NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Pytania do kobiet - antykoncepcja w holandii
Autor Wiadomość
malgosia
Super gaduła

Wysłany: Pon Lis 19, 2007 9:51 pm   

z tego co wiem, to holenderscy ubezpieczyciele zwracaja czesc kosztow, ale NFZ holenderskim ubezpieczycielem nie jest... malgosia

agnieszka_kaz
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Lis 19, 2007 11:01 pm   

rozumiem wiec, ze jako studentce takie ubezpieczenie mi nie przysluguje? :(

Beata 
Super gaduła

Wysłany: Pon Lis 19, 2007 11:30 pm   

Pewnie ze Ci przysluguje, jesli je sobie wykupisz :) Nie wiem na jakiej zasadzie przebywasz w NL, to znaczy czy zostalas oddelegowana przez uniwersytet w Polsce? Bo jezeli jestes nu na "wlasny rachunek", to masz obowiazek wykupic ubezpieczenie zdrowotne. Duzo juz na forum sie pisalo o tych ubezpieczeniach, cenach itd.
Antykoncepcja wedlug polskiego rzadu jest be wiec NFZ nie pokrywa srodkow antykoncepcyjnych w Polsce, a co dopiero za granica...

Kesja 
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Kwi 18, 2009 6:49 pm   

Dziewczyny, w tym roku muszę wymienic spiralę antykoncepcyjną i kompletnie nie wiem co z tym zrobić. Przeczytałam tematy o antykoncepcji ale nigdzie nie było na temat sprali. Jak to wygląda w Holandii? Słyszałam od znajomej że ją zakłada tutaj lekarz domowy :119: ale mam nadzieję że to bzdura. Macie jakieś informacje na ten temat??? Nie wiem czy nie zdecydować się na wymianę w Polsce. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Kesja Sob Kwi 18, 2009 6:50 pm, w całości zmieniany 1 raz  

MiniSmurfin 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 40 razy
Wysłany: Sob Kwi 18, 2009 10:36 pm   

Kolezanka mowila prawde, spiralke zaklada lekarz domowy.

Kesja 
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Kwi 18, 2009 10:46 pm   

O jejku :( ale bez cytologi? Bez usg? Tak po prostu i już?

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Nie Kwi 19, 2009 3:16 pm   

Kesja,
Cytat:
Tak po prostu i już?

no... :033:

( ͡° ͜ʖ ͡°).

aga910 
Gaduła

Pomogła: 2 razy
Wysłany: Wto Kwi 21, 2009 11:55 am   

ja jutro ide na zalozenie Mireny ( do lekarza pierwszego kontaktu) a wymaz do cytologi bede miala pobrany tuz przed ... poprosilam i nie bylo problemow.

ALICE 
Gaduła

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Pon Cze 08, 2009 8:55 pm   

Jestem ubezpieczona w VGZ-ubezpieczenie rozszerzone(Gezin& Zeker Pakket).Wyrażnie mam napisane,że antykoncepcję ubezpieczalnia pokrywa w 100%.Nie wiem dlaczego w aptece za półroczną kurację zapłaciłam ponad 8 euro,a na dodatek Vgz przysłało mi pismo ,że potrącą sobie z mojego konta ponad 20euro za te pigułki,gdyż są podciągnięte pod eigen risico.Nic z tego nie rozumiem.Wiem,że inne kobiety nie płacą nic.W ubiegłym roku miałam podstawowe ubezpieczenie i wtedy nie potrącali mi z własnego ryzyka.Może mi ktoś to wyjaśnić i podpowiedzieć ,co z tym fantem zrobić?
http://www.vgz.nl/default.asp?pagina_id=742

Witch01 
Mega gaduła
Witch

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Pon Cze 08, 2009 10:18 pm   

Alice w zeszlym roku antykoncepcja byla pociagnieta pod ubezpieczenie dodatkowe 9anvullende) a w tym roku pod podstawowe (basis) i dlatego placisz eigen risico.

olach 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Cze 09, 2009 8:08 am   

Ja poszlam zarejestrowac sie do ginekologa bezposrednio u nas w szpitalnej poliklinice bez skierownia poniewaz od zeszlego roku nie sa potrzebne.Powiedzialam ze chce spiralke i nie bylo zadnych problemow.Badania zrobila pani doktor ginekolog przed zalozeniem.

Kesja 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Cze 09, 2009 4:04 pm   

Dziewczyny wiecie jaki koszt jest założenia-wymiany spralki? Rozumiem ze liczy się to do eigen risico, czyli rachunek trzeba zapłacic. Za miesiąc jadę do Polski i zastanawiam się jakie będą kosztu tu a jakie w polsce.

martaa84 
Gaduła
pozdrawiam marta

Pomogła: 2 razy
Wysłany: Wto Cze 09, 2009 5:48 pm   

czesc.ja slyszalam ze calosc pokrywa ubezpieczalnia.ale czy to prawda to nie wiem na 100.ja tez mam spirale ale zakladalam w PL za calosc zaplacilam 180zl i jestem bardzoooo zadowolona.pozdrawiam :026:

ALICE 
Gaduła

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Wto Cze 09, 2009 7:18 pm   

Witch01 napisał/a:
Alice w zeszlym roku antykoncepcja byla pociagnieta pod ubezpieczenie dodatkowe 9anvullende) a w tym roku pod podstawowe (basis) i dlatego placisz eigen risico.

Dzięki Witch01.Tylko po co przepłacać w takim razie?Chcesz skorzystać więcej, to za coś inne musisz płacić......

Kesja 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Cze 09, 2009 7:44 pm   

martaa84 napisał/a:
czesc.ja slyszalam ze calosc pokrywa ubezpieczalnia.ale czy to prawda to nie wiem na 100.ja tez mam spirale ale zakladalam w PL za calosc zaplacilam 180zl i jestem bardzoooo zadowolona.pozdrawiam :026:
No właśnie tez tak słyszałam , ale wolałabym byc pewna i nie zdziwic się za jakis czas kiedy dostanę rachunek :) Z tego co piszą dziewczyny to antykoncepcja jest w tym roku pod eigen risico, więc spiralka też będzie płatna. aga910 kiedyś pisałaś że zakładałaś spiralkę jakiś czas temu, dostałaś już rachunek?? :037: tak w ogóle to gdzie mogę się dokładnie dowiedziec ceny? Zapytac lekarza domowego? Czy w ubezpieczalni?? Chyba się zdecyduję jednak na Polskę. Ja trzy lata temu zakładałam i płaciłam okolo 300, więc chyba koszty będą takie same.
Ostatnio zmieniony przez Kesja Wto Cze 09, 2009 8:04 pm, w całości zmieniany 2 razy  

Odpowiedz do tematu