Pytania do kobiet - antykoncepcja w holandii |
Autor |
Wiadomość |
malgosia
Super gaduła
|
Wysłany: Pon Lis 19, 2007 9:51 pm
|
|
|
z tego co wiem, to holenderscy ubezpieczyciele zwracaja czesc kosztow, ale NFZ holenderskim ubezpieczycielem nie jest... malgosia |
|
|
|
|
agnieszka_kaz
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Lis 19, 2007 11:01 pm
|
|
|
rozumiem wiec, ze jako studentce takie ubezpieczenie mi nie przysluguje? |
|
|
|
|
Beata
Super gaduła
|
Wysłany: Pon Lis 19, 2007 11:30 pm
|
|
|
Pewnie ze Ci przysluguje, jesli je sobie wykupisz Nie wiem na jakiej zasadzie przebywasz w NL, to znaczy czy zostalas oddelegowana przez uniwersytet w Polsce? Bo jezeli jestes nu na "wlasny rachunek", to masz obowiazek wykupic ubezpieczenie zdrowotne. Duzo juz na forum sie pisalo o tych ubezpieczeniach, cenach itd.
Antykoncepcja wedlug polskiego rzadu jest be wiec NFZ nie pokrywa srodkow antykoncepcyjnych w Polsce, a co dopiero za granica... |
|
|
|
|
Kesja
Poczatkujacy
Wiek: 43 Dołączyła: 30 Maj 2008 Posty: 40 Skąd: Rotterdam
|
Wysłany: Sob Kwi 18, 2009 6:49 pm
|
|
|
Dziewczyny, w tym roku muszę wymienic spiralę antykoncepcyjną i kompletnie nie wiem co z tym zrobić. Przeczytałam tematy o antykoncepcji ale nigdzie nie było na temat sprali. Jak to wygląda w Holandii? Słyszałam od znajomej że ją zakłada tutaj lekarz domowy ale mam nadzieję że to bzdura. Macie jakieś informacje na ten temat??? Nie wiem czy nie zdecydować się na wymianę w Polsce. Pozdrawiam |
Ostatnio zmieniony przez Kesja Sob Kwi 18, 2009 6:50 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
MiniSmurfin
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 40 razy Dołączyła: 19 Kwi 2008 Posty: 733 Skąd: Alphen a/d Rijn
|
Wysłany: Sob Kwi 18, 2009 10:36 pm
|
|
|
Kolezanka mowila prawde, spiralke zaklada lekarz domowy. |
|
|
|
|
Kesja
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Kwi 18, 2009 10:46 pm
|
|
|
O jejku ale bez cytologi? Bez usg? Tak po prostu i już? |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
|
|
|
|
aga910
Gaduła
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 08 Sty 2008 Posty: 141 Skąd: Zwolle
|
Wysłany: Wto Kwi 21, 2009 11:55 am
|
|
|
ja jutro ide na zalozenie Mireny ( do lekarza pierwszego kontaktu) a wymaz do cytologi bede miala pobrany tuz przed ... poprosilam i nie bylo problemow. |
|
|
|
|
ALICE
Gaduła
Pomogła: 1 raz Wiek: 104 Dołączyła: 30 Mar 2008 Posty: 109 Skąd: Holandia
|
Wysłany: Pon Cze 08, 2009 8:55 pm
|
|
|
Jestem ubezpieczona w VGZ-ubezpieczenie rozszerzone(Gezin& Zeker Pakket).Wyrażnie mam napisane,że antykoncepcję ubezpieczalnia pokrywa w 100%.Nie wiem dlaczego w aptece za półroczną kurację zapłaciłam ponad 8 euro,a na dodatek Vgz przysłało mi pismo ,że potrącą sobie z mojego konta ponad 20euro za te pigułki,gdyż są podciągnięte pod eigen risico.Nic z tego nie rozumiem.Wiem,że inne kobiety nie płacą nic.W ubiegłym roku miałam podstawowe ubezpieczenie i wtedy nie potrącali mi z własnego ryzyka.Może mi ktoś to wyjaśnić i podpowiedzieć ,co z tym fantem zrobić?
http://www.vgz.nl/default.asp?pagina_id=742 |
|
|
|
|
Witch01
Mega gaduła Witch
Pomogła: 57 razy Dołączyła: 14 Mar 2008 Posty: 1196
|
Wysłany: Pon Cze 08, 2009 10:18 pm
|
|
|
Alice w zeszlym roku antykoncepcja byla pociagnieta pod ubezpieczenie dodatkowe 9anvullende) a w tym roku pod podstawowe (basis) i dlatego placisz eigen risico. |
|
|
|
|
olach
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Cze 09, 2009 8:08 am
|
|
|
Ja poszlam zarejestrowac sie do ginekologa bezposrednio u nas w szpitalnej poliklinice bez skierownia poniewaz od zeszlego roku nie sa potrzebne.Powiedzialam ze chce spiralke i nie bylo zadnych problemow.Badania zrobila pani doktor ginekolog przed zalozeniem. |
|
|
|
|
Kesja
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Cze 09, 2009 4:04 pm
|
|
|
Dziewczyny wiecie jaki koszt jest założenia-wymiany spralki? Rozumiem ze liczy się to do eigen risico, czyli rachunek trzeba zapłacic. Za miesiąc jadę do Polski i zastanawiam się jakie będą kosztu tu a jakie w polsce. |
|
|
|
|
martaa84
Gaduła pozdrawiam marta
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 01 Gru 2008 Posty: 122 Skąd: den haag/slask
|
Wysłany: Wto Cze 09, 2009 5:48 pm
|
|
|
czesc.ja slyszalam ze calosc pokrywa ubezpieczalnia.ale czy to prawda to nie wiem na 100.ja tez mam spirale ale zakladalam w PL za calosc zaplacilam 180zl i jestem bardzoooo zadowolona.pozdrawiam |
|
|
|
|
ALICE
Gaduła
Pomogła: 1 raz Wiek: 104 Dołączyła: 30 Mar 2008 Posty: 109 Skąd: Holandia
|
Wysłany: Wto Cze 09, 2009 7:18 pm
|
|
|
Witch01 napisał/a: | Alice w zeszlym roku antykoncepcja byla pociagnieta pod ubezpieczenie dodatkowe 9anvullende) a w tym roku pod podstawowe (basis) i dlatego placisz eigen risico. |
Dzięki Witch01.Tylko po co przepłacać w takim razie?Chcesz skorzystać więcej, to za coś inne musisz płacić...... |
|
|
|
|
Kesja
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Cze 09, 2009 7:44 pm
|
|
|
martaa84 napisał/a: | czesc.ja slyszalam ze calosc pokrywa ubezpieczalnia.ale czy to prawda to nie wiem na 100.ja tez mam spirale ale zakladalam w PL za calosc zaplacilam 180zl i jestem bardzoooo zadowolona.pozdrawiam | No właśnie tez tak słyszałam , ale wolałabym byc pewna i nie zdziwic się za jakis czas kiedy dostanę rachunek Z tego co piszą dziewczyny to antykoncepcja jest w tym roku pod eigen risico, więc spiralka też będzie płatna. aga910 kiedyś pisałaś że zakładałaś spiralkę jakiś czas temu, dostałaś już rachunek?? tak w ogóle to gdzie mogę się dokładnie dowiedziec ceny? Zapytac lekarza domowego? Czy w ubezpieczalni?? Chyba się zdecyduję jednak na Polskę. Ja trzy lata temu zakładałam i płaciłam okolo 300, więc chyba koszty będą takie same. |
Ostatnio zmieniony przez Kesja Wto Cze 09, 2009 8:04 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
|