosci ale ok 10 do 15 min.
oczywiscie wszystkie warzywa< polecam ziemniaki, brokuly, kalafior , marchewke, fasolke i szparagi ach i zapomnialabym pieczarki :)
dla lepszego smaku potraw w miejscu gdzie wlewasz wode morzesz wrzucic pol kostki rosolowej.
co do przepisow to tak u mnie to jest eksperymentowanie tzn biore jakies mieso czy rybe przyprawiam i wrzucam po 20 min sprawdzam czy jest ugotowane. :039: pozdrawiam

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Czw Maj 14, 2009 5:39 pm   

Gosia z wlasnego doswiadczenia wiem ze

wszystko co wlozysz do ''garka parownika'' bedzie dobre
ja ostatnio uzywam go chyba najwiecej do do gotowania warzyw na salatke
na dole ziemniaki , marchew , seler...
na gorze cale jaja , korzen pietruszki (jak mam)
nalewam wody do max i nastawiam pokretlo do oporu czyli 60 min

robie w nim tez rybke na parze z mrozonymi warzywami lub z ziolami
najlepiej smakuje mi losos ,ale wiadomo to kwestia tego co kto lubi...
wczesniej zanim go tam umieszcze posypuje ziolami i skrapiam sokiem z cytryny
inne rodzaje ryb mozna umiescic na mrozonych warzyw (moga byc rowniez swieze)
dodaje wtedy-> wody polowa i 30 -40 min (w zaleznosci od porcji na ok 50 60 dkg czas wystarczjacy)
nigdy wczesniej niczego nie sole, to jest lamanie boskiego przykazania :036:
jesli chcesz zrobic np miesko na parze i w delikatnym sosie, to wlasnie do tego uzywam owego pojemniczka
(mozna w nim gotowac ryz, mi osobiscie tak uparowany nie smakuje wole z normalnego gara...i znow kwestia smaku...)

miesko posypuje ziolami
czosnkiem wycisnietym przez praske
dodaje skrojona pore
swieze, lub z puszki pieczarki ,marchewke etc i dodaje lyzeczke masla
pojemnik wkladam do/koszyczka / parownika i nastawiam na cala godzine
jak bede miala wiecej czasu to moze cos jeszcze skrobne....bo temat o jedzeniu zawsze... smaczny :033:

ps, musisz pamietac o regularnym czyszczeniu tego ''kamienia parujacego''to cos co wytwarza pare heheh...
on po jakims czasie pokrywa sie bialym nalotem
trzeba zalac pojemnik na wode
najlepiej do maximum wody z octem i ustawic na parowanie :061:

( ͡° ͜ʖ ͡°).
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Czw Maj 14, 2009 6:02 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Witch01 
Mega gaduła
Witch

Wysłany: Czw Maj 14, 2009 6:24 pm   

Gosia dzieki serdeczne :-) Wlasnie od jutra zaczynam - piers z kurczaka i szparagi,ktorych nigdy nie lubilam ale moze w koncu polubie. :-P A pojutrze bedzie losos. :039:
Ostatnio zmieniony przez Witch01 Czw Maj 14, 2009 6:24 pm, w całości zmieniany 1 raz  

kocica 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Pią Maj 15, 2009 8:33 am   

no to widze zdrowe jedzonko w modzie :026:
ja dzisiaj robie piers z kurczaka, ziemniaki, i pora :026:
acha zapomnialam dodoac wczoraj ze jak bedziesz robila ziemniaki to one sa bardziej sycace . mi wystarczaja 4 ziemniaki pokrojone w kosteczke na 2 osoby <to sie nazywa holenderska ekonomia :) >

majuga 
Super gaduła

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Pią Maj 15, 2009 8:42 am   

http://tefal.o2.pl/wszystkie_przepisy

tu jest pare przepisow :-)

:039:

Witch01 
Mega gaduła
Witch

Wysłany: Pią Maj 15, 2009 11:09 am   

Pare?? Kliknij na konkursowe przepisy uzytkownikow i tam sa po prawej stronie strzalki w gore i w dol, jest mnostwo przepisow. :-) Majuga super!!! Dzieki :041:
Ostatnio zmieniony przez Witch01 Pią Maj 15, 2009 11:39 am, w całości zmieniany 2 razy  

majuga 
Super gaduła

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Pią Maj 15, 2009 2:03 pm   

nie ma za co :-)

smacznego :-) :-)

ustuna 
Poczatkujacy
Ustuna

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Pią Maj 15, 2009 7:13 pm   

polecam piers z kurczaka z koprem wloskim;
http://www.kulinarny.net/...c=detail&id=972
Ostatnio zmieniony przez ustuna Pią Maj 15, 2009 7:13 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Witch01 
Mega gaduła
Witch

Wysłany: Pią Maj 15, 2009 8:39 pm   

Ciekawy przepis :-) No wlasnie,odnosnie miesa i ryb to przy gotowaniu na parze wazny jest sos wydaje mi sie.Jutro robie rybe i znalazlam fajny przepis na sos:

Sos jogurtowy do ryb

1 pęczek koperku
2 ząbki czosnku
2 szklanki jogurtu
100 g orzechów włoskich
1 łyżka oleju
sól, pieprz

Orzechy posiekać, wrzucić do miski z naturalnym jogurtem, dodać posiekany koperek, trochę oliwy, starte ząbki czosnku, sól. Wymieszać.
Sos powinien być gęsty.
Wstawić go na godzinę do lodówki.

Jogurt najlepiej ubic mikserem z lyzka oliwy.Ja zamiast orzechow dodam platki migdalowe.

Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Pon Maj 16, 2011 8:39 pm   

Witam,

Od razu zaznaczam wiem że temat z 2009 roku ale nie chce zakładać nowego bo widzę że ten jest FAJNY ... :043:

Otóż będąc w PL zrobiłem badania( ogólne krwi ) i muszę zapomnieć o frytkownicy , Fast foodach( pizza , frytki , hamburgery , kebaby ) , potrawach robionych na oleju itp - cholesterolu miałem 252 ( norma do 200)

Więc postanowiłem przerzucić sie na PIEKARNIK i Parowar

Zakupiłem sobie model Parowaru Zelmer 37Z011 i obecnie do szczęścia mi brakuje fajnych przepisów na tradycyjne dania np kartofelki z piersiami z kurczaka + warzywa , ryż z warzywami , ryż z kurakiem , makarony z kurakiem i jakieś inne potrawy ...

Co mnie interesuje to jak przygotowujecie potrawy np piersi , jakich przypraw używacie i czy macie jakieś ulubione potrawy z parowaru ???

Chyba jestem jedynym KOLESIEM co chce gotować w parowarze ale cóż muszę sie wziąść za swoją dietę więc Drogie Panie liczę na wyrozumiałość ... :081:

Pozdrawiam :039:

[ Dodano: Pon Maj 16, 2011 9:40 pm ]
Z mojej strony mogę polecić ta stronkę z przepisami :

http://na-parze.pl/gotowanie-w-parowarze/

Ale mało mało tam tego chce więcej ... :029:

kocica 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Wto Maj 17, 2011 4:59 pm   

tutaj masz kilka przepisow http://www.wielkiezarcie....t.php?group=177

Odpowiedz do tematu