Zamknięty przez: Gochna H Pią Wrz 07, 2012 7:24 pm |
Opgaaf Rekeningnummer - problem z wypełnieniem |
Autor |
Wiadomość |
K 23
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Mar 05, 2009 12:02 pm Opgaaf Rekeningnummer - problem z wypełnieniem
|
|
|
Rozliczałem się rok temu z podatku za 2007 i dostałem pismo z urzędu by podać nr konta bankowego.
Pismo (wzór do wypełnienia) wygląda tak:
Wzór do rozliczenia jest tutaj:
http://www.rozliczsie.pl/download/opgraaf.pdf
I teraz mam parę pytań do tego.
Mam polskie konto bankowe.
1. Czy wypełniam pierwszą stronę tego formularza (poza kontem bankowym holenderskim a w jego miejsce daje kreskę), czy też zostawiam ją pustą?
2. Na stronie 2 - jako, że mam polskie konto rubryki Bic code i Rekeningnummer zostawiam puste.
3. Formularz wysyłam do Holnadii listem poleconym w czy też w kopercie retourenvelop bez żadnego znaczka.
Dziękuje z góry za odpowiedzi.
Krzysiek |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Czw Mar 05, 2009 12:59 pm
|
|
|
1: mozesz napisac NVT
2:wlasnie musisz podac BIC i Swift nr bo to sa dane twojego banku jesli ktos przelewa pieniadze z zagranicy. Zajdz do swojego banku i popros o BIC i Swift
3: moja rada listem polecenym . |
|
|
|
|
K 23
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Mar 05, 2009 3:11 pm
|
|
|
Dziękuje za odpowiedź. Ale mam prośbę o sprecyzowanie co z tą pierwszą stroną - NVT wpisuję tylko przy nr rachunku holenderskiego czy przy każdym z pól do wypełnienia, czy też mogę zostawić tą pierwszą stronę bez niczego - (również bez podpisu i daty)? |
|
|
|
|
OogAppel
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Mar 07, 2009 12:29 pm
|
|
|
Belasting wysłał mi formularz do uzupełnienia konta, ale jest tam tylko opcja "konto holenderskie", którego już nie mam. Chcę podać im moje konto polskie. Czy muszę zrobić to uzupełniając dokładnie TEN formularz, o którym jest mowa w tym poście? Jeśli tak, to czy znajdę go gdzieś w necie w pdf. , czy muszę zamówić z Belastingu?
Z góry dziękuję za info:) |
_________________ Wie niet sterk is, moet slim zijn |
Ostatnio zmieniony przez OogAppel Sob Mar 07, 2009 12:52 pm, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
|
Szakalek
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Mar 07, 2009 8:44 pm
|
|
|
OogAppel napisał/a: | Belasting wysłał mi formularz do uzupełnienia konta, ale jest tam tylko opcja "konto holenderskie", którego już nie mam. Chcę podać im moje konto polskie. Czy muszę zrobić to uzupełniając dokładnie TEN formularz, o którym jest mowa w tym poście? Jeśli tak, to czy znajdę go gdzieś w necie w pdf. , czy muszę zamówić z Belastingu?
Witaj-ten formularz ma dwie strony--pierwsza dotyczy konta Holenderskiego a druga Polskiego-pamietaj o podpisie i dacie-wiecej poszukaj sobie na tym forum bo juz o tym było wrazie problemów pisz do mnie na priv.pozdrawiam
[ Dodano: Sob Mar 07, 2009 8:50 pm ]
Pamiętajcie o tym ze mozna podac obojetnie czyje konto-mam na mysli zaufana osobe- Lepiej zeby to było konto Holenderskie bo na Polskie to bardzo długo trzeba czekac -zanim dojdzie do nich,zanim wprowadza to do systemu no i zanim zrobia przelew-to trwa a jak wiadomo oni sie nie spiesza-ja osobiscie czekam juz prawie dwa miesiace i niewiem ile to jeszcze potrwa-moja decyzja o zwrocie zapadła 30grudnia 2008r a w styczniu dostałem formularz do wypełnienia dotyczacy konta-wiec jak widac trwa to długo-wiec w przyszłosci podam konto holenderskie kuzynki.
pozdrawiam wszystkich, tych co juz wydali kaske z podatku jak i tych co na nia czekaja tak jak ja |
|
|
|
|
marek18071981
Poczatkujacy marek18071981
Pomógł: 1 raz Wiek: 43 Dołączył: 14 Mar 2009 Posty: 43 Skąd: Oss
|
Wysłany: Pon Mar 16, 2009 7:18 pm
|
|
|
baileys napisał/a: | 1: mozesz napisac NVT
2:wlasnie musisz podac BIC i Swift nr bo to sa dane twojego banku jesli ktos przelewa pieniadze z zagranicy. Zajdz do swojego banku i popros o BIC i Swift
3: moja rada listem polecenym . | BIC to inaczej SWIFT |
Ostatnio zmieniony przez marek18071981 Pon Mar 16, 2009 7:19 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
patrycja2628
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Mar 16, 2009 8:44 pm
|
|
|
A ja mam pytanie,bo ja tez dostalam ten formularz i mam juz go wypełniony,tylko moje pytanie brzmi odnosnie wyslania.czy na kopercie ktora dostałam(niebieska koperta)musze pisac adres,chodzi o to ze jak wlozylam formularz widac ten adres od nich i wiadomo ze to jest Belastingdienst? |
|
|
|
|
Szakalek
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Mar 17, 2009 8:30 pm
|
|
|
patrycja2628 napisał/a: | A ja mam pytanie,bo ja tez dostalam ten formularz i mam juz go wypełniony,tylko moje pytanie brzmi odnosnie wyslania.czy na kopercie ktora dostałam(niebieska koperta)musze pisac adres,chodzi o to ze jak wlozylam formularz widac ten adres od nich i wiadomo ze to jest Belastingdienst? |
nie musisz pisać adresu skoro go widać-i najlepiej wysłać ten list poleconym
pozdrawiam |
|
|
|
|
barbra
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Maj 19, 2009 9:46 am
|
|
|
witam wszystkich
pisze w imieniu siostry, ktora wlasnie tez dostala pismo z podaniem konta bankowego. konto jest w polskim banku i jest na mnie, rozumiem ze wypelnia ona 2gą strone, tylko ze tam jest:
Naam rekeninghouder.... co to znaczy? właściciel konta??? bo konto jest na mnie a siostra chce z niego skorzystac
czy tu chodzi o imie i adres wlasciciela konta? czy puste pola wypisuje siostra na siebie?
i jeszcze... podpis i data... podpisac sie pod spodem na ten 2giej stronie czy na 1szej? czy w ogole 1 str. zostawic?
chodzi mi tez o wyslanie tego w tej kopercie niebieskiej.... adres do Belastingdienst widnieje jak wloze pismo do koperty, czyli siostra wypelnia tylko druga strone koperty? wysylac to pleconym priorytetem?
sorka za tyle pytan, ale pierwszy raz to wypelniamy i wiadomo... a rozilczalysmy sie w holandii. |
|
|
|
|
tuwolnopalic
Poczatkujacy
|
|
|
|
|
malgos5z
Poczatkujacy mmm
|
Wysłany: Czw Sie 06, 2009 1:30 pm
|
|
|
OogAppel napisał/a: | Belasting wysłał mi formularz do uzupełnienia konta, ale jest tam tylko opcja "konto holenderskie", którego już nie mam. Chcę podać im moje konto polskie. Czy muszę zrobić to uzupełniając dokładnie TEN formularz, o którym jest mowa w tym poście? Jeśli tak, to czy znajdę go gdzieś w necie w pdf. , czy muszę zamówić z Belastingu?
Z tego co się zdążyłam zorientować w obiegu istnieją dwa formularze do podawania numeru konta:
1) tylko dla konta holenderskiego (dostępny również w Internecie http://download.belasting...0401z4plfol.pdf )
2) dla konta holenderskiego lub zagranicznego (w którym pojawiają się takie pozycje jak np. IBAN, BIC-code, a których nie ma w formularzu pierwszym i po tym właśnie można je rozróżnić) - przysyłają go tylko w formie papierowej (w Internecie nie ma – a przynajmniej ja nie znalazłam – oryginalnego, czystego druku – tak jak to ma miejsce w przypadku powyżej. Jedyne co można znaleźć to druki zastępcze, które co do treści są prawie takie same, np. http://rozliczsie.home.pl/index.php?p=podateknl )
(jeśli się mylę proszę mnie poprawić)
baileys napisał/a: | Zajdz do swojego banku i popros o BIC i Swift
|
Lub wejdź na stronę http://iban-swift.reklama...ift-polskie.php - tu są podane kody SWIFT większości banków. |
|
|
|
|
bija1002
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Sie 06, 2009 8:07 pm
|
|
|
nie wiem jaki aders wpisać w opgaffrekignenummer polski czy holenderski,dodam że posiadam tylko konto nl i obecnie jestem w polsce,proszę o odp |
|
|
|
|
nadachu
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Sie 07, 2009 9:34 am WItam!
|
|
|
Chciałbym jeszcze raz tylko zapytać dla pewności:
Czy jeśli nie posiadam w ogóle konta holenderskiego, to czy pierwszą stronę zostawiam całkowicie pustą, czy też jakieś pola muszę wypełnić, czy też wszędzie wpisać "NVT"?
Bo z przebiegu dotychczasowej dyskusji ni wusnułem żadnego wniosku :/
Z góry dziękuję! |
|
|
|
|
malgos5z
Poczatkujacy mmm
|
Wysłany: Pią Sie 07, 2009 11:01 am
|
|
|
bija1002 napisał/a: | nie wiem jaki adres wpisać w opgaffrekignenummer polski czy holenderski,dodam że posiadam tylko konto nl i obecnie jestem w polsce,proszę o odp |
A jaki adres podawałeś przy zakładaniu konta w banku (polski czy holenderski)?
Wydaje mi się, że podanie adresu na tym dokumencie ma na celu powiązanie numeru konta z jego właścicielem, tak aby przelew był później zrobiony poprawnie i "nie wrócił się" do US w Holandii - tak jak jest to przy robieniu normalnych przelewów w Polsce (też trzeba podać nazwisko, adres i numer konta odbiorcy - i poprawność tego adresu sprawdza bank).
Poza tym, jeśli masz konto w NL to wypełniasz pierwszą stronę, a tam w miejscu podawania adresu nie ma przecież pozycji "kraj" więc da się wpisać tylko adres NL.
[ Dodano: Pią Sie 07, 2009 12:22 pm ]
nadachu napisał/a: | Czy jeśli nie posiadam w ogóle konta holenderskiego, to czy pierwszą stronę zostawiam całkowicie pustą, czy też jakieś pola muszę wypełnić, czy też wszędzie wpisać "NVT"? |
cytat z http://www.niedziela.nl/f...r=asc&start=225
m-team napisał/a: | Na pierwszej stronie tego formularza w miejscu gdzie jest tytuł ONDERGETEKENDE wpisujemy swoje imię i nazwisko,a na dole po lewej stronie wpisujemy datę,kiedy to wypełniamy ,a po prawej stronie jest miejsce na podpis.
Dla jasności dodam,że pierwszą stronę wypełniamy wtedy,gdy podajemy holenderskie konto,a drugą stonę wtedy,gdy podajemy konto zagraniczne.
Kasa na zagraniczne konto wpływa do ośmiu tygodni od momentu otrzymania przez urząd skarbowy PRAWIDŁOWO wypełnionego formularza,a na konto holenderskie do dwóch tygodni. |
przy czym:
m-team napisał/a: | Dla jasności dodam,że pierwszą stronę wypełniamy wtedy,gdy podajemy holenderskie konto,a drugą stonę wtedy,gdy podajemy konto zagraniczne.
|
dotyczy wyłącznie adresu i nr konta (a nie podpisu i daty) |
|
|
|
|
alfa
Super gaduła
|
Wysłany: Pią Sie 07, 2009 11:51 am
|
|
|
Nadachu ! Na pierwszej stronie w rubryce ondergatekende wpisujesz swoje imie i nazwisko, a na dole po lewj stronie date i po prawej stronie na bialym polu twoj podpis. Nastepnie wypelniasz druga strone |
|
|
|
|
|