Stoomkoker/parowar,porady,przepisy |
Autor |
Wiadomość |
Witch01
Mega gaduła Witch
Pomogła: 57 razy Dołączyła: 14 Mar 2008 Posty: 1196
|
Wysłany: Czw Maj 14, 2009 7:23 am Stoomkoker/parowar,porady,przepisy
|
|
|
Kupilam urzadzenie do gotowania na parze tzw.parowar.Niestety instrukcja jest marniutka.
Czy ktos wie do czego sluzy maly pojemnik - voedsel reservoir (jakis rezerwuar)?Jak jest z obsluga tego aparatu,na co trzeba zwracac uwage,czy latwo mozna sie poparzyc?
Poza tym bardzo prosilabym o chociaz kilka przepisow.Na holenderskich stronkach znalazlam pare ale mi nie odpowiadaja np.ryba po japonsku czy muszle a wolalabym cos tradycyjnego.Z gory dziekuje. |
|
|
|
|
kocica
Nieśmiały użytkownik
Pomogła: 5 razy Wiek: 40 Dołączyła: 31 Sty 2007 Posty: 99 Skąd: HOLANDIA
|
Wysłany: Czw Maj 14, 2009 7:55 am
|
|
|
hej , maly pojemnik jest do gotowania ryzu i smazenia jajek.
generalnie to ja robie wszystko w parowarze. np wczoraj piersi z kurczaak sobie przyprawilam <tym co mialam w domu tj oregano,papryka,troszke vegety czosnek w proszku> na kolejna polke wlozylam obrana marchewke <cala> i na 3 polke pokrojone w kostke ziemniaki z odrobina oregano i czosnku w proszku. nastawilam parowar na 30 min i obiadek gotowy
jak masz wiecej pytan to zapraszam
zycze udanego gotowania i pozdrwiam |
|
|
|
|
Witch01
Mega gaduła Witch
Pomogła: 57 razy Dołączyła: 14 Mar 2008 Posty: 1196
|
Wysłany: Czw Maj 14, 2009 8:24 am
|
|
|
Kocica dziekuje, wlasnie o to mi chodzilo, bo nawet nie wiedzialam na jaki czas ustawic.
A ile wody nalewac do zbiornika?
I czy masz moze jakies wyprobowane przepisy?Co jeszcze moge wrzucic oprocz kurczaka i ryby?Czy robilas kiedys wolowine?Jesli tak,to jak dlugo sie ja robi? |
|
|
|
|
kocica
Nieśmiały użytkownik
Pomogła: 5 razy Wiek: 40 Dołączyła: 31 Sty 2007 Posty: 99 Skąd: HOLANDIA
|
Wysłany: Czw Maj 14, 2009 8:47 am
|
|
|
ja wody wlewam tuz przed maximum czyli generalnie zeby ta grzalak co jest w srodku byla pokryta woda. mi bardzo smakuje ryba, kurczak i befsztyk. ale oczywiscie befsztyk to rzecz gustu. nie wiem jaki ty lubisz ale ja robie pomiedzy srednio wypieczony a well done wiec hmm roznie zalezy od wielkosci ale ok 10 do 15 min.
oczywiscie wszystkie warzywa< polecam ziemniaki, brokuly, kalafior , marchewke, fasolke i szparagi ach i zapomnialabym pieczarki
dla lepszego smaku potraw w miejscu gdzie wlewasz wode morzesz wrzucic pol kostki rosolowej.
co do przepisow to tak u mnie to jest eksperymentowanie tzn biore jakies mieso czy rybe przyprawiam i wrzucam po 20 min sprawdzam czy jest ugotowane. pozdrawiam |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Czw Maj 14, 2009 5:39 pm
|
|
|
Gosia z wlasnego doswiadczenia wiem ze
wszystko co wlozysz do ''garka parownika'' bedzie dobre
ja ostatnio uzywam go chyba najwiecej do do gotowania warzyw na salatke
na dole ziemniaki , marchew , seler...
na gorze cale jaja , korzen pietruszki (jak mam)
nalewam wody do max i nastawiam pokretlo do oporu czyli 60 min
robie w nim tez rybke na parze z mrozonymi warzywami lub z ziolami
najlepiej smakuje mi losos ,ale wiadomo to kwestia tego co kto lubi...
wczesniej zanim go tam umieszcze posypuje ziolami i skrapiam sokiem z cytryny
inne rodzaje ryb mozna umiescic na mrozonych warzyw (moga byc rowniez swieze)
dodaje wtedy-> wody polowa i 30 -40 min (w zaleznosci od porcji na ok 50 60 dkg czas wystarczjacy)
nigdy wczesniej niczego nie sole, to jest lamanie boskiego przykazania
jesli chcesz zrobic np miesko na parze i w delikatnym sosie, to wlasnie do tego uzywam owego pojemniczka
(mozna w nim gotowac ryz, mi osobiscie tak uparowany nie smakuje wole z normalnego gara...i znow kwestia smaku...)
miesko posypuje ziolami
czosnkiem wycisnietym przez praske
dodaje skrojona pore
swieze, lub z puszki pieczarki ,marchewke etc i dodaje lyzeczke masla
pojemnik wkladam do/koszyczka / parownika i nastawiam na cala godzine
jak bede miala wiecej czasu to moze cos jeszcze skrobne....bo temat o jedzeniu zawsze... smaczny
ps, musisz pamietac o regularnym czyszczeniu tego ''kamienia parujacego''to cos co wytwarza pare heheh...
on po jakims czasie pokrywa sie bialym nalotem
trzeba zalac pojemnik na wode
najlepiej do maximum wody z octem i ustawic na parowanie |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Czw Maj 14, 2009 6:02 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Witch01
Mega gaduła Witch
Pomogła: 57 razy Dołączyła: 14 Mar 2008 Posty: 1196
|
Wysłany: Czw Maj 14, 2009 6:24 pm
|
|
|
Gosia dzieki serdeczne Wlasnie od jutra zaczynam - piers z kurczaka i szparagi,ktorych nigdy nie lubilam ale moze w koncu polubie. A pojutrze bedzie losos. |
Ostatnio zmieniony przez Witch01 Czw Maj 14, 2009 6:24 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
kocica
Nieśmiały użytkownik
Pomogła: 5 razy Wiek: 40 Dołączyła: 31 Sty 2007 Posty: 99 Skąd: HOLANDIA
|
Wysłany: Pią Maj 15, 2009 8:33 am
|
|
|
no to widze zdrowe jedzonko w modzie
ja dzisiaj robie piers z kurczaka, ziemniaki, i pora
acha zapomnialam dodoac wczoraj ze jak bedziesz robila ziemniaki to one sa bardziej sycace . mi wystarczaja 4 ziemniaki pokrojone w kosteczke na 2 osoby <to sie nazywa holenderska ekonomia > |
|
|
|
|
majuga
Super gaduła
Pomogła: 8 razy Dołączyła: 31 Sie 2007 Posty: 362
|
|
|
|
|
Witch01
Mega gaduła Witch
Pomogła: 57 razy Dołączyła: 14 Mar 2008 Posty: 1196
|
Wysłany: Pią Maj 15, 2009 11:09 am
|
|
|
Pare?? Kliknij na konkursowe przepisy uzytkownikow i tam sa po prawej stronie strzalki w gore i w dol, jest mnostwo przepisow. Majuga super!!! Dzieki |
Ostatnio zmieniony przez Witch01 Pią Maj 15, 2009 11:39 am, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
majuga
Super gaduła
Pomogła: 8 razy Dołączyła: 31 Sie 2007 Posty: 362
|
Wysłany: Pią Maj 15, 2009 2:03 pm
|
|
|
nie ma za co
smacznego
|
|
|
|
|
ustuna
Poczatkujacy Ustuna
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 07 Sie 2007 Posty: 17
|
|
|
|
|
Witch01
Mega gaduła Witch
Pomogła: 57 razy Dołączyła: 14 Mar 2008 Posty: 1196
|
Wysłany: Pią Maj 15, 2009 8:39 pm
|
|
|
Ciekawy przepis No wlasnie,odnosnie miesa i ryb to przy gotowaniu na parze wazny jest sos wydaje mi sie.Jutro robie rybe i znalazlam fajny przepis na sos:
Sos jogurtowy do ryb
1 pęczek koperku
2 ząbki czosnku
2 szklanki jogurtu
100 g orzechów włoskich
1 łyżka oleju
sól, pieprz
Orzechy posiekać, wrzucić do miski z naturalnym jogurtem, dodać posiekany koperek, trochę oliwy, starte ząbki czosnku, sól. Wymieszać.
Sos powinien być gęsty.
Wstawić go na godzinę do lodówki.
Jogurt najlepiej ubic mikserem z lyzka oliwy.Ja zamiast orzechow dodam platki migdalowe. |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Pon Maj 16, 2011 8:39 pm
|
|
|
Witam,
Od razu zaznaczam wiem że temat z 2009 roku ale nie chce zakładać nowego bo widzę że ten jest FAJNY ...
Otóż będąc w PL zrobiłem badania( ogólne krwi ) i muszę zapomnieć o frytkownicy , Fast foodach( pizza , frytki , hamburgery , kebaby ) , potrawach robionych na oleju itp - cholesterolu miałem 252 ( norma do 200)
Więc postanowiłem przerzucić sie na PIEKARNIK i Parowar
Zakupiłem sobie model Parowaru Zelmer 37Z011 i obecnie do szczęścia mi brakuje fajnych przepisów na tradycyjne dania np kartofelki z piersiami z kurczaka + warzywa , ryż z warzywami , ryż z kurakiem , makarony z kurakiem i jakieś inne potrawy ...
Co mnie interesuje to jak przygotowujecie potrawy np piersi , jakich przypraw używacie i czy macie jakieś ulubione potrawy z parowaru ???
Chyba jestem jedynym KOLESIEM co chce gotować w parowarze ale cóż muszę sie wziąść za swoją dietę więc Drogie Panie liczę na wyrozumiałość ...
Pozdrawiam
[ Dodano: Pon Maj 16, 2011 9:40 pm ]
Z mojej strony mogę polecić ta stronkę z przepisami :
http://na-parze.pl/gotowanie-w-parowarze/
Ale mało mało tam tego chce więcej ... |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
kocica
Nieśmiały użytkownik
Pomogła: 5 razy Wiek: 40 Dołączyła: 31 Sty 2007 Posty: 99 Skąd: HOLANDIA
|
|
|
|
|
|