Wegetarianizm - za i przeciw :) |
Autor |
Wiadomość |
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Sob Maj 23, 2009 5:26 pm
|
|
|
martyna_k,
mniemam ze
masz na mysli azotyny i konserwanty znajdujace sie w miesie bo gotowanie miesa tego nie powoduje, (ze wtedy bialko miesa staje sie rakotworcze) smazenie owszem...
przeszukalam madry dzial biologii (nawet molekularnej) i nic takiego nie znalazlam
prosze podaj link do strony w ktorej to wyczytalas
az sama jestem ciekawa bo do tej pory nikt nawet znajomy dietetyk o tym mi nie wspomnial....jestem zaskoczona ze tak mnie do tej pory wodzono za nos... |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
martyna_k
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Sob Maj 23, 2009 5:56 pm
|
|
|
wiecie co,chyba namieszałam jak zawsze,potrzepana. Nie mam linka do tej strony,bo miałam to w notatakach na komputerze...ale myśląc logicznie,to wychodzi na to,że masz racje Gochna H - konserwanty,itp. Przepraszam za pomyłkę.
Można dopisac jeszcze,że zwierzęta zarzynane w taki okrutny sposób-jak to się teraz robi-mają kompletnie inny smak. Bo smak wystraszonego zwierzęcia czy też wyczerpanego wcale nie jest taki dobry. Nie wiem co na to działa,to już czysta biologia.
Znalazłam malutką notatkę jeszcze: "...razem z mięsem do twojego organizmu mogą wtargnąć dioksyny, priony, pestycydy, antybiotyki, hormony, komórki raka.
Spożywanie mięsa to jeden z głównych powodów miażdżycy, zawałów serca, nadciśnienia, udaru mózgowego." -> nie wiem jak na to patrzeć. Mięso jak już jeść to chyba z umiarem... |
_________________ Nie jestem zupą pomidorową, żeby mnie wszyscy lubili. |
|
|
|
|
Witch01
Mega gaduła Witch

Pomogła: 57 razy Dołączyła: 14 Mar 2008 Posty: 1196
|
Wysłany: Sob Maj 23, 2009 6:01 pm
|
|
|
martyna_k napisał/a: | wiecie co,chyba namieszałam jak zawsze,potrzepana. Nie mam linka do tej strony,bo miałam to w notatakach na komputerze... |
No przeciez podalam link:
http://vitalia.pl/index.p...nie/w_id/357402
Stad pochodzi caly ten fragment, ktory przytoczylas.
Ponawiam pytanie - kim jest ta pani Dildiwana, ktora to pisze w swoim pamietniku...kim jest z wyksztalcenia? Czy moze wierzysz we wszystko, co znajdziesz w internecie? |
|
|
|
|
martyna_k
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Sob Maj 23, 2009 6:18 pm
|
|
|
tak to z tej strony. Przyznam,ze czuje się w tym momencie lekko osaczona...
Nie,nie wierze,we wszystko co przeczytam w internecie...od początku było mało informacji na temat iż białko zwierzęce jest rakotwórcze,dlatego szukałam wszędzie gdzie to możliwe. Gdy czegoś nie wiem konsultuje się z lekarzem jak jest taka możliwość. Zresztą widze,że nie ma sensu pisac dalej,bo jeszcze znowu namieszam...
zostałam wegetarianką z przekonania,tak więc działania mięsa na organizm pomine,dodając,że odstawienie go wpłynęło bardzo znacząco na mój stan zdrowia,a było on niezbyt dobry. |
_________________ Nie jestem zupą pomidorową, żeby mnie wszyscy lubili. |
|
|
|
|
asus
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Maj 23, 2009 11:38 pm
|
|
|
Myślę że mieso jedzone z umiarem i z pewnego źródła/hodowli ... nie ma prawa być rakotwórcze !:) Chyba nie bez powodu w renomowanych restauracjach ludzie wydają tysiące tylko po to żeby faszerować się rakiem
Wegetarianinem takim pełną gębą pewnie nie zostane ale postaram się ograniczyć np: tylko do mięsa czerwonego..
A co do raka hmm to i tak w większości przypadków choroba genetyczna, którą poniekąt każdy z nas w sobie ma tylko że poprzez niezdrowe jedzenie i tryb życia możemy tego 'raka' wypuścić z klatki a wtedy już będzie nam trudno go złapać
Czytałem że jest jakaś odmiana wegetarianizmu polegająca na tym że ludzie którzy to propagują jedzą tylko owoce i warzywa, tylko takie które po zerwaniu nie zabiją całej rośliny, a niektóre owoce tylko które same spadły z drzewa... ludzie Ci żadko przekraczają 30stke ;/ i tu niestety trudno jest mi zrozumieć takie postępowanie/poświęcenie, niewiem jak to nazwać..
Dużo moich znajomych zrezygnowało z mięsa bo taka jest teraz moda, moda na bycie 'innym'.. i chwalą się między ludźmi jak im to zwierząt szkoda, ale perfidnie obnoszą się w coraz to nowych skórzanych butach, torebkach ... a nawet pokrowcach na komórki dziwne na prawde dziwne ...
Następna sprawa która budzi moje kontrowersje to propagowanie wegetarianizmu jako zdrowego stylu życia, odżywiania ( podobno zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka), znam też takich ludzi którzy potrafią gadać o tym godzinami spalając przy tym 10 bardzo zdrowych papierosów i 5 super mało kalorycznych piw, ale od tego raka przecież nie ma bo każdy pije albo pali i to jest normalne heh |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Nie Maj 24, 2009 1:41 pm
|
|
|
asus napisał/a: | Czytałem że jest jakaś odmiana wegetarianizmu polegająca na tym że ludzie którzy to propagują jedzą tylko owoce i warzywa, |
tak zwani weganisci... |
|
|
|
|
suska
Mega gaduła Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy Wiek: 36 Dołączyła: 24 Lut 2009 Posty: 2458 Skąd: Zoetermeer
|
Wysłany: Nie Maj 24, 2009 4:56 pm
|
|
|
Duuvelke napisał/a: |
bialko wystepuje nie tylko w miesie... ale i innych produktach... jak np. jaja, masło orzechowe, mleko, ser żółty... | co to za wegetarianizm? wszystkie te produkty sa pochodzenia zwierzecego.
[ Dodano: Nie Maj 24, 2009 4:59 pm ]
asus napisał/a: | ludzie wydają tysiące tylko po to żeby faszerować się rakiem |
Ludzie wydaja tysiace na tyton, tylko po to by faszerowac sie raiem wiec nie bylabym tak optymistycznie nastawiona do Twojej opini |
|
|
|
|
asus
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Maj 24, 2009 5:07 pm
|
|
|
SUSKA
chyba nie dokońca mnie zrozumialaś ... w tej opini jest zawarta odpowiedź na temat rokotwórczego MIĘSA ! , czyli..chyba nie po to ludzie/klienci tych renomowanych restauracji wydają tysiące na faszerowaniem się miesem które ma spowodować nowotwór!
proponuję czytać ze zrozumieniem next time |
|
|
|
|
suska

|
|
|
|
|
asus
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Maj 24, 2009 5:12 pm
|
|
|
suska napisał/a: | nie ma czegos takiego jak rakotworcze mieso |
a czy ja coś takiego napisalem dziewczyno ogarnij się !:)
to jest RETORYCZNA ODPOWIEDŹ..
drwina, ironia, kpina, persyflaż, sarkazm, szyderstwo
błazenada, klaunada, wygłup
Mówi Ci to coś ??? |
Ostatnio zmieniony przez asus Nie Maj 24, 2009 5:16 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
suska

|
|
|
|
|
asus
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Maj 24, 2009 5:25 pm
|
|
|
suska napisał/a: | asus napisał/a: | chyba nie dokońca mnie zrozumialaś ... w tej opini jest zawarta odpowiedź na temat rokotwórczego MIĘSA ! , czyli..chyba nie po to ludzie/klienci tych renomowanych restauracji wydają tysiące na faszerowaniem się miesem które ma spowodować nowotwór! |
No imo napisales
retoryczne moze byc pytanie... odpowiedz moze byc teoretyczna ; ] |
czy jest retoryczne czy teoretyczne Ty dalej tego nie rozumiesz |
|
|
|
|
pani_puchatkowa
Super gaduła
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 08 Lut 2009 Posty: 355
|
Wysłany: Nie Maj 24, 2009 6:14 pm
|
|
|
suska napisał/a: | co to za wegetarianizm? wszystkie te produkty sa pochodzenia zwierzecego. |
Wegetarianizm - wyeliminowanie z diety mięsa zwierząt. Weganizm - eliminacja z diety wszelkich produktów odzwierzęcych, takich jak jajka, mleko i ich przetwory. |
|
|
|
|
suska

|
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Nie Maj 24, 2009 10:34 pm
|
|
|
suska napisał/a: | Duuvelke napisał/a: |
bialko wystepuje nie tylko w miesie... ale i innych produktach... jak np. jaja, masło orzechowe, mleko, ser żółty... | co to za wegetarianizm? wszystkie te produkty sa pochodzenia zwierzecego. |
osoby nie jedzace calkowicie produktow pochodzenia zwierzecego nazywane sa weganami... jest to inna forma wegetarjanizmu... |
Ostatnio zmieniony przez Duuvelke Pon Maj 25, 2009 1:52 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|