Boze cialo w holandii? |
Autor |
Wiadomość |
marcinekpl
Gaduła The one and only
Wiek: 46 Dołączył: 13 Kwi 2008 Posty: 162 Skąd: Noord Holland
|
Wysłany: Śro Cze 10, 2009 11:08 am Boze cialo w holandii?
|
|
|
Czy jutro jest dniem wolnym, jak wyglada sprawa ze sklepami, sa otwarte? Wie cos ktos? |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Śro Cze 10, 2009 11:12 am
|
|
|
Jutro jest normalny dzien roboczy, tutaj sie nie obchodzi bozego ciala.
Najblizsze "public holliday" to boze narodzenie w grudniu. |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
Ostatnio zmieniony przez m4rcin Śro Cze 10, 2009 11:12 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
andevi
Super gaduła
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 29 Wrz 2008 Posty: 326
|
Wysłany: Śro Cze 10, 2009 10:56 pm
|
|
|
m4rcin napisał/a: | tutaj sie nie obchodzi bozego ciala. |
Poprawka: obchodzi sie to Swieto, nawet z procesja przez miasto, ale chyba wylacznie w Leiden. I to tez w jednej jedynej znanej mi parafii.
Liturgicznie to swieto przypada na najblizsza niedziele. Dlatego czwartek nie jest dniem wolnym od pracy.Poza tym w Holandii swieta koscielne nie sa z natury swietami panstwowymi, dlatego np z okazji Wielkanocy nigdy nie dane ci bedzie swietowac Triduum Paschalnego(Wielki Czwartek, Wielki Piatek i Wielka Sobota).Dla katolikow to sa najswietsze dni, tu sa to normalne dni pracy.
Podobnie nie swietuje sie Wigilii Bozego Narodzenia.I i II dzien Swiat to 25 i 26 grudnia, nie jak w Polsce 24 i 25.
Zwykle maja te swieta niby koscielne ulozone parami, i tak jest Eerste en Twede Paasdag czy Pinksterendag... W tradycji liturgicznej tego nie ma, a oni tak to sobie po swojemu swietuja - wyprzedazami w domach handlowych najczesciej! |
|
|
|
|
Ainka
Super gaduła Princess of the Sun

Pomogła: 4 razy Wiek: 40 Dołączyła: 08 Maj 2009 Posty: 239 Skąd: Lodz
|
Wysłany: Śro Cze 10, 2009 11:30 pm
|
|
|
andevi w Polsce 24 grudnia tez nie jest swietem panstwowym. Podobnie jak nie sa nimi Wielki Czwartek, Wielki Piatek i Wielka Sobota. |
_________________ ...And I am filled
With the sweetest devotion
As I, I look into your perfect face...
|
|
|
|
|
dannythedog
Gaduła
|
Wysłany: Śro Cze 10, 2009 11:30 pm
|
|
|
Cos nie bardzo, bo Wielki Piatek jest wolny tutaj. Wiec Twoja wypowiedz troche mija sie z prawda. |
_________________ brak |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
|
|
|
|
suska
Mega gaduła Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy Wiek: 36 Dołączyła: 24 Lut 2009 Posty: 2458 Skąd: Zoetermeer
|
|
|
|
|
angelika
Gaduła
Pomogła: 3 razy Wiek: 40 Dołączyła: 02 Paź 2006 Posty: 141 Skąd: Holandia, GLD
|
Wysłany: Czw Cze 11, 2009 10:07 am
|
|
|
[quote="suska"] dannythedog napisał/a: | Cos nie bardzo, bo Wielki Piatek jest wolny tutaj. Wiec Twoja wypowiedz troche mija sie z prawda. |
no, co 5 lat bodajze ;p
Wielki Piatek nie jest ustawowo dniem wolnym, niektore zaklady i instytucje wtedy nie pracuja , lub pracuja krocej. a swieto ktore przypada wolne co 5 lat to 5 maja ( bevrijdingsdag). w 2010 wlasnie bedzie wolne. |
Ostatnio zmieniony przez angelika Czw Cze 11, 2009 10:08 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
dannythedog
Gaduła
|
Wysłany: Czw Cze 11, 2009 11:07 am
|
|
|
Cytujac Rzeczypospolita: "Gazeta przypomina też, że dziś nie pracuje się w wielu państwach, również europejskich. Na przykład w Szwecji, Danii, Finlandii, Hiszpanii, Irlandii, Portugalii, Holandii, Niemczech... Są też takie kraje, gdzie ludzie mają wolne również w Wielki Czwartek - na przykład Hiszpania i Portugalia." Dotyczy to wlasnie Wielkiego Piatku. Sklepy mialem pozamykane w okolicy a w centrum byly czynne w okreslonych godzinach.
Pozatym rowniez mam to w kalendarzu, dwoch przewodnikach i nie mowiac juz o stronkach holenderskich. Dzien ten jest wolny!!
Dni wolne od pracy ze strony holenderskiej:
Donderdag 1 januari 2009 Nieuwjaarsdag
Vrijdag 10 april 2009 Goede Vrijdag
Maandag 13 april 2009 Tweede Paasdag
Donderdag 30 april 2009 Koninginnedag
Vrijdag 1 mei 2009 Dag van de Arbeid
Donderdag 21 mei 2009 Hemelvaartsdag
Maandag 1 juni 2009
Vrijdag 25 december 2009 Eerste Kerstdag
Zaterdag 26 december 2009 Tweede Kerstdag |
_________________ brak |
Ostatnio zmieniony przez dannythedog Czw Cze 11, 2009 11:10 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Czw Cze 11, 2009 11:09 am
|
|
|
O jakim dniu mowisz ze jest wolny? Bo z Twojego posta ciezko sie domyslic... Czy mowisz od 25-26 grudnia? To jest normalnie tutaj wolne... |
|
|
|
|
dannythedog
Gaduła
|
Wysłany: Czw Cze 11, 2009 11:13 am
|
|
|
Wyraznie pisze, ze fragment artykulu dotyczy Wielkiego Piatku. Czytaj ze zrozumieniem. No chyba nie musze tego zaznaczac, wytluszczac itp.
A liste dni wolnych dodalem, zeby juz nie bylo niejasnosci. |
_________________ brak |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Czw Cze 11, 2009 11:15 am
|
|
|
Fakt na wzrok mi padlo Przepraszam
Wielki piatek jest wolny - sam sie zdziwlem jak poszedlem na zakupy i wszystko pozamykane |
Ostatnio zmieniony przez m4rcin Czw Cze 11, 2009 11:15 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
andevi
Super gaduła
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 29 Wrz 2008 Posty: 326
|
Wysłany: Czw Cze 11, 2009 11:20 am
|
|
|
Ainka napisał/a: | andevi w Polsce 24 grudnia tez nie jest swietem panstwowym. Podobnie jak nie sa nimi Wielki Czwartek, Wielki Piatek i Wielka Sobota. |
Jasne, ze nie sa to swieta panstwowe, podobnie i w Polsce.Niemniej tu nigdy nie beda to dni ustawowo wolne od pracy, jesli wypadaja na tygodniu, w Polsce owszem. |
|
|
|
|
O.L.A.
Poczatkujacy Huliganjetta

Pomogła: 3 razy Dołączyła: 17 Cze 2008 Posty: 33 Skąd: Gipsy part of town
|
Wysłany: Czw Cze 11, 2009 11:31 am
|
|
|
andevi napisał/a: | Ainka napisał/a: | andevi w Polsce 24 grudnia tez nie jest swietem panstwowym. Podobnie jak nie sa nimi Wielki Czwartek, Wielki Piatek i Wielka Sobota. |
Jasne, ze nie sa to swieta panstwowe, podobnie i w Polsce.Niemniej tu nigdy nie beda to dni ustawowo wolne od pracy, jesli wypadaja na tygodniu, w Polsce owszem. |
Tylko, że Wielki Czwartek i Wielki Piątek raczej zawsze wypadaja na tygodniu
I w Polsce nie wiem kto ma to ustawowo wolne, do głowy przychodzą mi tylko nauczyciele.
To samo z Wigilią. Jak ktoś chce mieć wolne to bierze urlop. |
|
|
|
|
angelika
Gaduła
Pomogła: 3 razy Wiek: 40 Dołączyła: 02 Paź 2006 Posty: 141 Skąd: Holandia, GLD
|
Wysłany: Czw Cze 11, 2009 11:38 am
|
|
|
dodany kilka postow wyzej kalendarz dotyczy-feestdagen a dni te niekoniecznie sa wolne od pracy,np.1maja nie jest dniem wolnym i wroce jeszcze do Wielkiego Piatku, ze nie jest dniem wolnym. w naszym biurze co rok pracujemy. |
|
|
|
|
|